Paras pesukone – Pyykinpesukone vertailu 2023

Af Elisabeth Backmanson BAdge
Elisabeth Backmanson

Elisabeth on tehnyt työtä viestinnän alalla pitkään ja on toiminut monilla eri aloilla erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Hän on tehnyt töitä IT- ja konsultointi-yrityksissä sekä ruoan parissa, ja toiminut...

ASKO W4086C.S2 4
paras muotoilu

ASKO W4086C.S2

Electrolux EW6F248G4 5
paras pyykinpesukone hienopesuun

Electrolux EW6F248G4

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Katso testin 7 parasta pyykinpesukonetta

Onko harkinnassa uusi pyykinpesukone kotiin tai mökille? Vai onko vanha pyykinpesukone hajonnut ja tarvitset kiireisesti uuden? Pyykinpesukoneita on markkinoilla uskomattoman laaja määrä ja tavallinen kuluttaja saattaa välillä hämmentyä valinnan paljoudesta

Lue pesukonetestimme, jossa arvioimme tämän hetken 8 parasta pyykinpesukonetta. Löydä paras pyykinpesukone testin avulla. Pyykinpesukone on melko korvaamaton kone, ja se on kenties eniten käytetty laite suomalaisessa kodissa. Tästä syystä markkinoilla on runsaasti erilaisia malleja, ja voi olla vaikea tietää, minkä niistä valita.

Valintaa ei helpota se, että nykyaikaisissa pesukoneissa on uskomattoman paljon toimintoja ja ne tarjoavat monia uusia tapoja vaatteiden pesuun. Olemme tutkineet markkinoita löytääksemme sinulle parhaat tuotteet ja selvittäneet asiat, jotka sinun on otettava huomioon kun hankintalistalla on paras pyykinpesukone.

Paras pyykinpesukone kuhunkin käyttötarkoitukseen löytyy varmasti niiden avulla. Iso osa laajoista pesukonetesteisteistä on kansainvälisiä, joten mallien numerot saattavat erota hieman Suomessa myytävistä. Näiden laitteiden kohdalla on lisätty tieto siitä, mikä on vastaava Suomesta saatava pesukonemalli.

Pesukonetestissä käymme läpi kaikkien mallien hyvät ja huonot puolet, jotta saat vastauksen siihen, mikä malli sinun kannattaa valita. Osto-oppaassa ja neuvomme, miten voit valita itsellesi parhaiten sopivan koneen, ja pyykinpesukone vertailu kertoo miten voit vertailla eri pesukoneita.

Miele WSA023 pesukone

testin paras pyykinpesukone

Fordele
 • pros-icon.svg Hyvä kapasiteetti pienemmälle perheelle
 • pros-icon.svg Energiatehokas pesukone taloudellisella moottorilla
 • pros-icon.svg Annostelujärjestelmä varmistaa oikean pesuainemäärän hellävaraiseen pesuun.
 • pros-icon.svg Hiljainen pesukone

Detaljeret gennemgang

Miksi valita Miele WSA023

Tämä Miele-pyykinpesukone on testin paras, ja se sopii 7 kilon pesukapasiteetin ansiosta erinomaisesti keskikokoiselle perheelle, jossa on esimerkiksi kaksi aikuista ja lapsi. Tilaa riittää suurempien pyykkien pesuun koko viikoksi tai pikapesuun ilman, että energiaa kuluu liikaa.

Käyttäjäystävällinen

Se on helppokäyttöinen pesukone, jossa on paljon älykkäitä ohjelmia ja joka pesee vaatteet jopa erittäin hellävaraisesti CapDosing -annostelujärjestelmän ansiosta. Automaattisen annostelun ansiosta voit olla varma siitä, ettet käytä likaisiin vaatteisiin liian vähän tai liikaa pesuainetta, jolloin vaatteet kestävät pidempään.

Hyvä nopeus

1 400 kierrosta minuutissa pyörivä pesukone on suhteellisen tehokas edestä täytettävä pesukone, joka tuottaa joka kerta erinomaisen pesutuloksen ja jonka voi asettaa nopeaan ohjelmaan, jos sinulla on kiire: sen monien joustavien ohjelmien joukossa on 20 minuutin ohjelma.

ProfiEco-moottori on hiilivapaa moottori, joka on suunniteltu energiaa säästäväksi ja pitkäikäiseksi. Hiilivapaa moottori merkitsee vähemmän kulumista, joten voit säästyä koneen korjaamiselta tai vaihtamiselta muutaman vuoden kuluttua, mikä voi olla tilanne malleissa, joissa ei ole hiilivapaata moottoria. Samalla se on suhteellisen hiljainen, sillä sen melutaso on 72 dB.

Kone ei kuitenkaan kuulu energialuokkaan A vaan B.

Käytännöllisyys

Koneessa on viivästetty käynnistystoiminto, joten pesuohjelman voi mukauttaa päivittäisiin rutiineihisi – voit esimerkiksi asettaa koneen aloittamaan pesun tuntia ennen kotiin tuloa, jolloin vaatteet ovat valmiita ripustettavaksi kuivumaan, kun saavut paikalle.

Tämä kone on pesukonetestin voittaja – testimme paras pyykinpesukone, johon et todennäköisesti pety.

Tekniset tiedot:

 • Pyörimisnopeus: 1400 rpm
 • Melutaso: 72 dB
 • Energialuokka: B
 • Pesukapasiteetti: 7 kg

Bosch WAXH2E0LSN

paras pesutulos

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Tärinänestojärjestelmä
 • pros-icon.svg Tahranpoisto-ohjelma 
 • pros-icon.svg Edestä täytettävä pesukone, jossa on automaattinen saippuan annostelujärjestelmä
 • pros-icon.svg Yhdistä puhelimeen ja nauti lisä-ominaisuuksista

Detaljeret gennemgang

Miksi sinun pitäisi valita Bosch WAXH2E0LSN

Tämä Boschin pesukone voitti pesukonetestissämme palkinnon hienoimmasta mallista, jossa on eniten älykkäitä ominaisuuksia. Kone ei sovellu vain vaatteiden pesuun – se on tehokas pesukone, jossa on paljon ominaisuuksia.

Tahranpoistoaine

Onko esimerkiksi suosikkipaidassasi sitkeä tahra tai valkoisessa pöytäliinassa punaviiniä? Tämän Bosch-mallin AntiStain Plus -ohjelman avulla on helppo poistaa jopa 16 erilaista tahraa – kaikkea rasvasta vereen, ruohoon ja punaviiniin. Kone säätää automaattisesti lämpötilan, rummun liikkeet ja pesuajan tahran mukaan.

Boschin AntiVibration-rakenne koneen sivuilla vakauttaa koneen, mikä vähentää ärsyttävää tärinää, joka on suurin melun aiheuttaja. Erityisesti kerrostaloasunnoissa tai vanhemmissa rakennuksissa asuneet ihmiset tietävät, kuinka häiritsevää tärinä voi olla sekä omistajalle että ympäröiville asunnoille. Uuden rakenteen ansiosta tämä on yksi markkinoiden hiljaisimmista pesukoneista.

Älykkäät ominaisuudet

Pesukoneessa on Boschin i-DOS-annostelujärjestelmä. Älykäs järjestelmä, joka mittaa automaattisesti jokaiseen pesuun tarvittavan veden ja nestemäisen pesuaineen tarkan määrän – kaikki perustuu pyykin määrään, vaatteiden materiaaliin ja lian määrään. Se voi säästää sekä ihoärsytystä että rahaa.

Bosch käyttää tässä mallissa AllergyPlus-ohjelmaa, joka pesee korkeammassa lämpötilassa pidempään ja tarjoaa ylimääräisen huuhtelujakson, jotta siitepöly, lemmikkieläinten karvat ja pölypunkit, jotka voivat ärsyttää, saadaan poistettua mahdollisimman hyvin.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä tässä mallissa on mahdollisuus liittää se HomeConnect-sovellukseen, jotta voit etäohjata sitä, seurata asetuksia ja saada push-ilmoituksia, kun pesu on valmis. Kaiken kaikkiaan tämä on yksi markkinoiden parhaista pesukoneista.

Tekniset tiedot:

Pyörimisnopeus: 1600 rpm
Melutaso: 74 dB
Energialuokka: C
Pesukapasiteetti: 10 kg

LG F2WV708S1S

paras kompakti pesukone

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Voidaan liittää WiFi-yhteyteen ja ohjata LG ThinQ -sovelluksen kautta.
 • pros-icon.svg Kooltaan pieni suurikapasiteettinen kone – sopii koteihin, joissa on rajoitetusti tilaa.
 • pros-icon.svg Kompakti pesukone
 • pros-icon.svg Testin halvin pesukone
 • pros-icon.svg Automaattinen pesuaineen annostelu

Detaljeret gennemgang

Miksi valita LG F2WV708S1S?

Tämä LG pyykinpesukone on kompakit kooltaan ja vain 47,5 cm:n syvyinen, joten se sopii erinomaisesti niille, jotka asuvat pienissä asunnoissa tai joilla ei yleensä ole niin paljon tilaa kodissa pesukoneelle. Useimmat pesukoneet vievät paljon tilaa, mutta tämä mahtuu useimpiin paikkoihin.

Vaikka kyseessä on pienikokoinen pesukone, se ei tarkoita, etteikö se olisi tilava tai hyvä kone – päinvastoin, sen kapasiteetti on huikeat 8,5 kiloa, mikä riittää pienelle tai keskikokoiselle perheelle ja on enemmän kuin tarpeeksi yksityishenkilöille tai pariskunnille.

Tämä on edestä täytettävä pesukone, jossa on runsaasti ominaisuuksia ja monia hyödyllisiä ja käytännöllisiä ominaisuuksia, joita tavallisesti on vain kalliimmissa ja nykyaikaisemmissa malleissa. Tähän kuuluu älykäs AI DD -toiminto, joka tunnistaa vaatteiden painon ja kankaan pehmeyden ja säätää pesun automaattisesti näiden parametrien mukaan. Direct Drive -moottori, jonka ansiosta kone on hiljaisempi ja energiatehokkaampi. On mahdollista liittää kone kotiverkkoon ja ohjata pesukonetta LG:n omalla sovelluksella. Myös pesukoneen suorituskyky moottorin kannalta on huippuluokkaa.

Täältä saat siis pienikokoisen pesukoneen edulliseen hintaan, jonka vuotuinen energiankulutus on kuitenkin hieman suurempi.

Tekniset tiedot:

Pyörimisnopeus: 1400 rpm
Melutaso: 71 dB
Energialuokka: C
Pesukapasiteetti: 8,5 kg

ASKO W4086C.S2

paras muotoilu

ASKO W4086C.S2

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Edestä täytettävä malli, jossa on tyylikäs, skandinaavinen muotoilu
 • pros-icon.svg Hyvä kone 10 vuoden moottoritakuulla
 • pros-icon.svg Tehokas pesukone, jossa on monia eri ohjelmia

Detaljeret gennemgang

Miksi valita ASKO W4086C.S2?

Yhä useammat ihmiset vaativat nykyään laitteiltaan hyvää muotoilua. Jos olet yksi heistä, tämä on juuri sinulle sopiva kone. Tämä skandinaavisen ASKOn edestä täytettävä pyykinpesukone antaa kodin sisustukselle lisäpotkua houkuttelevan ja tyylikkään harjattua ruostumatonta terästä olevan muotoilunsa ansiosta.

Lisäksi se on erittäin tehokas pesukone, jossa on hieno hiilivapaa moottori, jolla on 10 vuoden takuu. Se pyörittää jopa 1600 kierrosta, mikä takaa, että vaatteet kuivuvat nopeammin, kun on aika ripustaa ne ripustettavaksi tai lähettää ne kuivausrumpuun.

Siinä on erilaisia pesuohjelmia kaikenlaisille likaisille vaatteille, ja käyttäjäystävällisen ja selkeän LCD-näytön avulla voit helposti valita tehokkaan pesun.

Kaiken kaikkiaan tämä on loistava pesukone niille, jotka pesevät paljon vaatteita useammin – ja yksi parhaista pesukoneista niille, jotka välittävät tyylikkäästä muotoilusta.

Tekniset tiedot:

Pyörimisnopeus: 1600 rpm
Melutaso: 76 dB
Energialuokka: B
Pesukapasiteetti: 8 kg

Electrolux EW6F248G4

paras pyykinpesukone hienopesuun

Electrolux EW6F248G4

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Eri pesuohjelmat soveltuvat villalle ja silkille
 • pros-icon.svg Aseta oma aikasi ja räätälöi pesuohjelmat jopa 14 minuuttiin asti.

Detaljeret gennemgang

Miksi sinun pitäisi valita Electrolux EW6F248G4 -malli?

Kaikista testissämme olleista edestä täytettävistä pesukoneista tämä Electroluxin malli erottuu edukseen Woolmark Blue -sertifikaatin ansiosta. Tämä tarkoittaa, että siinä on erityinen ohjelma herkille kankaille, kuten villalle ja silkille, joten voit laittaa suosikkipuserosi, -paitasi ja muut vaatteesi pesukoneeseen rauhallisin mielin ilman huolta siitä, että ne rypistyvät tai vahingoittuvat millään muulla tavalla.

Se on myös varustettu SensiCare-järjestelmällä, jonka ansiosta kone säätää ohjelman pituuden automaattisesti kuorman koon mukaan, jolloin energiaa ja vettä kuluu vähemmän – mutta myös vaatteitasi säästyy, koska niitä ei tarvitse pestä pidempään kuin on tarpeen.

SensiCare-järjestelmässä on se hieno puoli, että voit pestä juuri sen yhden villapaidan, joka saattaa tarvita pesua juuri nyt, ilman että se tuntuu resurssien tuhlaukselta, sillä kone yksinkertaisesti säätää pesun pituutta ja vesimäärää.

Tekniset tiedot:

Pyörimisnopeus: 1400 rpm
Melutaso: 76 dB
Energialuokka: C
Pesukapasiteetti: 8 kg

Miele WTI370 WPM

paras kuivaava pesukone

Fordele
 • pros-icon.svg Pesukone-kuivausrumpu eli kuivaava pesukone voi sekä pestä että kuivata.
 • pros-icon.svg Kuivaava pesukone pesee ja kuivaa nopeasti
 • pros-icon.svg Monia ainutlaatuisia ja hyödyllisiä ominaisuuksia
 • pros-icon.svg Energialuokka A
 • pros-icon.svg Monipuoliset ohjelmat

Detaljeret gennemgang

Miksi valita Miele WTI370 WPM

Tämä kuivaava pesukone on hyvä ostos niille, jotka haluavat kätevän ja nopean koneen.

Itse pesukone voi helposti kilpailla testin parhaan mallin kanssa. Pesukone-kuivausrumpuna se erottuu edukseen monessa muussakin suhteessa, jotka tekevät siitä vaikuttavan jopa muiden markkinoilla olevien pesukone-kuivausrumpujen joukossa.

Sen QuickPower- ja Single Wash&Dry-ohjelmat mahdollistavat tehokkaan pesun ja kuivauksen alle tunnissa.

Samaan aikaan tässä pesukoneessa ja kuivausrummussa on monia hyödyllisiä ominaisuuksia: esimerkiksi AddLoad-toiminto, jonka avulla voit laittaa koneeseen lisää vaatteita sen käynnistyttyä. Tai Miele@Home, jonka avulla voit liittää koneen verkkoon ja ohjata sitä puhelimellasi.

Tai monet erikoisohjelmat, jotka takaavat juuri oikean hoidon kaikelle farkku- ja ulkoiluvaatteista mustiin ja valkoisiin vaatteisiin.

Pesukone-kuivausrumpumarkkinoilla tämä on poikkeuksellinen kuivaava pesukone.

Tekniset tiedot:

Pyörimisnopeus: 1600 rpm
Melutaso: 69 dB
Energialuokka: A
Pesukapasiteetti: 8 kg

Bosch WGG1420LSN

paras hiljainen pesukone

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Vähäinen melu pesun ja linkouksen aikana
 • pros-icon.svg Suuri kapasiteetti
 • pros-icon.svg Taloudellinen malli

Detaljeret gennemgang

Miksi valita Bosch WGG1420LSN

Tässä Boschin pesukoneessa on EcoSilence Drive -tekniikalla varustettu moottori, joten se on testimme hiljaisin malli. Pesukoneiden melutaso on nykyään usein yli 75 dB, mikä on jo melko alhainen. Tämän mallin äänenvoimakkuus on vain 71 dB, joten se on uskomattoman hiljainen ja ilmeinen valinta niille, joille tämä on ratkaiseva tekijä kodinkoneita hankittaessa.

Älykkään EcoSilence Drive -moottorin lisäksi siinä on SpeedPerfect-toiminto, jonka ansiosta se pesee vaatteet uskomattoman nopeasti.

Sillä on myös A-energiamerkintä. Energialuokka A on korkein sertifikaatti, jonka kodinkoneet voivat saada, ja se takaa, että kone kuluttaa mahdollisimman vähän vettä ja energiaa, mikä tekee sen käytöstä erittäin taloudellista.

Tekniset tiedot:

Pyörimisnopeus: 1400 rpm
Melutaso: 71 dB
Energialuokka: A
Pesukapasiteetti: 9 kg

Guide

Osto-opas: Miten valita paras pyykinpesukone

Olemme nyt tehneet perusteellisen katsauksen kaikkiin testissä olleisiin pesukoneisiin – mutta ehkä et ole vielä varma, minkä mallin valitsisit ja mikä on sinulle paras pyykinpesupesukone?

Pesukoneen valinta riippuu pitkälti yksilöllisistä tarpeistasi ja mieltymyksistäsi. Kuinka monen ihmisen kanssa asut, kuinka paljon pyykkiä pyykkäät ja mikä on budjettisi.

Nämä ovat vain muutamia niistä monista kysymyksistä, joihin sinun pitäisi pystyä vastaamaan, ennen kuin teet valintasi. Olemme laatineet tämän osto-oppaan, jonka avulla voit päättää, mitkä tekniset ominaisuudet sopivat juuri sinun tilanteeseesi.

5 vinkkiä ennen seuraavan pesukoneen ostamista

Ennen uuden pesukoneen hankkimista on syytä arvioida, kuinka paljon pyykkiä kotona yleensä pestään viikoittain. Osto-oppaan loppupuolella on yleiskatsaus eri perhetilanteiden kapasiteettitarpeisiin.

Päätä, mitä ominaisuuksia tarvitset: monissa uusissa pesukoneissa on erikoisohjelmia, joiden avulla voit pestä erityisen nopeasti, hellävaraisesti, taloudellisesti tai ympäristöystävällisesti. Selvitä, mikä on sinulle tärkeintä ja löydä juuri sinulle paras pesukone.

Harkitse, tarvitsetko uuden pesukoneen joka on kuivaava pesukone, jossa on sisäänrakennettu kuivausrumpu. Kuivaava pyykinpesukone on usein hieman kalliimpi, mutta se voivat säästää paljon tilaa. Kuivaava pesukone on erittäin käytännöllinen varsinkin lapsiperheissä.

Mieti, onko äänitaso sinulle tärkeä tekijä. Jos asut esimerkiksi kerrostalossa, meluisa pesukone voi olla haitaksi naapureillesi ja viime kädessä sinulle, koska sinun on mietittävä tarkemmin, milloin voit käyttää sitä.

Wlan-yhteys: kuten monissa muissakin kodinkoneissa, myös monissa pesukoneissa on nykyään mahdollisuus liittää ne kotiverkkoon. Tämä voi olla älykäs tapa ohjata konetta esimerkiksi silloin, kun olet töissä. Vielä fiksumpaa on, jos kone on samaa merkkiä kuin muutkin laitteesi, sillä niitä voidaan usein ohjata yhdellä sovelluksella. Jos se on sinulle tärkeää, se voi myös olla ratkaiseva tekijä ostettavan mallin valinnassa.

Minkä tyyppistä pesukonetta tarvitset?

Pesukoneita on useita eri tyyppejä, joista jokaisella on hyvät ja huonot puolensa.  Seuraavassa tarkastelemme malleja ja kerromme tarkemmin niiden ominaisuuksista.

Edestä täytettävä pesukone

Yleisin pesukone on yleensä edestä täytettävä pesukone, joka toimii siten, että avaat luukun ja lataat vaatteet sisään. Se, että tämä malli on käytetyin ja suosituin, tarkoittaa myös sitä, että valikoima on laajin etukäyttöisten mallien joukossa, ja tyypillisesti tässä mallissa on uusinta ja älykkäintä tekniikkaa.

Edestä täytettävät pesukoneet ova hyviä siksi, että ne voidaan sijoittaa työtason alle, joten se taso sopii käytettäväksi keittiössä, kodinhoitohuoneessa tai kylpyhuoneessa. Se on myös selkeä valinta, jos sinun on esimerkiksi ostettava sekä kuivausrumpu että pyykinpesukone, sillä ne voidaan pinota päällekkäin.

Päältä täytettävä pesukone

Päältä täytettävä  malli avautuu ylhäältä, joten sinun ei tarvitse kumartua. Tyypillisesti nämä päältä täytettävät mallit ovat myös hieman kompaktimpia, ja ne voivat olla hyvä vaihtoehto ihmisille, joilla ei ole paljon tilaa kotona. Monissa päältä täytettävissä malleissa on myös mahdollisuus liittää ne suoraan vesihanaan – eli päältä täytettävä pesukone voidaan usein asentaa helposti ja vaivattomasti, ja joissakin on jopa pyörät, ja ne voidaan säilyttää pois, kun niitä ei käytetä.

Yleensä edestä täytettävä malli on paras valinta, jos sinulla on tilaa sitä varten. Päältä täytettävä pesukone antaa usein huonomman pesutehon, eikä niissä ole samoja kehittyneitä ominaisuuksia, nopeita nopeuksia tai yleistä helppokäyttöisyyttä kuin uusissa etukäyttöisissä malleissa nykyään. Sen vuoksi päältä täytettävä pesukone kannattaa yleensä valita vain, jos se on tilasyistä ehdottoman välttämätöntä.

Pesukone/kuivausrumpu

Kuivaava pesukone on pesukoneen ja kuivausrummun yhdistelmä. Kuivaava pesukone on usein kalliimpi, mutta erittäin käytännöllinen ja tilaa säästävä. Joillakin nykyaikaisimmilla malleilla likaiset vaatteet saadaan puhtaiksi ja kuiviksi alle tunnissa.

Pesutorni

Pesutorni on yksinkertaisesti vain pesukoneen päälle sijoitettu kuivausrumpu, ja se on laajalti käytetty ja erittäin älykäs ja tilaa säästävä kokoonpano monissa kodeissa, joissa hyödynnetään korkealla olevaa tilaa.

On olemassa muutamia ohjeita, joita sovelletaan, kun hankit pesutornin kotiin.

Ensinnäkin, laita kuivausrumpu aina pesukoneen päälle – älä koskaan toisinpäin. Tämä johtuu siitä, että pesukone on liian painava kuivausrummun päälle asetettavaksi, ja se voi vahingoittaa kuivausrumpua.

On myös tärkeää varmistaa, että kuivausrumpu ja pyykinpesukone ovat samansyvyisiä ja -levyisiä. Jos sinulla on jo pesukone, kannattaa antaa sen mittojen ohjata sinua uutta kuivausrumpua ostaessasi.

Lopuksi tarvitset niin sanotun pinoamiskehikon, ennen kuin voit asentaa kuivausrummun pesukoneeseen päälle. Se pitää pesutornin vakaana ja varmistaa, ettei kuivausrumpu irtoa ja pahimmassa tapauksessa kaadu.

Jos etsit kuivausrumpua pesukoneeseen, tutustu kuivausrumputestiimme, jossa olemme tarkastelleet markkinoiden parhaita malleja. → sisäinen linkki kuivausrumputestiin

Paras pyykinpesukone lapsiperheeseen

Lapsiperheessä pyykkiä tulee paljon. Pyykkiä saa pestä useasti viikossa, suuressa perheessä usein päivittäinkin. Lapsiperheessä pyykinpesukoneelta vaaditaan paljon. Vaihtoehtoja pesukoneissa on paljon, joiden ominaisuuksista on helppo mennä sekaisin. Tästä löydät vinkit valinnan

Energiamerkintä: kuinka paljon vaatteiden pesu maksaa?

Toinen tekijä, joka kannattaa ottaa huomioon uutta pesukonetta ostaessa, on energiamerkintä. Energiamerkki on EU:n myöntämä todistus, joka kiinnitetään kaikkiin kodinkoneisiin. Se osoittaa, kuinka energiatehokas tuote on. Se tarkoittaa, kuinka vähän tai paljon energiaa se kuluttaa – mukaan lukien vuotuinen energiankulutus.

Lisäksi energiamerkinnässä on erilaisia tuotekohtaisia parametreja. Esimerkiksi pyykinpesukoneiden merkinnöistä käy ilmi, kuinka paljon vettä kone kuluttaa.

Energiamerkintää kannattaa pitää silmällä, sillä se voi säästää paljon rahaa pitkällä aikavälillä. Alla näet vuonna 2021 voimaan tulevan uuden energiamerkinnän asteikon.

Uusi energiamerkintä vuonna 2021

Vuoteen 2021 asti kaikki valmistajat käyttivät vanhaa energiamerkintää, joka saattaa olla sinulle tuttu. Se vaihteli G:stä (huonoin) A+++:aan (paras). Kullakin tasolla voitiin siis lisätä jopa kolme plussaa sen mukaan, kuinka energiatehokas tuote oli.

Vuodesta 2021 lähtien plussa on poistettu, ja nyt asteikko kulkee vain G:stä A:han. EU on myös tiukentanut vaatimuksia huomattavasti, ja malli, jonka energialuokitus ennen vuotta 2021 oli A+++, voi uudella asteikolla vastata D-energialuokitusta. Tämä kannattaa tietenkin pitää mielessä, jos tutustut vanhaan asteikkoon.

Pyykinpesukoneiden osalta suosittelemme energiamerkinnän A ostamista.

Kapasiteetti: kuinka suuren pesurummun tarvitset?

Pesukoneen kapasiteetti kertoo, kuinka paljon pyykkiä voit pestä kerrallaan, ja tämä on selvästi yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka on otettava huomioon ennen uuden mallin ostamista. Erityisesti perheissä ja talouksissa, joissa on enemmän kuin yksi tai kaksi henkilöä, pesukoneesta voi tulla nopeasti ylikuormitettu.

Ensinnäkin sinun on harkittava, kuinka usein peset vaatteita: Jos asut yksin etkä pese pyykkiä kovin usein, voit tyytyä pienempään koneeseen. Jos taas sinulla on suuri perhe ja valtava kasa pyykkiä, joka ei tunnu koskaan pienenevän, isompi pesukone voi auttaa sinua pääsemään perille. Energiatehokkuus on myös tärkeä tekijä – jos et pese paljon vaatteita, saatat tuhlata sekä sähköä että vettä käynnistämällä koneen joka kerta vain muutaman t-paidan pesua varten. Toisaalta, jos sinulla on suuri perhe, joka aina täyttää koneen, suuri kone on pitkällä aikavälillä halvempi.

Myös budjetti vaikuttaa asiaan: isommat koneet ovat usein kalliimpia. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ne ovat suurempia ja niissä on usein myös enemmän ominaisuuksia.

Mieti myös, millaisia vaatteita aiot pestä. Jos asut Suomessa pyykkikorissasi on luultavasti vähemmän pieniä shortseja ja kevyitä toppia ja enemmän farkkuja, paksuja puseroita ja muita lämpimiä vaatteita – kaikki nämä vaatteet vievät koneessa enemmän tilaa ja saattavat siksi vaatia suuremman rummun.

Alla on ohjeellinen ohje eri kokoisten rumpujen kapasiteetista:

5 kg – sopii yksin asuville – mahtuu noin 25 t-paitaa.

6 kg – sopii pariskunnille – mahtuu noin 30 t-paitaa ja yksi pussilakana.

7 kg – sopii pienelle perheelle – mahtuu noin 35 t-paitaa ja kahden hengen pussilakana.

8 kg – sopii keskikokoiselle perheelle – mahtuu noin 40 t-paitaa ja kahden hengen pussilakana.

9 kg sopii suurelle perheelle – mahtuu noin 45 t-paitaa ja iso kahden hengen pussilakana.

10, 11, 12 ja 13 kg – sopii hyvin suurille perheille, ja siihen mahtuu 50, 55 ja 60 t-paitaa sekä useita normaalikokoisia pussilakanoita.

Lähde: hernebaydomestic.co.uk

Linkousnopeus vaikuttaa vaatteiden kuivumisaikaan.

Mietitkö myös mitä linkousnopeutta tarvitset? Linkous tapahtuu, kun vaatteet on pesty ja ne lingotaan rummun ympäri suurella nopeudella, jotta kankaasta saataisiin mahdollisimman paljon vettä pois ennen sen kuivumista. Paras pyykinpesukone on oltava hyvä linkoamisnoeudeltaan.

Mitä paremmin ja nopeammin koneesi pystyy linkoamaan, sitä lyhyempi aika vaatteidesi kuivaamiseen kuluu – ripustitpa ne sitten ripustamalla tai laittamalla ne kuivausrumpuun. Tässä on siis otettava huomioon myös taloudellinen, ympäristöllinen ja ajallinen näkökulma.

Se ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin mitä nopeammin, sitä parempi. Jotkin vaatteet – esimerkiksi villa – vaativat alhaisempaa nopeutta kulumisen välttämiseksi, ja jos pyörität puuvillapaitaa liian nopeasti, siihen syntyy yleensä paljon ryppyjä, joita voi olla vaikeampi tasoittaa. Onneksi monissa koneissa on eri kankaita varten ohjelmat, jotka ottavat tämän huomioon.

Mitä enemmän kierroksia koneessa on, sitä kalliimpi se yleensä on.

Alla näet, mitä nopeuksia tarvitset vaatteillesi.

800 RPM (kierrosta minuutissa) sopii herkille kankaille, kuten villalle ja silkille.

1200-1400 kierrosta minuutissa sopii tavallisille puuvillavaatteille, kuten t-paidoille, farkuille ja paidoille. Jos haluat säilyttää vaatteesi mahdollisimman hyvin, on kuitenkin suositeltavaa valita matalampi vaihtoehto.

1600 ja ylöspäin on hyvä, jos peset pyyhkeitä, sukkia, alushousuja ja muita tavaroita, joiden rypistymisestä ei tarvitse huolehtia, mutta joiden kuivumisaikaa on hyödyllistä lyhentää mahdollisimman paljon.

Kuinka hiljainen pesukoneen pitäisi olla?

Melu on suuri tekijä kodinkoneiden kohdalla, ja toiset ovat äänekkäämpiä kuin toiset. Pyykinpesukone on yksi niistä koneista, jotka voivat pitää paljon ääntä – erityisesti pesuprosessin lopussa, kun linkous käynnistyy ja rumpu linkoaa vaatteet suurella nopeudella. Paras pyykinpesukone on hiljainen pyykinpesukone.

Se, kuinka paljon melua voit sietää, riippuu sinusta ja siitä, miten olet järjestänyt kotisi. Jos asut 1800-luvun rakennuksessa sijaitsevassa kahden makuuhuoneen asunnossa, voit odottaa, että korkean melutason pesukoneesta on vaikea olla välittämättä. Se saa todennäköisesti sekä sinun että ympäröivät asunnot tärisemään linkousvaiheessa, ja voit luultavasti unohtaa pyykin pesemisen yöaikaan – ainakin jos haluat nukkua.

Jos taas asut suuremmassa talossa ja voit piilottaa koneen syrjäiseen kodinhoitohuoneeseen, sinun ei todennäköisesti tarvitse monissa tapauksissa huolehtia liikaa koneen aiheuttamasta melusta, koska et todennäköisesti kuule sitä.

Tämä on tietysti asia, joka sinun on arvioitava itse asuintilasi perusteella. Joka tapauksessa on tärkeää olla tietoinen tästä ennen ostopäätöstä, sillä joissakin tapauksissa joudut maksamaan lisämaksun koneen hiljaisuudesta, mitä et välttämättä tarvitse.

Jos melu on sinulle tärkeä asia, olet varmasti iloinen siitä, että pesukoneiden tärinän ja melun minimoinnissa on edistytty huomattavasti, ja nykyään koneet ovat yleensä paljon hiljaisempia kuin muutama vuosi sitten.

Melutasot – yleiskatsaus

Pesukoneiden valmistajat ilmoittavat aina melutason, joka ilmoitetaan desibeleinä (dB). Tätä voi kuitenkin olla vaikea tulkita, jos sinulla ei ole viitteitä, joten annamme ne tässä.

HUOMAUTUS: numero löytyy energiamerkinnästä. Varmista, että koneen suurin melutaso, jonka se saavuttaa linkouksen aikana, on tiedossa. Huomaa myös, että ääni kaksinkertaistuu aina, kun numero kasvaa 3dB:llä, joten “pienillä” hyppäyksillä on suuri merkitys.

71dB – erittäin hiljainen

Valitse erityisen hiljainen kone, jos se on esimerkiksi makuuhuoneesi – tai lapsesi – vieressä tai jos asut vain pienessä tilassa ja aiot käyttää konetta yöllä, kun sinä tai perheesi nukkuu. Sitä tuskin kuulet edes pyörimisen aikana.

72-73dB – hiljainen

Jos pesukone on esimerkiksi keittiössä tai makuuhuoneen vieressä, voit valita myös hiljaisen mallin, jonka ääni on enintään 73 dB. Melutaso ei saa olla niin korkea, että se häiritsee jokapäiväistä toimintaa ja keskusteluja. Se ei myöskään aiheuta niin paljon melua, että nukkuminen on mahdotonta, jos se on käynnissä yöllä. Pyörimisen aikana se pitää enemmän ääntä kuin erittäin hiljainen malli, mutta jos sinä ja perheesi ette ole ihmisiä, jotka heräävät helposti, sekin on hyvä asia.

74-77 dB – normaali melutaso

Tämän melutason kone on selvästi kuultavissa, eikä se sovellu makuuhuoneen läheisyyteen. Se voi myös häiritä päivän aikana, jos se on esimerkiksi keittiössä tai olohuoneen lähellä. Kun se pyörii, se on suhteellisen äänekäs. Tätä laitetta ei suositella käytettäväksi yöllä, jos ihmiset nukkuvat. Huomaa myös, että “normaaliin melutasoon” kuuluvat pesukoneet ovat hyvin erilaisia: 77 dB:n äänitaso on kaksi kertaa suurempi kuin 74 dB:n äänitaso.

78 db tai enemmän – meluisa

Pesukone, jonka äänenvoimakkuus on 78 dB, voidaan luokitella meluisaksi. Kone, jonka melutaso on tällainen, on parasta sijoittaa kellariin tai vajaan, jossa sitä ei kuule. Vaihtoehtoisesti sitä voidaan käyttää, kun et ole kotona.

Hiilivapaa vai perinteinen moottori?

Olitpa etsimässä pesukoneita, jääkaappeja tai muita kodinkoneita, olet todennäköisesti törmännyt ilmaisuun “hiilivapaa moottori”. Mutta mitä se tarkoittaa?

Pesukoneen moottori koostuu useista osista, muun muassa kahdesta hiilipalasta. Ne kuluvat ajan myötä, ja saatat joutua vaihtamaan ne muutaman vuoden kuluttua.

Hiilettömässä moottorissa ei nimensä mukaisesti ole hiiltä, joten sinulla on vähemmän varaosia huolehdittavana. Tämä tarkoittaa, että pesukoneesi kestää yleensä pidempään, ja monissa hiilivapaalla moottorilla varustetuissa malleissa on nykyään 10 vuoden moottoritakuu.

Eivätkä hyödyt lopu tähän: Hiilettömällä moottorilla varustettu pesukone on myös yleensä hiljaisempi, ja se käyttää yleensä vähemmän vettä, mikä tekee siitä energia- ja ympäristöystävällisemmän.

Huonona puolena on, että maksat myös siitä – hiilivapaa malli on usein kalliimpi kuin perinteinen. Kannattaa myös muistaa, että on mahdollista löytää malleja, jotka eivät ole hiilivapaita, mutta joiden energiankulutus on silti kohtuullinen ja jotka ovat hiljaisia.

Veden- ja sähkönkulutus sekä melutaso selviävät kunkin mallin energiamerkinnästä. Se, onko kone “hiilivapaa”, voi kuitenkin olla hyvä indikaattori laadusta – hiilivapaat mallit ovat kestävämpiä.

Pesukoneen puhdistaminen

Kun olet ostanut pesukoneen, haluat tietenkin, että se kestää ja toimii mahdollisimman pitkään. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sitä on huollettava mahdollisimman paljon – myös puhdistettava. Jos et puhdista konettasi, saatat huomata, että se alkaa haista, eikä se välttämättä puhdista vaatteitasi niin hyvin kuin se voisi.

Harva ymmärtää, että pesukone on puhdistettava, mutta se tarjoaa itse asiassa hyvän ympäristön bakteerien ja homeen kasvulle.

Onneksi se on suhteellisen helppo prosessi, joka kestää enintään 30 minuuttia.

Täytä suihkepullo pelkällä etikalla ja suihkuta sitä rummun sisäpuolelle. Varmista myös, että pääset hyvin aukon kumilistan ympärille. Pyyhi kone sen jälkeen huolellisesti kuivalla liinalla.

Jos se tarvitsee lisäpuhdistusta, sekoita etikkaa tai valkaisuainetta pesuaineeseen ja suihkuta se hyvin koneeseen. Varmista, että pääset kumiliuskan ympärille, jonka pyyhit sitten puhtaaksi. Anna koneen levätä tunnin ajan, aseta sitten kone korkeimpaan lämpötilaan ja nopeuteen ja suorita ohjelma.

Pesukoneeni haisee – mitä minun pitäisi tehdä?

Jos pesukoneesi haisee, olemme kirjoittaneet yksityiskohtaisemman oppaan, jonka avulla pääset eroon ongelmasta.

Mitkä ominaisuudet ja ohjelmat ovat sinulle tärkeitä?

Uudemmissa pesukoneissa on laaja valikoima pesuohjelmia, joista toiset ovat hyödyllisempiä kuin toiset. Kehittyneemmissä malleissa on esimerkiksi ohjelmia, jotka on suunniteltu erityisesti farkkujen, ulkoiluvaatteiden tai vastaavien vaatteiden pesuun, mikä voi olla mukavaa, mutta ei välttämätöntä.

On kuitenkin muitakin asioita, joita ilman olisi vaikea elää:

Scale-ohjelma

Tämä ohjelma on tarkoitettu villalle, silkille ja muille herkille kankaille, jotka eivät kestä korkeita lämpötiloja ja nopeuksia. Hellävarainen pesuohjelma käyttää alhaisempia lämpötiloja ja alhaisempia nopeuksia linkouksen aikana, jotta vaatteet eivät kulu. Jos sinulla on villapaitoja, silkkipaitoja tai muita vaatteita, jotka vaativat erityiskäsittelyä, hellävarainen pesu on ehdoton valinta.

Pikaohjelma

Useimmille ihmisille pikaohjelma on myös varsin hyödyllinen, joten voit pestä nopeasti sen t-paidan tai puseron, jonka unohdit sisällyttää edelliseen pesukertaan ja jota tarvitset parin tunnin kuluttua. Useimmissa koneissa on nykyään pikaohjelmat – joissakin koneissa vaatteet voi pestä alle 15 minuutissa. Joissakin tapauksissa pesukone-kuivausrumpu voi sekä pestä että kuivata vaatteet alle tunnissa nopeimmalla ohjelmalla.

Eco-wash

Ekopesuohjelma on virtaa ja vettä säästävä ohjelma. Tyypillisesti vaatteiden pesu eko-ohjelmalla kestää pidempään, mutta toisaalta voit säästää rahaa, jos sinulla on aikaa odottaa.

90 asteen pesu

90-asteinen ohjelma on yleensä se, jossa lämpötila on korkein. Se on hyvin kuumaa vettä, ja joskus sitä tarvitaan. Tavallisia vaatteita on harvoin tarpeen pestä 90 asteessa – itse asiassa se yleensä kuluttaa niitä tarpeettomasti ja saattaa aiheuttaa niiden rypistymistä. Toisaalta saatat tarvita korkeita lämpötiloja, jos peset vuodevaatteita, liinavaatteita tai muuta sellaista, jossa kaikkien bakteerien on kuoltava. Jos esimerkiksi sinä tai joku perheestäsi on sairastunut, voi olla hyvä idea pestä kaikki vuodevaatteet korkealla lämmöllä.

Plussa -ominaisuudet

Uudemmissa pesukoneissa on useita älykkäitä ominaisuuksia, jotka voivat olla mukavia. Seuraavassa käymme läpi tärkeimmät niistä, jotta voit päättää, haluatko kiinnittää huomiota niihin seuraavaa konetta ostaessasi.

Mahdollisuus ohjata konetta sovelluksella

Monissa uudemmissa pesukoneissa – kuten monissa muissakin kodinkoneissa – on mahdollisuus ohjata konetta sovelluksella. Tämä on erityisen fiksu ominaisuus, jos pesukoneesi on samaa merkkiä kuin muutkin laitteesi, sillä niitä voidaan usein ohjata samalla sovelluksella.

Sovelluksella ohjattavan pesukoneen voit esimerkiksi kytkeä päälle, kun olet poissa kotoa, ja ajoittaa pesun siihen asti, kun palaat kotiin. Joissakin tapauksissa voit myös seurata koneen pesuohjelman etenemistä.

Ajastintoiminto

Jos koneesi ei ole sovellusohjattu, voit silti todennäköisesti ajoittaa pesun. Tämäkin on fiksua, sillä voit esimerkiksi varmistaa, että pesu on tehty juuri silloin, kun tulet kotiin. Näin vältät jättämästä sitä liian pitkäksi aikaa kosteaksi, jolloin se voi kasvattaa bakteereja ja haista maanläheiseltä.

Höyryjärjestelmä

Joissakin koneissa on höyryjärjestelmä, joka lähettää erittäin kuumaa höyryä pesuohjelman lopussa. Tämä on fiksua, koska korkea lämpötila tappaa lähes kaikki bakteerit ja allergeenit – mutta ei kuluta vaatteita, kuten tapahtuisi, jos vesi olisi samassa lämpötilassa.

Tämä on hyvä ominaisuus, jos sinua vaivaavat esimerkiksi pölypunkit tai muut allergeenit.

Mikä on energiatehokkain ohjelma?

Energiaa säästävin ohjelma on ekologinen pesuohjelma, joka kestää kauemmin mutta säästää sekä vettä että sähköä.

Pesukoneen kalkinpoisto

Pesukoneet voivat ajan mittaan kalkkeutua, mikä vähentää niiden tehokkuutta ja kuluttaa konetta.

Onneksi kalkinpoisto on helppoa – tarvitset vain pelkkää valkoista etikkaa: tyhjennä kokonainen pullo koneeseen ja suorita täyspitkä ohjelma 90 asteessa.

Jotta kalkkivaara koneessa olisi mahdollisimman pieni, on hyvä olla käyttämättä pesuainetta enemmän kuin on tarpeen ja pestä mahdollisimman kylmässä.

Pesuopas: miten pestä vaatteet

Jos haluat vinkkejä vaatteiden pesuun, tutustu artikkeliin “Miten pestä vaatteita”, jossa on yksityiskohtainen opas juuri tästä.

FAQ

Mikä on testin paras pyykinpesukone?

Testin paras pyykinpesukone on Miele WSA023, joka on hiljainen ja energiatehokas kone pienemmälle perheelle. Moottorilla on 10 vuoden takuu, joten kone kestää monta pesukertaa.

Mitä ominaisuuksia katson uutta pesukonetta hankkiessa?

Kannattaa tarkastella pesukapasiteettia, melutasoa, ohjelmien ja ominaisuuksien määrää (kuten sovellusohjaus) sekä energiamerkintää, joka kertoo koneen energiatehokkuuden. Itselle paras pyykinpesukone löytyy omien tarpeiden kautta.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×