Jääkaapin lämpötila – Miten varmistat jääkaapin parhaan lämpötilan?

Af Elisabeth Backmanson BAdge
Elisabeth Backmanson

Elisabeth on tehnyt työtä viestinnän alalla pitkään ja on toiminut monilla eri aloilla erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Hän on tehnyt töitä IT- ja konsultointi-yrityksissä sekä ruoan parissa, ja toiminut...

Miten on jääkaappien laita; milloin ne ovat liian kuumia tai liian kylmiä?

Jos jääkaappi on liian kuuma, ruoka pilaantuu nopeasti, ja jos se on liian kylmä, se jäätyy, tiivistyy tai kuivuu. Siksi ei ole yhdentekevää varmistaa, että jääkaapin lämpötila on asetettu oikealle tasolle. Muuten saatat joutua tuhlaamaan ruokaa ja energiaa – ja on todella ärsyttävää, kun porkkanat ovat jäässä tai maito on hapantunut.

Kun säilyvyysaika lyhenee, ruokahävikin riski kasvaa huomattavasti. Elintarvikkeet, kuten liha, kala ja juusto, vaativat säilyttääkseen paljon jäähdytystä.

Elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun lisäksi jääkaapin oikeassa lämpötilassa on kyse myös energiankulutuksesta ja jääkaappien pitkäikäisyydestä.

Jos jääkaappi tekee ylitöitä, se vaikuttaa sekä sähkölaskuun että jääkaapin toimivuuteen. Lue tästä lisää artikkelin loppupuolella.

Onko jääkaappini lämpötila liian kuuma?

Ehkä olet jo jonkin aikaa miettinyt jääkaappisi lämpötilaa – ehkä olet jopa yrittänyt säätää termostaattia tuloksetta. Erityisesti jos jääkaappi tuntuu liian kuumalta, sitä voi olla vaikea käyttää optimaalisesti. Jääkaappi vie melko paljon tilaa keittiössä. Jos epäilet, onko jääkaappisi säädetty oikein tai onko siinä jotain vikaa, on hyvä lukea tietoa jääkaapeista ja niiden lämpötilan säätämisestä.

Ohjeiden ja suositusten tunteminen helpottaa myös jääkaapin lämpötilan määrittämistä ja numeroiden asettamista.

Mitä jääkaappitermostaatin numerot tarkoittavat?

Useimmissa jääkaapeissa on tehdasasetukset. Tämä on lämpötila, jota tällaisten laitteiden valmistaja pitää optimaalisena lämpötilana.

Jos jääkaappi on säädetty säätimellä, joka ulottuu 1:stä 5:een, oletusasetus on yleensä välillä 3 ja 4. Monissa jääkaapeissa on tämäntyyppinen ohjaus, kun taas toisissa on digitaalinen ohjaus näytön kautta.

Nuppiohjauksessa lämpötila laskee, kun käännät nuppia ylöspäin.

Digitaalisissa näytöissä taas jääkaapin lämpötila ilmoitetaan yleensä celsiusasteina. Jos asetat jääkaapin asentoon “5”, tämäntyyppisen laitteen lämpö on 5 astetta.

Mitä lämpötilaa suositellaan?

Terveysviranomaiset suosittelevat, että jääkaapin termostaatin lämpötilan tulisi olla 3-5 astetta. Näin varmistetaan, että erityyppiset elintarvikkeet säilytetään optimaalisissa olosuhteissa. Jotkin elintarviketyypit kestävät lämpimämpiä olosuhteita kuin toiset. Esimerkiksi liha on säilytettävä hyvin viileänä, mehut voidaan säilyttää alhaisemmissa lämpötiloissa ja yrtit huoneenlämmössä. Useimmat elintarvikkeet pilaantuvat kuitenkin hitaasti huoneenlämmössä, joten jäähdytys on ratkaisevan tärkeää säilyvyyden ja bakteerien kehittymisen kannalta. Esimerkiksi melonin kypsymisprosessi on näin ollen huomattavasti nopeampi keittiön pöydällä kuin jääkaapissa.

Miten mitata jääkaapin lämpötila

Jos olet epävarma siitä, jäähdyttääkö jääkaappisi optimaalisesti tai onko se asetettu oikein, voit tarkistaa lämpötilan. Jääkaapin lämpötila vaihtelee usein päivän mittaan. Tämä johtuu osittain jääkaapin ylä- ja alaosan jäähdytystehon eroista, erityisesti vanhemmissa jääkaapeissa, ja siitä, kuinka monta kertaa jääkaapin kansi on avattu ja suljettu. Lisäksi jääkaapin lämpötila nousee, jos laitat sinne haaleita ruoanvalmistuksen tähteitä tai muita kuumia esineitä.

Laita lasi vettä jääkaapin hyllylle ja jätä se yön yli. Mittaa veden lämpötila seuraavana päivänä. Näin tiedät jääkaapin todellisen lämpötilan.

Lämpötila voi nousta monien avausten ja sulkemisten myötä

Jääkaappi avataan ja suljetaan päivän aikana useita kertoja – ja vielä useammin, jos jääkaappiin on integroitu pakastin. Mitä useammin avaat oven, sitä lämpimämmäksi jääkaappi muuttuu. Siksi on myös tärkeää sulkea se nopeasti ja muistaa jäähdyttää lämmitetty ruoka. Joissakin uudemmissa jääkaapeissa on painamalla painettava tuuletustoiminto, joka saa jääkaapin jäähtymään erityisen nopeasti. Tämä ominaisuus lieventää ongelmaa, että koko jääkaappi kärsii, jos kuuma elintarvike asetetaan yhdelle hyllylle.

Jos jääkaappi jäähtyy nopeammin, se on parempi kaikille siinä säilytettäville tavaroille ja jääkaapille itselleen.

Tarkista kansi

Vaikka lämpötila vaihtelee sen mukaan, kuinka monta kertaa ovi suljetaan ja avataan, on myös olemassa vaara, että lämpötilan vaihtelut johtuvat siitä, että ovi ei sulkeudu kunnolla. Tämä voi johtaa siihen, että jääkaappi kuumenee liikaa ja kompensoi liikaa ja päätyy pakastamaan ruokaa. Kun haluat mitata lämpötilan lämpömittarilla sekä jääkaapin ylä- että alapuolelta, tarkista, että kansi sulkeutuu kunnolla.

Lämpötila voi vaihdella jääkaapin eri osissa

Vanhemmalla jääkaapilla voi usein olla vaikeuksia pysyä kylmänä, varsinkin jos laitteeseen on laitettu paljon tavaraa. Lisäksi jääkaapissa voi esiintyä vaihtelua sen mukaan, mille hyllylle elintarvikkeet on sijoitettu. Usein jääkaapin alaosa on kylmempi kuin yläosa. Jos tiedät, että näin on jääkaapissasi, voit sijoittaa elintarvikkeet strategisesti jääkaappiin.

Yrtit, hillot ja vastaavat voidaan sijoittaa ylimmälle hyllylle, joka on lämpimin paikka. Liha, juusto, vihannekset ja muut vastaavat elintarvikkeet voidaan sijoittaa alemmille hyllyille.

Lämpötila nousee hylly hyllyltä. Erilaiset elintarvikkeet saattavat siis vaatia erilaista sijoittelua oikean lämpötilan saavuttamiseksi ja elintarvikkeen säilyvyysajan pidentämiseksi.

Lämpötila vaikuttaa elintarvikkeiden säilyvyyteen

Monet viimeaikaiset jääkaapit on valmistettu siten, että niissä on visuaaliset suositukset siitä, mihin jääkaapissa eri elintarviketyypit tulisi sijoittaa. Jotkut elintarvikkeet viihtyvät lämpimässä paikassa, ja ne tulisi säilyttää jääkaapin yläosassa, mutta liha ja useimmat vihannekset vaativat alhaisemman lämpötilan.

Kyse on säilyvyydestä. Jos elintarvike on oikean säilytyslämpötilan ulkopuolella, bakteereja kehittyy nopeammin ja säilyvyysaika lyhenee huomattavasti. Bakteerien kasvu on lahoamisprosessin alku.

Pane ruoka oikeaan paikkaan jääkaapissa

Jääkaapin lämpötila vaihtelee päivän mittaan, vaikka se olisi kuinka uusi. Lämpömittari voi näyttää, että sinulla on aina suurempia tai pienempiä vaihteluita. Jos kala, liha ja maitotuotteet laitetaan kylmimpiin paikkoihin ja vähemmän herkät tuotteet, kuten mehu, persilja ja hedelmät, vähemmän kylmiin paikkoihin, jäähdytyksen vaihteluilla, joita väistämättä tapahtuu, ei ole suurta merkitystä.

Jos siis teet parhaasi, ettet jätä jääkaappia auki ja käytä tarpeettomia resursseja, voit odottaa jääkaapin hoitavan tehtävänsä tyydyttävästi.

Jääkaapin energiansäästö

Sen lisäksi, että muistat sulkea jääkaapin, voit myös optimoida energiankulutuksen miettimällä, kuinka paljon jääkaappi joutuu tekemään töitä jäähdyttääkseen ruokasi.

Jos keittotaso kytketään päälle aivan jääkaapin vieressä, sen on työskenneltävä enemmän jäähdyttääkseen optimaalisesti. Jos sinulla on lamppuja aivan jääkaapin yläpuolella tai vieressä, tämä vaikuttaa myös lämpöön. Myös liedellä oleva uuni lähettää paljon lämpöä jääkaapin suuntaan. Samasta syystä älä sijoita lattialämmitystä jääkaapin alle, jos tiedät sen sijainnin.

Jos olet remontoimassa tai rakentamassa uutta keittiötä, voi siis olla hyvä ajatus pohtia jääkaapin sijaintia huoneessa ja keittiön pohjaratkaisua. Kaikki lämpövaikutukset lisäävät energiankulutusta ja siten sähkölaskua.

Jääkaapin sisällä on myös kyse säännöllisestä puhdistuksesta. Kondenssiveden, lian ja ruokajäämien valumisen estäminen estää optimaalisen jäähdytyksen, ja jääkaappi tarvitsee enemmän energiaa pitääkseen lämpötilan alhaalla.

On siis useita syitä, miksi jääkaappi voi lopulta kuluttaa paljon enemmän virtaa kuin se oikeasti tarvitsee. Jos siis haluat säästää virtaa ja saada jääkaapistasi parhaat mahdolliset olosuhteet, sinun on otettava huomioon energiankulutus, käytännöllisyys ja toimivuus.

FAQ

Guide

Onko jääkaappini lämpötila liian korkea?

Jos et ole varma, onko jääkaappisi lämpötila oikea, voi olla hyvä ajatus lukea tietoa jääkaapeista ja elintarvikkeiden säilytyslämpötiloista. Jääkaappi voi kuumentua nopeasti liian kuumaksi ja kuluttaa sen seurauksena liikaa virtaa. Voit tarkistaa lämpötilan eri tavoin. Voit lukea niistä täältä Boligmesteren.dk-sivustolta

Mitä lämpötilaa suositellaan?

Jääkaapin sisälämpötilan tulisi mieluiten olla 3-5 celsiusastetta. Tämä täyttää useimpien sellaisten elintarvikkeiden säilytysvaatimukset, jotka on säilytettävä jäähdytettyinä. Jotkin elintarvikkeet kestävät kuitenkin korkeampia lämpötiloja, kun taas toiset elintarvikkeet ovat riippuvaisia siitä, että lämpötila on jatkuvasti alhainen.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×