Miten valita paras 4g-reititin
Mikä on langaton reititin?
4G-reititin on langaton reititin sim-kortteja varten. Se toimii kuten tavallinen reititin. Ero perinteisen, puhelimeen tai antennipistorasiaan kytkettävän reitittimen ja mobiilireitittimen välillä on se, että langaton 4G-reititin käyttää 4G-mobiiliverkkoa samalla tavalla kuin matkapuhelin käyttää dataa. Internetiin pääsyyn tarvitaan vain sim-kortti ja olet verkossa.
Mitä on 4G?
4G tarkoittaa “neljännen sukupolven matkaviestinverkkoja”. Kyseessä on tietoverkko, johon voit ladata tietoja internetistä ilman kiinteää kiinteää kiinteää yhteyttä, kuten perinteisestä internet-reitittimestä tiedämme. Mobiililaajakaista on siis ilmassa, ja sitä voidaan käyttää matkapuhelimilla, tietokoneilla ja muilla laitteilla kaikkialla Tanskassa.
4G-reitittimen edut
4G-reitittimien tärkein etu on se, että voit käyttää internetiä missä tahansa oletkin. Se antaa sinulle maksimaalisen vapauden suoratoistaa elokuvia mökillä tai työskennellä työmatkalla ilman, että sinun tarvitsee huolehtia siitä, onko matkakohteessa hyvä kuuluvuus. Jos sinulla on hyvä reititin, voit käyttää wi-fi:tä aivan kuin olisit kotona.
Jos päätät käyttää mobiililaajakaistaa kotonasi perinteisen reitittimen sijasta, vältyt tavallisen internet-yhteyden asentamiseen liittyviltä hankaluuksilta ja kustannuksilta. Sinun ei myöskään tarvitse luottaa kiinteistössäsi oleviin kaapeleihin ja laatikoihin, joten voit vapaasti valita oman Internet-palveluntarjoajasi. Lisäksi voit sijoittaa reitittimen minne haluat, koska sitä ei tarvitse sijoittaa asennettujen liittimien mukaan.
Kännykkä hotspot-keskuksena. 4G-reitittimet
Monet ihmiset käyttävät älypuhelimensa signaalia WiFi-yhteyden jakamiseen, kun he tarvitsevat internetiä vain tietokonetta tai tablettia varten. Se on todella fiksua joissakin tilanteissa, mutta se ei ole hyvä pysyvä ratkaisu.
Sen lisäksi, että puhelimessa on niin monia muita toimintoja käynnissä, kun sen on lähetettävä wi fi -signaalia liitetyille laitteille, sitä ei ole optimoitu tarjoamaan nopeaa ja vakaata yhteyttä samalla tavalla kuin mobiilireitittimiä.
Paristo kuluu hyvin nopeasti, ja tarkoitukseen optimaalista signaalia saadaan harvoin. Kannattaa siis päivittää 4G-reitittimeen, jotta säästät puhelimesi akkua ja saat hyvän kuuluvuuden, joka tukee toimintojesi vaatimia nopeuksia.
4G-mobiilireititin käyttää mobiililaajakaistaa samalla tavalla kuin älypuhelin tallentaa tietoja. Eron tekee se, että 4G-reitittimet on rakennettu sieppaamaan ja vahvistamaan signaalia paljon paremmin kuin matkapuhelin. Reititin levittää sitten kaapattua signaalia niin, että muut laitteet, matkapuhelimet, tietokoneet ja tabletit voivat muodostaa yhteyden nopeaan ja nyt paikalliseen wlan-signaaliin.
Miten voit käyttää 4G-reititintä sim-kortteja varten?
Langaton reititin toimii vähän kuin matkapuhelin. Internet-yhteys muodostetaan ostamalla sim-kortti, joka asetetaan reitittimeen. Maksat sen mukaan, kuinka paljon käytät internetiä. Jos haluat varmistaa, että tiedot eivät lopu kesken, voit hankkia tilauksen, joka sallii suuret tietomäärät, tai hankkia tietojen jakamisen olemassa olevan tilauksen kanssa.
Tanskassa on kolme 4G-verkon tarjoajaa. TDC, 3 ja Telenor/Telia. Jos siis tilaat muiden yhtiöiden liittymiä, ne käyttävät jonkin näistä kolmesta palveluntarjoajasta mastoja.
Mobiililaajakaistan kattavuus riippuu hyvin paljon kunkin yrityksen kattavuusalueista, sillä ne voivat vaihdella. Kaikki kattavat suurimman osan maata, mutta saattaa olla laikkuja. Nämä ovat pääasiassa syrjäisiä alueita, joilla kuuluvuus voi olla epävakaampi. Siksi voi olla hyvä tarkistaa, kattaako valitsemasi palveluntarjoaja ne paikat, joissa aiot käyttää langatonta reititintäsi. Tämä voidaan tehdä etsimällä kattavuuskartta verkosta.
Tarkoittaako tämä siis sitä, että sinulla ei ole internetiä, jos tietyllä alueella ei ole 4G:tä? Ei, sinulla on edelleen mahdollisuus käyttää mobiilidataa, mutta se vain kattaa aikaisemman sukupolven signaalin, kuten 3G:n tai 2G:n, ja se on vain hieman hitaampaa.
Harkintaa ennen reitittimen ostamista
Ennen kuin ostat mobiililaajakaistan wlan-reitittimen, sinun on otettava huomioon joitakin seikkoja, jotta löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan 4G-reitittimen. Ratkaisevinta on se, miten ja erityisesti missä käytät 4G-reititintäsi. Lisäksi on mietittävä, kuinka monta laitetta liitetään samaan yhteyteen ja miten ne käyttävät internetiä. Korvaako se tavallisen langallisen langattoman verkon vai onko se tarkoitettu mukaan matkalle.
Jos tarvitset reititintä kesämatkoja varten ja täydentämään suojaamattomia yhteyksiä, et välttämättä tarvitse markkinoiden nopeinta Wi-Fi-yhteyttä ja siten vahvinta 4G-reititintä.
Toisaalta, jos haluat käyttää 4G-reititintä ensisijaisena internet-yhteytenä kotona, saatat tarvita tehokkaamman reitittimen. Tämä johtuu siitä, että on tärkeää, että reititin pystyy lähettämään riittävän vahvan signaalin laitteille, joiden on käytettävä internetiä. Jos kyseessä on pelaaminen tai korkealaatuisten elokuvien suoratoisto, reitittimelle asetetaan suurempia vaatimuksia.
On siis tärkeää miettiä, mihin tarvitset reititintäsi.
Antenni vai ei
Monissa langattomissa reitittimissä on sisäänrakennetut antennit, ja ne voivat helposti tarjota vahvan mobiililaajakaistan. Joissakin reitittimissä on ulkoiset antennit, joita voi taivuttaa ja kääntää osoittamaan tiettyyn suuntaan. Kohdistamalla antennit voit parantaa signaalia siellä, missä olet.
Jos asut asunnossa tai kerrostalossa, on hyvä idea levittää signaalia. Tämä tapahtuu asettamalla antennit vaakasuoraan. Jos asut kuitenkin monikerroksisessa talossa, valitse pystysuora asento signaalin lähettämiseksi ylös ja alas.
Reitittimen sijoittaminen
Sijoita reititin keskelle taloa, jotta kaikki laitteet pääsevät helposti verkkoon. Parhaan 4G-signaalin saamiseksi reitittimen tulisi olla vapaasti huoneessa, mieluiten korkealla ja kaukana paksuista seinistä. Paksut seinät, erityisesti betoniseinät, imevät Wi-Fi-signaaleja ja voivat heikentää kuuluvuutta.
Tiheydet ja luokat
Reitittimen wlan-signaalia voidaan lähettää useilla eri taajuuksilla – 2,4 Ghz ja 5 Ghz ovat yleisimpiä. Vanhemmat reitittimet lähettävät useimmiten 2,4 Ghz:n taajuudella. Lyhyesti sanottuna 2,4 Ghz on erittäin vilkas taajuus, ja monet elektroniset laitteet, kuten mikroaallot, ovat sen lähellä. Tällä taajuudella on puolestaan pitkä kantama.
5Ghz on paljon vähemmän ruuhkautunut, ja sitä lähettävät nykyaikaisemmat reitittimet. Haittapuolena on kuitenkin se, että kaikki laitteet eivät pysty vastaanottamaan tätä signaalia. Sen vuoksi et ehkä voi yhdistää tulostinta tai lasten tablettia signaaliin, jos ne ovat vanhempia malleja.
Mieti siis, mitkä laitteesi tarvitsevat mobiililaajakaistayhteyttä. Jos käytössäsi on lähinnä vanhempia malleja, 2,4 GHz:n taajuudella lähettävät reitittimet sopivat hyvin.
4G-reitittimen nopeus
Internetin nopeus mitataan megabitteinä sekunnissa (mbps), mikä mittaa, kuinka paljon dataa ladataan sekunnissa.
Mobiililaajakaistan nopeus riippuu sijainnistasi. Et siis voi luottaa tiettyyn nopeuteen kaikkialla Tanskassa, vaikka sinulla olisi yksi markkinoiden parhaista 4G-reitittimistä. Mobiililaajakaistan nopeudet 4G-verkossa ovat pääsääntöisesti 20-70 mbps. Vaihtelut voivat olla hyvin suuria, joten luku voi hyvinkin olla suurempi.
Sanotaan, että normaali internetissä surffailu vaatii 5-19 mbps. Elokuvien, pelien ja television suoratoisto vaatii hieman enemmän, noin 20-49 mbps. HD-striimauksella on myös vaikutusta nopeuteen. Vastaavasti on tärkeää, että verkkoa käyttää samaan aikaan monta ihmistä. Jos monet ihmiset käyttävät samaa verkkoa samaan aikaan, nopeus voi laskea huomattavasti, kuten esimerkiksi suurissa tapahtumissa, kuten festivaaleilla ja huvipuistoissa, joissa on paljon ihmisiä samassa paikassa.
Muita nopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi se, jos olet hyvin kaukana verkkomastosta, kellarissa tai rakennuksissa, joissa on suuria betonielementtejä. Langattomaan verkkoon voi vaikuttaa myös se, ettei käytössäsi ole tarkoitukseesi sopivia laitteita.
Miten paljon tietoja tarvitaan?
Mobiililaajakaistaratkaisut toimivat aivan kuten puhelinliittymä, jossa voit tilata tietyn määrän dataa joka kuukausi. Huomaa, että saatat joutua maksamaan lisämaksun, jos käytät enemmän dataa kuin liittymäsi kattaa. Jotkin yritykset asettavat nopeuden, jos saavutat datan käyttörajan. Siksi voi olla turvaverkko, jos sinulla on liittymä, jossa on ilmaista dataa, kuten monet mobiililaajakaistapalvelujen tarjoajat tarjoavat.
Monet yritykset tarjoavat tilauksessaan 1000 Gt dataa, mikä vastaa käytännössä ilmaista dataa. Tämä on siis hyvä vaihtoehto, jos perheessäsi on useita laitteita.
Signaalit ja laatu, hinta
Hinta ja laatu ovat usein yhteydessä toisiinsa. Halvalla reitittimellä saa kuitenkin helposti nopean internetin. Jos reitittimesi on lähetettävä signaali useisiin laitteisiin samanaikaisesti, kannattaa hankkia kalliimpi 4G-reititin, joka pystyy jakamaan signaalin paremmin ja tarjoamaan nopeamman internetin. Kalliimpi reititin on myös teknisesti suorituskykyisempi ja siten tulevaisuudenkestävämpi, ja se pystyy pysymään elokuvien ja TV:n laadun paranemisen mukana pidempään.
FAQ
Mikä 4G-reititin on testin paras?
TP Link Archer MR600 on testin paras, sillä se lupaa nopean ja vakaan internetin missä tahansa oletkin. Lue valittujen reitittimien arvostelu varmistaaksesi, että saat parhaan 4G-reitittimen itsellesi.
Minne minun pitäisi laittaa 4G-reitittimeni?
Usein ihmiset laittavat reitittimensä kaappiin tai laatikkoon, mikä voi heikentää signaalia. On tärkeää sijoittaa reititin keskeisesti ja mieluiten vapaasti talossa, jotta langattomasta reitittimestä saadaan paras mahdollinen hyöty.