Miten valita paras turvaistuin
Alla olevista osioista voit lukea lisää turvaistuimen valintaa koskevista eri säännöistä sekä vastauksia joihinkin yleisimpiin turvaistuimen ostamiseen ja käyttöön liittyviin kysymyksiin. Ennen kuin siirrymme näihin osioihin, voit kuitenkin ensin saada apua siitä, mihin parametreihin sinun tulisi kiinnittää erityistä huomiota ostaessasi lasten turvaistuinta.
Turvallisuushyväksyntä: Jotta lasten turvallisuus voidaan taata, sinun on ennen kaikkea seurattava tarkasti kunkin turvaistuimen turvallisuushyväksyntää. Suomessa on erityisiä sääntöjä siitä, mitkä määräykset turvaistuimen on täytettävä. Jos lasten turvaistuin täyttää nämä vaatimukset, voit olla varma, että sitä on turvallista käyttää. Lue lisää erityissäännöistä jostakin alla olevasta osiosta.
Paino- ja pituusrajoitukset: Varmista, että istuimen paino- ja pituusrajoitukset sopivat lapselle. Jotkin istuimet on suunniteltu lapsille vain ensimmäisen ikävuoden ajaksi, kun taas toisia voi käyttää monta vuotta, koska niissä on useita säädettäviä osia.
Helppokäyttöisyys: suosittelemme, että etusijalle asetetaan lasten turvaistuin, joka on rakenteeltaan yksinkertainen ja käyttäjäystävällinen. Näin varmistetaan, että sekä istuin että lapsi on helppo kiinnittää oikein.
Asennus: Riippumatta siitä, kiinnitätkö lasten turvaistuimen mieluummin valjailla vai Isofix-alustalla, on tärkeää valita turvaistuin, joka on helppo asentaa. Virheellisellä asennuksella voi olla tuhoisia seurauksia onnettomuuden sattuessa.
Säädettävyys: Kuten mainittiin, kaikki turvaistuimet eivät ole yhtä hyvin säädettävissä, esim. pääntuki, selkänoja, kulma jne. On suositeltavaa investoida malliin, jossa on vain muutama säätömahdollisuus – tämä takaa lapselle suuremman mukavuuden.
Paino: Pidä silmällä turvaistuimen painoa, varsinkin jos etsit sellaista, jossa voit myös kuljettaa lastasi. Jotkin mallit ovat paljon painavampia kuin toiset, joten lapsen kuljettaminen kotoa autoon ja päinvastoin vaatii paljon lihaksia.
Kannattaa myös miettiä, haluatko turvaistuimen, joka kestää monta vuotta ja seuraa lapsen kehitystä, vai haluatko vaihtaa turvaistuimen säännöllisesti. Joissakin malleissa on laajemmat paino- ja pituusrajoitukset kuin toisissa.
Turvaistuimen säännöt
Sinun on syytä olla tietoinen siitä, että turvaistuimissa on noudatettava useita sääntöjä, sillä muutoin on laitonta ajaa autossa lapsen kanssa. Esimerkiksi turvavarusteiden eli sekä turvaistuimen että mahdollisen alustan on oltava hyväksytty voimassa olevien säännösten mukaisesti, ja ne on asennettava ja niitä on käytettävä oikein käyttöohjeiden mukaisesti.
Alta voit lukea joitakin muita sääntöjä ja vaatimuksia, jotka sinun on otettava huomioon, kun käytät lasten turvaistuinta.
Milloin turvaistuin on vaihdettava?
On tärkeää vaihtaa lasten turvaistuin, kun se ei enää sovi lapselle pituudeltaan tai leveydeltään. Yksi merkki on, jos lapsen pää alkaa työntyä istuimen selkänojan yläpuolelle. Tämä osoittaa, että turvaistuin on liian pieni. Jos korkeutta voi säätää, tuolia ei tarvitse vaihtaa heti, mutta jos se on saavuttanut maksimikorkeutensa, se on vaihdettava.
Lisäksi sinun on syytä olla tietoinen turvaistuinten erilaisista painorajoista. Jotkin mallit kestävät vain pientä painoa, koska ne on suunniteltu pikkulapsille, kun taas toisissa on laaja kapasiteetin ja painon suhde.
Kuinka kauan vauva voi olla turvaistuimessa?
Ei ole olemassa mitään erityisiä sääntöjä siitä, kuinka kauan pikkulapsi voi olla turvaistuimessa. Turvaistuin, käyttöikä ja turvaistuimen pitkäikäisyys puhuttavat vanhempia. Vauva voi helposti sietää istumista turvaistuimessa ilman mitään haittaa. On kuitenkin suositeltavaa, että liikutat vauvaa hieman tai otat lapsen pois turvaistuimesta muutaman tunnin välein. Tämä auttaa lapsen asentoa turvaistuimessa, jotta hän ei pysy samassa asennossa liian pitkään. Jos pidät vain taukoja matkan aikana, vauva kestää helposti pitkiä matkoja.
Milloin lapset voivat istua ilman turvaistuinta / kuinka pitkä pitää olla, jotta voi matkustaa ilman turvaistuinta?
Lain mukaan lapsen on oltava vähintään 135 cm pitkä, jotta hän voi istua ilman turvaistuinta henkilö- ja pakettiautoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että alle 135 cm pitkä lapsi ei saa olla kiinni pelkillä valjailla.
Tähän sääntöön on kuitenkin joitakin poikkeuksia. Esimerkiksi vähintään 3-vuotias lapsi voidaan sallia kuljetettavaksi autossa ilman erityisesti mukautettuja turvavarusteita, joita on saatavilla satunnaisia lyhyitä matkoja varten. Matka saa olla enintään 50 kilometriä, eikä se ole sallittua, jos kyseessä on kiinteä tapaaminen. Satunnaisia lyhyitä matkoja koskeva poikkeus ei koske lapsen vanhempia, mukaan luettuina sijaisvanhemmat.
Yleissääntönä on aina suositeltavaa pitää lapsi turvaistuimessa, koska se takaa paremman turvallisuuden onnettomuustilanteessa. Itse asiassa turvaistuin voi vähentää vammoja niin paljon, että on suositeltavaa pitää lapsi turvaistuimessa, vaikka hän olisi yli 135 cm pitkä. Turvaistuimia autoon on saatavana jopa 150 cm pituisille lapsille.
Milloin käytetään selkä menosuuntaan käännettyä turvaistuinta?
Lapsen on hyvä matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa niin kauan kuin mahdollista. Tämä johtuu siitä, että onnettomuuden sattuessa on paljon turvallisempaa, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan. Lapsi on pidettävä selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa vähintään 3-4-vuotiaaksi asti. Tämä on paras vaihtoehto, vaikka selkä menosuuntaan asennetussa istuimessa ei olisikaan aivan yhtä paljon jalkatilaa. Useat asiantuntijat suosittelevat odottamaan mahdollisimman kauan ennen kuin istuin siirretään kasvot menosuuntaan asennettuun autoon. Mieluiten siirto selkä menosuuntaan asennetusta istuimesta tehdään vasta sitten, kun lapsi valittaa tilan puutteesta.
Voit aina investoida istuimeen, joka kääntyy ympäri, jos haluat lisää joustavuutta etkä halua investoida uuteen turvaistuimeen, kun lapsi ei enää halua/voi matkustaa selkä menosuuntaan päin.
Miten tämä turvaistuintesti suoritettiin
Tämän testin laatimiseksi otimme yhteyttä useisiin muihin testilähteisiin. Olemme hakeneet inspiraatiota muun muassa Tanskan kuluttajaneuvostosta, FDM:stä ja useista kansainvälisistä testilehdistä. Näin on varmistettu, että testin valitut mallit täyttävät markkinoiden vaatimukset ja voivat todella taata lapselle korkean turvallisuustason.
Huomaat, että olemme ottaneet mukaan useita erilaisia lasten turvaistuimia. Tämä on tarkoituksellista, sillä haluamme varmistaa, että testeissämme on jokaiselle kuluttajalle jotakin. Tästä testistä löydät siis istuimia, jotka sopivat vauvoille, ovat rakenteeltaan joustavia, kääntyvät 360 astetta jne.
Usein kysytyt kysymykset
Mikä on testin eri luokkien parhaat turvaistuimet?
Testin eri luokkien parhaat turvaistuimet ovat: Maxi-Cosi Marble -vauvan turvakaukalo 0-13 kg, Britax Römer Dualfix i-Size -istuin 9-18 kg, Cybex Pallas 2-Fix turvaistuin 9-36 kg ja Silver Cross Discover i-Size -istuin 15-36 kg. Testin parhaat turvaistuimet täyttävät kaikki turvaistuimia koskevat lain vaatimukset ja ovat luokassaan kaikista parhaita turvaistuin-vaihtoehtoja.
Kuinka kauan vauva voi olla turvaistuimessa?
On suositeltavaa, että vauva ei istuisi samassa asennossa turvaistuimessa yli 2 tuntia kerrallaan. Jos matkustat pidemmälle matkalle, voit pitää taukoja matkan varrella ja vaihtaa vauvan asentoa.
Milloin vauva voi istua turvaistuimessa?
Vastasyntynyt vauva voi jo istua turvaistuimessa. Sinun on vain valittava vauvoille tarkoitettu turvakaukalo tai turvaistuinmalli joka sopii vauvalle. On tärkeää myös sovittaa istuimen sisäkkeet, pehmusteet, tuet ynnä muut vauvasi vartalon mukaan.