Paras ilmankuivain 2023 → Kaikki ilmankuivaajista ja terveellisestä huoneilmasta

Af Elisabeth Backmanson BAdge
Elisabeth Backmanson

Elisabeth on tehnyt työtä viestinnän alalla pitkään ja on toiminut monilla eri aloilla erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Hän on tehnyt töitä IT- ja konsultointi-yrityksissä sekä ruoan parissa, ja toiminut...

EEESE Adam -ilmankuivain

Jos haluat päästä eroon kodin kosteusongelmista ja poistaa ylimääräistä kosteutta mieluiten huomaamattomasti ja lähes äänettömästi, voit investoida tähän eeesen kosteudenpoistajaan. Se on erittäin tehokas kosteudenpoistolaite, jossa on hiljainen äänitaso, automaattinen kosteudenpoistotoiminto ja suuri 5 litran…

CLATRONIC CL3672 ilmastointilaite 4
PARAS HYBRIDI-ILMASTOINTILAITE, ILMANPUHDISTIN JA ILMANKUIVAIN

CLATRONIC CL3672 ilmastointilaite

5
HELPPOKÄYTTÄINEN KOSTEUDENPOISTAJA

KGK 20L ilmankuivain

6
PIENI JA EDULLINEN KOSTEUDENPOISTOLAITE

Wilfa-ilmankuivain WDH10

Arida S9L 8
PARAS KELLARITILAN ILMANKUIVAIN

Arida S9L kostaudenpoistaja kuivausroottorilla, HEPA-suodattimella ja ionisaatiolla varustettuna

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Onko sinulla ongelmia pölypunkkien kanssa, onko kellarissa, ullakolla tai kylpyhuoneessa kosteutta tai kuivaatko usein pyykkiä sisätiloissa? Ehkä sinulla on homeongelmia, jotka johtuvat kodin korkeasta kosteudesta. Olipa haasteesi mikä tahansa, ilmankuivain voi olla ratkaisu ongelmaasi. Tässä testissä voit lukea lisää kodin kosteudesta ja saada ohjeita kosteudenpoistajan valitsemiseen kotiisi.

Arvioimme tässä testissä markkinoiden parhaat ilmankuivaimet, joten tarvitsitpa sitten ilmankuivaimen kellariin, suuriin huoneisiin, pieniin huoneisiin tai olohuoneeseen, tai vaikka pyykin kuivattamiseen, voit löytää täydelliset ilmankuivaimet kotiisi.

Tässä ilmankuivaajatestissä Eeese Adam -ilmankuivain äänestettiin testin voittajaksi sen monipuolisuuden, tehokkuuden ja alhaisen melutason vuoksi. Sitä voidaan käyttää pienissä ja suurissa huoneissa, ja laite toimii tehokkaasti 5-35 asteen välillä. Siitä on hyötyä kaikissa kodeissa, joissa on kosteusongelmia tai joissa halutaan parempi sisäilmasto. Lue lisää ja katso, mikä ilmakuivain vastaa parhaiten juuri sinun tarpeitasi.

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Automaattinen kosteudenpoisto ja ajastin, laite sammuu automaattisesti
 • pros-icon.svg Vaatteiden kuivaustila jokapäiväistä mukavuutta varten
 • pros-icon.svg Hiljainen toiminta takaa käyttömukavuuden

Detaljeret gennemgang

Mitä tuoteasiantuntijamme ajattelevat

Jos haluat päästä eroon kodin kosteusongelmista ja poistaa ylimääräistä kosteutta mieluiten huomaamattomasti ja lähes äänettömästi, voit investoida tähän eeesen kosteudenpoistajaan. Se on erittäin tehokas kosteudenpoistolaite, jossa on hiljainen äänitaso, automaattinen kosteudenpoistotoiminto ja suuri 5 litran säiliötilavuus.

Miksi sinun kannattaa valita EEESE Adam -ilmankuivain?

Eeesen Adam-kosteudenpoistolaite on tehokas ja suorituskykyinen kosteudenpoistolaite, joka voi pitää jopa 100 neliömetriä vapaana liiallisesta kosteudesta ja se imee ilmasta jopa 20 litraa vettä päivässä. Ilmankuivain on varustettu automaattisella kosteudenpoistolla, mikä tarkoittaa, että ilmankuivain kuivaa vain tarvittaessa ja sammuu automaattisesti. Se ei siis kuivaa täydellä teholla tarpeettomasti ja kuluta energiaa turhaan.

Se sopii pienempiin ja suurempiin tiloihin kellarissa, pohjakerroksessa tai ullakolla, ja sitä voidaan käyttää myös pyykin kuivaamiseen.

Ilmankuivaimen puhdistaminen on helppoa, sillä siinä on sisäänrakennettu automaattinen sulatustoiminto ja ilmansuodatin on pestävä. Eeese Adam -ilmankuivain on hiljainen, eikä se aiheuta melua asuintiloissa tai melua kellarista tai ullakolta.

 • Paino: 14,5 kg
 • Maksimi työpinta-ala: 100 m2
 • Kosteudenpoisto 35 asteen lämpötilassa 20 litraa/päivä
 • Käyttölämpötila min.-max: 5-35 astetta
 • Vesisäiliö: 5 litraa
 • Äänitaso: hiljainen 42-44 dB(A)

WOOD'S AD20 hybridi-ilmankuivain

PARAS HYBRIDI-ILMANKUIVAIN JA ILMANPUHDISTIN

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg 2-in-1-hybridi-ilmankuivain ja ilmanpuhdistin terveelliseen sisäilmastoon.
 • pros-icon.svg Varustettu patentoidulla Active ION HEPA -suodatinjärjestelmällä tehokkaaseen ilmanpuhdistukseen
 • pros-icon.svg Sisäänrakennettu ilmanlaadun ilmaisin mittaa ilman hiukkas- ja kosteustasoja

Detaljeret gennemgang

Mitä tuoteasiantuntijamme ajattelevat

Jos etsit ilmankuivainta, joka pitää kotisi vapaana kosteudesta ja puhdistaa ilmaa ja varmistaa terveellisen sisäilmaston? Silloin tämä Wood’s Woods AD20 -hybridikuivaus- ja ilmanpuhdistin on ihanteellinen valinta sinulle. Se on tehokas kosteudenpoistaja joka kuivaa kosteutta huoneen ilmasta.

Miksi sinun kannattaa valita WOOD’S Woods AD20 -hybridikosteudenpoistolaite?

Wood’s Woods AD20 -hybridikuivain ja ilmanpuhdistin on täydellinen valinta, jos haluat kosteusvapaan kodin ja hyvän sisäilmaston. Se toimii 2-in-1-laitteena, mutta jos et tarvitse samanaikaisesti kosteudenpoisto- tai ilmanpuhdistin toimintoa, voit käyttää toimintoja erikseen. Tämä hybridi ilmankuivain ja ilmanpuhdistin on malli, joka on varustettu patentoidulla suodatinjärjestelmällä, Active ION HEPA. Tämän ansiosta tämä Woods AD20 -kosteudenpoistolaite on kapasiteetiltaan yhtä suuri kuin kaksi suurinta MRD-sarjan mallia ja ilmanpuhdistusaste on 99,98 %. Tämän erittäin tehokkaan järjestelmän lisäksi hybridi-ilmankuivain ja ilmanpuhdistin on varustettu myös ilmanlaadun ilmaisimella, joka mittaa hiukkas- ja kosteustasoja, jolloin kone voi toimia tarpeen mukaan ja optimoida energiankulutuksen.

Tuotetiedot:

 • Paino: 11 kg
 • Maksimityöala: 80-100 m2
 • Kosteudenpoisto 35 asteen lämpötilassa: 20 litraa/vrk.
 • Työskentelylämpötila min.-max: 10-32 astetta
 • Vesisäiliö: 4 litraa
 • Äänitaso: 48 dB(A)

Woods ilmankuivain SW45FB

PARAS ISOMMAN HUONEEN ILMANKUIVAIN

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Sopii suuriin 190 m2:n huoneisiin 11,4 litran säiliön avulla.
 • pros-icon.svg Sisäänrakennettu pölysuodatin, joka sitoo huoneessa olevat pienhiukkaset ja puhdistaa ilman
 • pros-icon.svg 6 vuoden takuu

Detaljeret gennemgang

Mitä tuoteasiantuntijamme ajattelevat

Woodin ilmankuivain SW45FB on täydellinen valinta ilmankuivaimeksi, jos sinulla on suuria huoneita, joissa sinulla on sisätiloissa liikaa kosteutta, ja jos sinulla esiintyy kosteusongelmia tai haluat parantaa sisäilmastoa. Tämä ilmankuivain toimii sekä kosteudenpoistajana että ilmanpuhdistimena, joka soveltuu hyvin suuriin, jopa 190 m2:n huoneisiin.

Miksi sinun kannattaa valita Woodsin kosteudenpoistolaite SW45FB

Tämä Woods SW45FB -ilmankuivain on testin suurin malli, ja se kuivaa ja puhdistaa ilmaa erittäin suurissa, jopa 190 m2:n huoneissa. Se soveltuu siksi hyvin suuriin kellareihin, ruokasaleihin, juhlatiloihin, autotalleihin jne. Suuren, 11,4 litran säiliönsä ansiosta se voi imeä ja kuivata jopa 25,5 litraa päivässä. Sen lisäksi, että tämä Woodsin ilmankuivain soveltuu suurempien tilojen kosteuden poistoon, se toimii myös ilmanpuhdistimena. Samalla kun kosteudenpoistaja kuivattaa huonetta, pienemmät hiukkaset kulkevat pölysuodattimen läpi, joten ilma puhdistuu ja sisäilmasto voi olla hyvä ja terveellinen. Vaikka laite on rakenteeltaan suurempi kuin useat muut tässä testissä olleet mallit, sitä on silti helppo liikutella. Tällä Woodsin ilmankuivaimella on myös täysi 6 vuoden takuu, mikä kertoo kestävyydestä ja antaa kuluttajalle laadunvarmistuksen.

Tuotetiedot: 

 • Maksimi työpinta-ala: 190 m2
 • Kosteudenpoisto: 25,5 litraa/päivä
 • Käyttölämpötila min:
 • Vesisäiliö: 11,4 litraa

CLATRONIC CL3672 ilmastointilaite

PARAS HYBRIDI-ILMASTOINTILAITE, ILMANPUHDISTIN JA ILMANKUIVAIN

CLATRONIC CL3672 ilmastointilaite

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg 3-in-1, jossa on 3 toimintoa; ilmastointi, tuuletin ja ilmankuivain.
 • pros-icon.svg Energialuokka A alhaisen energiankulutuksen vuoksi
 • pros-icon.svg Käynnistyksen ja pysäytyksen ajastintoiminto käytön helpottamiseksi

Detaljeret gennemgang

Mitä tuoteasiantuntijamme ajattelevat

Tämä Clatronic CL3672 -ilmastointilaite on hybridikone, joka voi akklimatisoida, puhdistaa ilmaa ja myös kuivata huonetta kosteusongelmien välttämiseksi ja miellyttävän lämpötilan ja hyvän, terveellisen sisäilmaston saavuttamiseksi. Se soveltuu enintään 30 m2:n huoneisiin, ja sitä voidaan käyttää sekä olohuoneissa että kellareissa ja ullakoilla.

Miksi sinun kannattaa valita CLATRONIC CL3672 -ilmastointilaite?

Voi tulla nopeasti kalliiksi huviksi, jos haluat kotiisi jäähdyttimen, tuulettimen ja ilmankuivaajan, mutta tällä Clatronic CL3672 -ilmastointilaitteella saat 3-in-1-laitteen, jossa on kaikki kolme toimintoa. Clatronicin malli on enemmän kuin klassinen ilmastointilaite. Se on loistava kesäkuukausina, jolloin koti voi nopeasti ylikuumentua ja makuuhuone voi tuntua sietämättömän kuumalta, mutta sitä voi käyttää myös ilmankuivaajana ja tuulettimena. Näin sitä voidaan käyttää kosteusongelman ilmetessä tai vaatteita kuivattaessa. Siinä on älykäs ajastintoiminto, joten voit asettaa, milloin se käynnistyy ja pysähtyy. Melutaso voi olla hieman kovempi kuin muissa tämän testin kosteudenpoistimissa, mikä on kompromissi tämän ilmankuivaimen monille ominaisuuksille. Vaikka äänitaso ei ole hiljainen, se ei kuitenkaan koskaan ylitä 65 dB(A). LED-näytöstä voit aina seurata lämpötilaa ja ajastimen asetettua aikaa.

 • Tuotetiedot: – Kylmälaite, joka on varustettu lämpömittarilla
 • Paino: 19 kg
 • Maksimi työpinta-ala: 30 m2
 • Jäähdytysteho ja tuuletin: 2,3 kW, 2,6 EER
 • Äänitaso: 65 dB(A)

KGK 20L ilmankuivain

HELPPOKÄYTTÄINEN KOSTEUDENPOISTAJA

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Kosteusmittarilla ohjettu automaattinen kosteudenpoisto
 • pros-icon.svg 7 kosteusvaihtoehtoa sekä automaattinen toiminta ja automaattinen poiskytkentä
 • pros-icon.svg LED-näyttö toimintatilaa varten

Detaljeret gennemgang

Mitä tuoteasiantuntijamme ajattelevat

Tämä vähän huoltoa vaativa KGK-ilmankuivain on kodin asuintiloihin sopiva malli. Sitä voi helposti siirtää sinne, missä sitä tarvitaan. Siksi se sopii kotiin, jossa on portaita tai useita huoneita, jotka on kuivattava. Laitteessa on monia vaihtoehtoja ja automaattinen toiminto, joten voit helposti säätää sen yksilöllisiin tarpeisiisi.

Miksi sinun pitäisi valita 20L KGK-kosteudenpoistolaite?

Tämä KGK 20L -kosteudenpoistolaite on yksinkertainen ja helppokäyttöinen malli. Tämän ilmankuivaajan avulla saat koneen, joka on varustettu hygrostaattiohjatulla automaattisella kosteudenpoistoautomatiikalla, joten se pystyy toimimaan tarpeen mukaan. Jos haluat asettaa omat asetuksesi, voit tehdä sen helposti ja yksinkertaisesti kiertosäätimellä, jossa on peräti 7 vaihtoehtoa kosteustasolle. LED-näytöstä voit aina seurata KGK-ilmankuivaajasi toimintatilaa, joten olet aina tietoinen vaikutuksesta, tehosta ja kosteudesta. Automaattinen toiminta kulkee käsi kädessä automaattisen sammutuksen kanssa. Nämä toiminnot aktivoituvat vuorotellen huoneen tarpeiden mukaan. Automaattinen poiskytkentätoiminto varmistaa myös, ettei ilmankuivaimen vesisäiliö täyty liikaa.

Tuotetiedot:

 • Paino: 14 kg
 • Maksimi työpinta-ala: 110 m2
 • Kosteudenpoisto: 20 litraa/vrk.
 • Käyttölämpötila min.-max: 5-32 astetta
 • Vesisäiliö: 3 litraa
 • Äänitaso: 45 dB(A)

Wilfa-ilmankuivain WDH10

PIENI JA EDULLINEN KOSTEUDENPOISTOLAITE

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Kompakti ja kannettava kosteudenpoistaja, jossa on pyörät
 • pros-icon.svg Voi poistaa 10 litraa kosteutta vuorokaudessa
 • pros-icon.svg Hyvä suorituskyky koosta huolimatta
 • pros-icon.svg Sopii asuintiloihin tai pieniin koteihin

Detaljeret gennemgang

Mitä tuoteasiantuntijamme ajattelevat

Wilfa-kosteudenpoistolaite WDH10 on kompakti ja kannettava kosteudenpoistaja, jonka suorituskyky on erittäin tehokas koostaan huolimatta. Se sopii erinomaisesti pienempiin tiloihin, ja se voi poistaa kosteutta ilmasta jopa 10 litraa päivässä. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden nauttia hyvästä sisäilmastosta ilman kosteushaittoja.

Miksi sinun kannattaa valita Wilfa WDH10 -kuivauslaite

Wilfa WDG10 -kosteudenpoistolaite soveltuu erinomaisesti pienempiin olohuoneisiin tai vastaaviin enintään 15 m2:n tiloihin. Se on helppo ottaa mukaan ympäri kotia sinne, missä sitä tarvitaan ja missä kosteus on ongelma. Se on sekä kompakti että kannettava, joten sitä on helppo kuljettaa mukana, mutta siinä on myös pienet pyörät, joten voit pyörittää sitä ympäri kotia, jos se on kätevämpää. Pienestä koostaan huolimatta se pystyy poistamaan 10 litraa kosteutta vain yhdessä päivässä. Se on siis tehokas kosteudenpoistaja, joka voi tarjota sisäilmaston ilman kosteusongelmia pienemmissä huoneissa tai pienissä kodeissa.

Tuotetiedot: 1:

 • Maksimi työpinta-ala: 15 m2
 • Kosteudenpoisto: 10 litraa/vrk
 • Min. käyttölämpötila: 15 astetta
 • Vesisäiliö: 2 litraa
 • Äänitaso: 53 db(A)

ELECTROLUX ChillFlex Pro EXP26U338CW jäähdytys, Ilmastointilaite

PARAS ILMASTOINTILAITE, JOSSA ON ILMANKUIVAIN

Fordele
 • pros-icon.svg Lepotila ja viivästetty käynnistystoiminto 24 tuntiin asti.
 • pros-icon.svg 4-in-1-toiminnot; automaattinen, jäähdytys, kosteudenpoisto, tuuletin
 • pros-icon.svg Varustettu pyörillä siirrettävyyttä varten

Detaljeret gennemgang

Mitä tuoteasiantuntijamme sanovat

Jos sinulla on nukkumisvaikeuksia kuumuuden vuoksi, erityisesti kesäkuukausina, tai jos kotisi on ehkä yksinkertaisesti ylikuumentunut auringon ja suurten ikkunoiden vuoksi, ilmastointi on lähes välttämätön. Jos haluat koneen, joka voi myös kuivata huoneen kosteuden, tämä Electrulux ChillFlex Pro EXP26U338CW on hyvä valinta sinulle.

Miksi sinun pitäisi valita ELECTROLUX ChillFlex Pro EXP26U338CW jäähdytys, ilmastointijärjestelmä

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW -jäähdytysilmastointilaite on malli, jolla on sekä kesä- että talvitoiminto kodissasi. Se on 2-in-1-malli, jossa on 4 toimintatilaa, jotka voivat tehdä oleskelustasi sisätiloissa mukavampaa ja rentouttavampaa. Kesähelteellä se voi jäähdyttää kotiasi ja samalla käyttää ilmankuivainta poistaen kosteuden, jotta kosteus ei nouse liian korkeaksi. Kylminä kuukausina voit yksinkertaisesti käyttää ilmankuivaustoimintoa hyvän sisäilmaston varmistamiseksi, vaikka kotisi ei olisikaan yhtä avoin ja vetoinen. Vaikka kosteudenpoistaja painaa 31 kg, Electrolux ChillFlex Pro -ilmanvaihtokoneen siirtäminen kodin sisällä ei ole ongelma, sillä se on varustettu pyörillä. Näin voit helposti siirtää sitä huoneen sisällä tai huoneesta toiseen sen mukaan, missä sitä tarvitset poistamaan kosteutta.

 • Tuotetiedot: Kylmälaite on varustettu mm:
 • Paino: 31 kg
 • Maksimi työskentelyalue: 40 m2
 • Jäähdytysteho: 2,6 kW
 • Käyttölämpötila min.-max: 5-35 astetta (paras 16-32 astetta).
 • Äänitaso: 64 dB(A)

Arida S9L kostaudenpoistaja kuivausroottorilla, HEPA-suodattimella ja ionisaatiolla varustettuna

PARAS KELLARITILAN ILMANKUIVAIN

Arida S9L

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Ionisointitekniikka
 • pros-icon.svg Hybridi HEPA-suodattimella ilmanpuhdistukseen
 • pros-icon.svg Kuivausroottori optimaaliseen suorituskykyyn jopa 0 asteen lämpötilassa

Detaljeret gennemgang

Mitä tuoteasiantuntijamme ajattelevat

Arida S9L -ilmankuivain on kosteudenpoistolaite, joka soveltuu erityisesti tiloihin, joita ei aina lämmitetä, kuten kellareihin, autotalleihin tai varastoihin joissa kosteus voi olla ongelma. Sillä on yhtä hyvä kuivausteho 0 asteeseen asti, mikä ei ole itsestäänselvyys kaikissa malleissa. Tämän ilmankuivaajan myötä saat myös koneen, joka voi puhdistaa ilmaa samalla, kun se poistaa kosteuden.

Miksi sinun kannattaa valita Arida S9L -kosteudenpoistaja, jossa on kuivausroottori, HEPA-suodatin ja ionisointi.

Arida SL9:llä saat kosteudenpoistajan, joka sopii isompiin tiloihin ja joka voi myös varmistaa sekä puhtaamman ilman että hajuttoman ympäristön. Sen lisäksi, että Arida S9L -kosteudenpoistaja soveltuu suurempien huoneiden kosteuden poistoon, se toimii myös ilmanpuhdistimen kanssa hybridinä. Samalla kun kosteudenpoistaja kuivattaa huonetta ja poistaa kosteuden, ilma johdetaan hepa-suodattimen läpi, joka puhdistaa ilmaa tehokkaasti ja ottaa talteen pienempiä hiukkasia, kuten pölyä, varmistaen hyvän sisäilmaston ja terveellisen ilman huoneessa. Lisäksi Arida S9L -kosteudenpoistaja on varustettu ionisointitekniikalla, joka varmistaa tehokkaan hajunpoiston kosteuden poiston lisäksi. Usein kosteus tuo mukanaan hajuja, ja tämä tekniikka varmistaa, että näin ei tapahdu. Mallissa on myös hygrostaatti, joten se voidaan asettaa toimimaan vain tarvittaessa. Tämä estää myös liiallisen kosteuden poiston ja ilman liian kuivumisen. Monet muut ilmankuivaimet eivät aina toimi optimaalisesti alhaisemmissa lämpötiloissa, mutta tämän Arida S9L -ilmankuivaimen avulla saat mallin, joka poistaa kosteutta ja  toimii ongelmitta myös 0 asteeseen asti, koska koneessa on kuivausroottori.

Tuotetiedot:

 • Tuotenro:
 • Paino: 7,5 kg
 • Maksimi työpinta-ala: 100 m2
 • Kosteudenpoisto: 9 litraa/päivä
 • Minimi käyttölämpötila: 0 astetta
 • Vesisäiliö: 5 litraa
 • Äänitaso: 41-50 dB(A)

Guide

Miksi sinun pitäisi investoida ilmankuivaimeen?

Kaikkien ei välttämättä tarvitse investoida ilmankuivaimeen. Se on kuitenkin edullinen investointi, jos sinulla on esimerkiksi kellarissa, ullakolla, keittiössä tai kylpyhuoneessa huone, jossa liika kosteus on ongelma. Korkea ilman suhteellinen kosteus voi aiheuttaa ongelmia huonon sisäilman, pölypunkkien ja homeen kanssa. Tässä osiossa voit lukea lisää joistakin näistä ongelmista ja oppia, miksi on tärkeää välttää korkeaa ilmankosteutta kodissasi.

Pölypunkit viihtyvät kosteassa sisäilmassa.

Kotipölypunkit ovat hyvin pieniä punkkeja, jotka harvoin näkyvät paljain silmin. Niitä esiintyy useimmissa kodeissa, erityisesti lämpimissä ja kosteissa ympäristöissä. Ne viihtyvät erityisen hyvin sängyssä, koska ihminen luovuttaa lämpöä ja hikeä, kun hän makaa ja nukkuu yöllä. Jos haluat päästä eroon pölypunkkeista, sinun on muistettava tuulettaa koti yön jälkeen ja pestä liinavaatteet noin kahden viikon välein vähintään 60 asteessa, sillä pölypunkit kuolevat näissä lämpötiloissa.

Jos pölypunkit eivät sinänsä ole mielestäsi tarpeeksi inhottavia, sinua saattaa hieman ällöttää se, mikä itse asiassa voi aiheuttaa meille allergioita. Kyse ei ole itse pienistä pölypunkkeista, vaan itse asiassa joistakin niiden ulosteessa olevista entsyymeistä. Jos sinulla on pölypunkkiallergia, koet usein hengitysvaikeuksia, yleistä huonovointisuutta, punaisia tai kutisevia silmiä ja vuotavaa nenää. Jos sinulla on näitä oireita, sinun on syytä käydä lääkärissä selvittämässä syy. Usein kodin kosteus on korkeimmillaan talvella, jolloin oireet ja pölypunkkien määrä ovat suurimmillaan.

Kodin suhteellinen kosteus voi aiheuttaa hometta.

Jos kodissasi on korkea ilmankosteus, pölypunkkien lisäksi voi esiintyä hometta. Parhaat elinolosuhteet homeelle ovat samat kuin kotipölypunkille: kosteus. Vaikka haluaisitkin välttää kotipölypunkkeja ja pölypunkkiallergiaa, on erityisen tärkeää välttää kosteuden ja homeen saamista kotiisi. Home on terveydelle vaarallista. Siitä vapautuu mikrohiukkasia, glukaaneja, mykotoksiineja ja homeen hajua aiheuttavia aineita, joihin monet ihmiset reagoivat kielteisesti. Mikrohiukkasten, glukaanien ja mykotoksiinien aiheuttamia reaktioita ovat hengitysteiden, silmien ja nenän ärsytys, yskä ja epänormaali väsymys. Haju itsessään ei ole vaarallinen, mutta se voi olla hyvä indikaattori homeesta kodissa.

Homeen voi joskus tunnistaa joko homeen hajusta tai seinien tai lattian värimuutoksista ja tahroista, jotka voivat olla mustia, harmaita, valkoisia tai punaisia, tai ne voivat olla täysin näkymättömiä. Sitä esiintyy usein tekstiileissä, tapeteissa, kipsilevyissä tai kellareissa, ullakoilla tai kylpyhuoneissa ja keittiöissä, koska suhteellinen kosteus voi usein olla korkea. Jos huomaat pienellä alueella homekasvustoa, voit hoitaa sen itse, mutta jos kyseessä on suurempi esiintymä, sinun on syytä hakea ammattilaisen apua mahdollisimman pian.

Miten ilmankuivain toimii?

Ilmankuivaimet ovat kosteudenpoistajia, jotka on erityisesti suunniteltu varmistamaan, että kodin kosteustaso ei ole tai ei nouse liian korkeaksi. Ilmankuivain, eli kosteudenpoistaja, analysoi huoneen ilmaa ja vetää kosteuden pois huoneesta tai tilasta, johon se on sijoitettu. On olemassa koneita, jotka kytkeytyvät automaattisesti päälle ja pois päältä kosteuden tason mukaan. Kosteus joko vedetään koneeseen ja tyhjennetään sen vesisäiliöön, tai kosteuden voi  johtaa viemäriin tai ulkoilmaan. Ilmankuivaimet ovat erityisen suosittuja talvella, jolloin kodin suhteellinen kosteus on usein korkeimmillaan.

Minne ilmankuivaimet sijoitetaan?

Kun olet sijoittanut ilmankuivaimeen, on tärkeää, että sijoitat sen oikein siihen huoneeseen, jonka haluat kuivata, sillä muuten vaarana on, että kosteudenpoistaja ei saa optimaalista vaikutusta aikaan.

Ensinnäkin kone on sijoitettava vakaalle alustalle. Seuraavaksi on hyvä sijoittaa ilmankuivain mahdollisimman keskelle huonetta. Ikkunat on suljettava ja ilmanvaihtojärjestelmät kytkettävä pois päältä, jotta kosteudenpoistoprosessi ei kestäisi kauemmin kuin on tarpeen. Jos kosteudenpoistin on mahdollista sijoittaa korkealle, sekin on eduksi, sillä kosteus nousee aina ylöspäin. Näin kosteuden poisto voi olla nopeampaa, tehokkaampaa ja energiaa säästävää.

Kuinka paljon vettä kosteudenpoistin voi kerätä?

Markkinoilla olevien eri kosteudenpoistolaitteiden välillä vaihtelee suuresti se, kuinka paljon kosteutta ne voivat kerätä ilmasta. Useimmiten ilmankuivaajassa ilmoitetaan vesisäiliön kapasiteetin koko ja se, kuinka monelle neliömetrille kosteudenpoistaja soveltuu. Tässä testissä olemme käyneet läpi useita eri malleja erilaisiin tarpeisiin ja tiloihin, jotka voivat ohjata sinua valitsemaan kapasiteetiltaan sopiva kosteudenpoistaja.

Kuinka kauan ilmankuivaajan pitäisi toimia?

Vaikka huoneen ilmankosteus ei saisi olla liian korkea, on myös tärkeää, ettei ilmasta tule liian kuivaa. Erityisesti puusta valmistetut huonekalut, lattiat jne. muuttuvat, jos ilma kuivuu liikaa. Puu laajenee ja kutistuu huoneiden kosteuden mukaan, ja jos sinulla on puisia puitteita, kuten ikkunoita, tämä voi vaikuttaa muun muassa ilmatiiviyteen. Jos kosteudenpoistolaitteesi on käytössä, nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kosteudenpoistolaite on käynnissä, kunnes huoneen ilmankosteus saavuttaa 12-15 % kosteuden.

3 vinkkiä kosteudenpoistimen valintaan

Markkinoilla on monia erilaisia ilmankuivaimia, jotka vastaavat erilaisia tarpeita ja budjetteja. Monet vaihtoehdot sopivat eri huonekokoisiin tiloihin ja koteihin. Jotta voisit erottaa ja valita kotiisi sopivan, voit lukea tästä osiosta neuvoja siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin investoit kotiisi hankittavaan ilmankuivaimeen.

Minkä kokoinen on huone tai alue, joka on tarkoitus kuivata?

Ensimmäinen asia, joka on otettava huomioon, on kosteutta sisältävän alueen tai huoneen koko. Onko kyseessä useita pieniä huoneita, yksi suuri huone, liikutellaanko sitä ympäri kotia ja kenties portaita ylös ja alas? Oli miten oli, on tärkeää löytää kosteudenpoistaja, joka sopii juuri sille alueelle tai niille alueille, jotka on kuivattava. Jos saat käsiisi painavan koneen, jota ei ole helppo siirtää ja kantaa, siitä voi olla nopeasti enemmän haittaa kuin hyötyä jokapäiväisessä elämässä, ja jos koneella ei ole kapasiteettia huoneen kosteudenpoistoon, ilmankuivaimen hyöty voi jäädä pieneksi.

Pitäisikö ilmankuivaajassa olla enemmän toimintoja?

Voit myös hankkia ilmankuivaimen, joissa on useampi kuin yksi toiminto. On olemassa hybridikoneita, ja on olemassa ilmanpuhdistimia ja ilmastointikoneita, joissa on myös ilmankuivaustoiminto. Riippuen kotisi tarpeista, on tärkeää investoida koneeseen, joka voi helpottaa arkeasi ja parantaa sisäilmastoa.

Haluatko ohjata konetta itse vai haluatko sen toimivan automaattisesti?

On olemassa manuaalisia kosteudenpoistolaitteita, ja on koneita, jotka osaavat tehdä kaiken automaattisesti itse, jolloin sinun tarvitsee vain säätää, milloin huoneen kosteudenpoisto aloitetaan ja lopetetaan. Kiireisessä arjessa, jossa ilmankuivainta käytetään säännöllisesti, voi olla erittäin kätevää, että kone kytkeytyy ja sammuu automaattisesti itsestään tarpeen mukaan. Jos ilmankuivain on tarkoitettu vain kellariin, kun se on märkä talvella, tai jos sitä käytetään vain vaatteiden kuivaamiseen sisätiloissa, voi olla täysin hyvä kytkeä kosteudenpoistaja itse päälle ja pois päältä. Riippuen siitä, kuinka usein konetta käytetään ja mihin se sijoitetaan, voit valita manuaalisen tai automaattisen toiminnan. Se, mikä laite vastaa tarpeitasi ja, riippuu pitkälti yksittäisestä kotitaloudesta.

Muut hyödylliset tiedot tässä ilmankuivaustestissä

Ilmankuivain voi olla todella hyvä investointi ja ratkaisu, jos haluat parempaa ilmaa ja vähemmän kosteutta kotiisi. On kuitenkin myös monia muita toimenpiteitä, joita voit sisällyttää päivittäiseen elämääsi kodin sisäilmaston optimoimiseksi, kuten voit lukea alla olevista osioista. Jos nämä toimenpiteet eivät riitä kotiisi, voit lukea myös siitä, miten löydät parhaan tarjouksen ilmankuivaajasta.

Miten voit säätää kodin kosteustasoa itse

Jos asut vanhassa rakennuksessa tai paikassa, jossa esimerkiksi kylpyhuoneen tai kellarin ilmanvaihto voi olla hankalaa, ilmankuivain voi olla ihanteellinen väline kosteudesta eroon pääsemiseksi. Jos asut uudemmassa rakennuksessa tai jos sinulla ei ole ilmeisiä kosteusongelmia ja haluat vain paremman sisäilmaston ja varmuuden siitä, että kosteus ei ole liian korkea, voit hyötyä seuraamalla joitakin helppoja jokapäiväisiä vinkkejä, joilla voit varmistaa paremman sisäilmaston.

Tuuleta säännöllisesti

Yksi yleisimmistä neuvoista on muistaa tuulettaa säännöllisesti. Se on neuvo, jonka useimmat ihmiset ovat kuulleet, ja se johtuu siitä, että se toimii. Se on tärkeää paitsi kosteuden myös terveen sisäilmaston ja puhtaan ilman kannalta. Ruoanlaitto, kynttilät, tupakointi, pitkät suihkut, muovista ja elektroniikasta peräisin olevat hiukkaset voivat heikentää ilmanlaatua, jolle hyvä ilmanvaihto ja läpivedot voivat tehdä ihmeitä. Uudemmissa rakennuksissa eristys on parhaimmillaan kylmän tai lämmön pidättämiseksi talvi- ja kesäaikaan, jolloin ilmanvaihto on entistäkin tärkeämpi. Jos haluat olla vapaa kotipölypunkista, on erityisen hyvä tuulettaa yön jälkeen, jotta makuuhuoneen sisäilmasto olisi hyvä ja kotipölypunkkeja olisi mahdollisimman vähän.

Kuivaa pyykki ulkona

Pyykin ripustaminen ulos ilmakuivumaan on hyväksi ympäristölle. Pyykin kuivaaminen sisällä voi olla yksi yleisimmistä syistä, jotka aiheuttavat päivittäin korkeaa ilmankosteutta kodissasi. Kun pyykkiä pestään tyypillisesti 4-6 kiloa, vaatteista vapautuu tyypillisesti 2,5 litraa kosteutta pyykin kuivaessa, joka voi viipyä kotisi ilmassa, varsinkin jos et tuuleta niitä.

Pyykin kuivaaminen sisätiloissa ilman ilmanvaihtoa pitkän ajan kuluessa voi aiheuttaa huonon sisäilman, joka voi aiheuttaa ongelmia allergikoille ja astmaatikoille. Kostea sisäilmasto tarjoaa nimittäin parhaat elinolosuhteet kotipölypunkille ja homeelle, joista jälkimmäinen voi olla haitallista kaikkien kodissa asuvien terveydelle. Siksi on tärkeää, että jos kuivatat vaatteitasi sisätiloissa, huolehdit siitä, että siellä on pyykin kuivatuksen ajan hyvä ilmanvaihto, lämmitys ja runsas tuuletus kylmempinä kausina tai sen jälkeen. Voi myös olla eduksi sulkea huone, jossa kuivataan vaatteita, sillä näin estetään pyykin kosteuden leviäminen muualle kotiin. Kesällä pyykki kuivaa myös hyvin ulkona auringossa.

Hyödynnä liesituulettimia ja säädettäviä ilmanvaihtojärjestelmiä.

Kuten edellä mainittiin, ruoanlaitto on yksi suurimmista syyllisistä kodin korkeisiin kosteuspitoisuuksiin. Näin on varsinkin nyt, kun avoimet keittiötilat ovat yleistyneet suomalaisissa kodeissa, joissa kosteus voi todella levitä muualle kotiin. Siksi on erittäin tärkeää, että muistat käyttää liesituuletinta ahkerasti ruoanlaiton aikana, jotta kaikki vapautuva kosteus saadaan talteen ilmasta. Jos sinulla ei ole onneksi liesituuletinta, on erittäin hyvä ajatus huolehtia ympäri vuoden siitä, että tuuletat ruoanlaiton aikana tai sen jälkeen, sillä muutoin on vaarana, että homeelle luodaan hyvät elinolosuhteet.

Edellä mainitut toimenpiteet pätevät tavallaan myös suihkussa käydessä. Jos kylpyhuoneessa on ikkuna, on hyvä ajatus tuulettaa aina suihkussa käydessä. Useimmiten kylpyhuoneessa on tuuletusventtiili tai tuuletusjärjestelmä, jos sinulla ei ole ikkunaa, jonka voit avata. Jos kyseessä on ilmanvaihtojärjestelmä, joka sinun on itse kytkettävä päälle, sammutettava ja säädettävä, on suositeltavaa, että se on käytössä myös suihkun tai kylvyn jälkeen, riippumatta kylvyn pituudesta.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä ilmankuivain on testin paras?

Tässä ilmankuivaajatestissä eeese Adam -ilmankuivain on testin voittaja. Tämä johtuu sen monipuolisuudesta, keveydestä ja ominaisuuksista. Siitä voi hyötyä ja ilahduttaa monenlaisia koteja.

Miksi investoida ilmankuivaimeen?

Ilmankuivain voi olla hyvä investointi, jos kodin yhdessä tai useammassa huoneessa on yleensä korkea ilmankosteus. Ilmankuivaajan avulla voit välttää huonon sisäilmaston, pölypunkit ja homeen syntymisen kodissasi.

Miksi välttää kodin kosteutta?

Korkea ilmankosteus kodissa on epäterveellistä, koska se voi johtaa epäterveelliseen sisäilmastoon, jossa esiintyy muun muassa pölypunkkeja ja hometta.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×