Robottiruohonleikkuri testi 2023 – Katso testimme ja löydä paras robottiruohonleikkuri

Af Elisabeth Backmanson BAdge
Elisabeth Backmanson

Elisabeth on tehnyt työtä viestinnän alalla pitkään ja on toiminut monilla eri aloilla erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Hän on tehnyt töitä IT- ja konsultointi-yrityksissä sekä ruoan parissa, ja toiminut...

Stihl RMI 632 3
Paras robottiruohonleikkuri premium-kategoriassa

Stihl RMI 632

Honda Miimo 310 8
Paras robottiruohonleikkuri vaihteleviin leikkuu-kuvioihin

Honda Miimo 310

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Tässä testissä listaamme ja arvioimme markkinoiden parhaat robottiruohonleikkurit. Seuraamme jatkuvasti kehitystä ja päivitämme testiä säännöllisesti, jotta mukana ovat vain parhaat robottiruohonleikkurit.

Robottiruohonleikkuri-testi arvioi tuotteita, tutkimme ja analysoimme jokaisen tuotteen huolellisesti ja vertailemme kaikkia tärkeitä parametreja. Tarkastelemme sekä suomalaisia että ulkomaisia asiantuntija-arvioita, testejä ja käyttäjien arvioita.

Robottiruohonleikkuri-testi kriteerien perusteella: helppokäyttöisyys, asennus, leikkauskyky eri tilanteissa, tehokkuus epätasaisilla pinnoilla, rinteillä ja esteillä, akun kesto ja latausaika.

Osto-oppaassa perehdymme perusteellisesti edellä mainittuihin parametreihin, jotta saat parhaan mahdollisen pohjan päätökselle. Lopuksi robottiruohonleikkuri-testi tarkastelee myös ruohonleikkurien erilaisia mukavia ominaisuuksia, jotka voivat tehdä eron siihen mikä on hyvä robottiruohonleikkuri ja mikä on paras robottiruohonleikkuri. Vertailemme myös käyttäjien robottiruohonleikkuri-kokemuksia.

Husqvarna Automower 310 Mark II

Testivoittaja: Robottiruohonleikkuri-testi 2023

Fordele
 • pros-icon.svg Hyvät leikkuutulokset märällä ja pitkällä ruoholla
 • pros-icon.svg Hyvä tunnistamaan ja välttämään esteitä
 • pros-icon.svg Toimii hyvin mäkisillä nurmikoilla ja rinteillä (jopa 40 %).
 • pros-icon.svg Testin hiljaisin malli (55 dB)
 • pros-icon.svg Pitkä käyttöaika (60 min)
 • pros-icon.svg Hyvä suhde käyttöajan (60 min) ja latausajan (60 min) välillä

Detaljeret gennemgang

Husqvarna on yksi robottiruohonleikkureiden johtavista tuotemerkeistä, ja voit olla varma, että saat vastinetta rahalle. Testivoittajamme on vankka robottiruohonleikkuri, joka tuottaa siistin leikkauksen ja hyvät tulokset lähes kaikissa tilanteissa.

Testin paras robottiruohonleikkuri Husqvarna Automower 310 Mark II soveltuu keskikokoisille, 1 000 neliömetrin nurmikoille. Se pystyy kuitenkin helposti hoitamaan jopa 1 200 neliömetriä, kun taas kalliimpi Husqvarna Automower 405X -robottiruohonleikkuri on suunniteltu 600 neliömetrin nurmikolle.

Sen alusta on vakaa ja erittäin hiljainen, joten voit pitää sen käynnissä yöllä ja viikonloppuisin.

Käyttäjäystävällinen asennus

Kaikki robottiruohonleikkurin asentamiseen tarvittava sisältyy toimitukseen. Tämä robottiruohonleikkuri asennetaan raja- ja ohjauslangan avulla, joten se vaatii enemmän työtä kuin GPS-ohjatut mallit, joissa ei käytetä johtoja.

Toisin kuin monet muut mallit, tämä malli ei vaadi kalibrointia. Pienempiä esteitä ei tarvitse rajata vaijerilla, sillä robottiruohonleikkuri selviytyy pienistä epätasaisuuksista. Suuremmat esteet, kuten suuret puut, joiden juuret työntyvät ulos maasta, tai kukkapenkit, on rajattava rajauslangalla.

Kun olet asentanut ja asentanut raja- ja ohjausjohdot ja kytkenyt ne latausasemaan, robottiruohonleikkuri on käyttövalmis. Pidä sitä silmällä ensimmäisellä käyttökerralla, jotta voit säätää rajausjohtoja, jos havaitset ongelmia niiden sijoittelussa.

Muita asetuksia hallitaan nestekidenäytössä tai sovelluksessa. Jälkimmäinen on Husqvarnan oma sovellus, ja yhteyden tarjoaa Bluetooth. Robottiruohonleikkuria ei voi käynnistää ääniohjauksella, kuten esimerkiksi Husqvarna Automower 405X:ää, jota voi käyttää Google Assistantin avulla. Sovellus sisältää samat toiminnot kuin mitä näytöllä näkyy, ja voit käynnistää, pysäyttää ja ajaa sen latausasemassa sekä ohjelmoida ja asettaa sen.

Voit asettaa 7 päivän ajastimen ja ohjelmoida ruohonleikkurin leikkaamaan nurmikon jopa kahdesti päivässä. Asetukset voidaan kopioida ja käyttää uudelleen, kun taas AL-KO Robolinho 1150 W -mallissa päivät on ohjelmoitava erikseen.

Husqvarna Automower 310 Mark II on hiljainen robottiruohonleikkuri, jonka äänitaso on 55 desibeliä. Tämä vastaa sähköhammasharjan äänitasoa, kun taas Husqvarna Automower 405X:n äänitaso on 59 desibeliä. Nämä ovat testimme kaksi hiljaisinta robottiruohonleikkuria. Husqvarna Automover 310 Mark II on testimme robottiruohonleikkuri, jonka melutaso on alhaisin.

Tehokas liikemalli

Sen liikekuvio on satunnainen, toisin kuin testissämme olleissa kahdessa Boschin mallissa, jotka leikkasivat suoraviivaisesti. Satunnaisen liikekuvion etuna on, että vältät raidat ja viivat nurmikossa. Voit ajastaa ruohonleikkurin kulkemaan satunnaisesti nurmikon ympäri, kulkemaan kapeiden kulkuväylien läpi tai keskittymään tiettyihin alueisiin.

Mukana tulevalla ohjauskaapelilla voit ohjata robottiruohonleikkuria ympäri puutarhaa. Voit esimerkiksi antaa sille ohjeita lyhimmän reitin takaisin latausasemalle. Ohjausjohdon avulla voit myös asettaa robottiruohonleikkurin käynnistymään eri paikoista puutarhassa, jotta se ei aloita leikkuuta joka kerta samasta paikasta. Voit valita jopa kolme eri käynnistysasentoa. Käytännön testit osoittavat, että 1 000 neliömetrin puutarhassa riittää, että ruohonleikkuria käytetään neljästä kuuteen tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa, jotta tulos on mukava ja tasainen.

Suurten kääntyvien takapyörien profiilisyvyys, kahden etupyörän tuki ja alhainen 9,4 kg:n paino estävät robottiruohonleikkuria juuttumasta, kuten muilla robottiruohonleikkureilla on tapana tehdä. Siksi se toimii hyvin myös epätasaisessa maastossa, märillä nurmikoilla, rinteillä ja pitkällä ruoholla. Huolelliset testit osoittavat myös, että robottiruohonleikkuri pystyy irrottautumaan ilman ihmisen apua, jos se juuttuu kiinni. Samassa tilanteessa muut mallit on nostettava ulos.

Se pystyy hyvin kiertämään esteet ja leikkaamaan ne läheltä eikä jätä pitkiä, leikkaamattomia ruohonleikkuujätteitä. Se pystyy käsittelemään jopa 40 prosentin kaltevuutta. Perusteellinen tutkimuksemme osoittaa, että sillä on enemmän vaikeuksia peruuttaa rinteessä, kun ruoho on märkää tai jos pyörien päällä on paljon ruohoa. Laitteessa ei ole reunaleikkuria, mutta se voidaan ohjelmoida kulkemaan määrittelemäsi matkan yli reunavaijerin yli ja leikkaamaan myös reunat.

Akun suorituskyky

Testin paras robottiruohonleikkuri Husqvarna Automower 310 Mark II:n käyttö- ja latausajan suhde on hyvä, sillä molemmat ovat 60 minuuttia. Kokonaiskäyttöaika riippuu ruohon korkeudesta. Jos ruoho on normaalia korkeammalla, ajoaika voi lyhentyä noin 10 minuutilla. Tämä tarkoittaa, että robottiruohonleikkuri voi leikata 50 minuuttia 60 minuutin sijasta, minkä jälkeen se palaa latausasemalle. Jos siis olet asettanut sen toimimaan viisi tuntia, se leikkaa kolme tuntia. Voit ratkaista tämän asettamalla leikkuukorkeuden korkeammaksi ensimmäisellä kerralla ja laskemalla sitä sitten, jotta robottiruohonleikkurin liikkuminen olisi helpompaa.

Meidän arviomme

Tämä testin paras robottiruohonleikkuri sopii erinomaisesti keskikokoisiin ja monimutkaisiin puutarhoihin, joissa on rinteitä ja monia esteitä. Se on yhtä tehokas kuin Husqvarna Automower 405X, ja eroaa siitä vain siinä, että sitä ei voi käyttää Google Assistantin kanssa eikä siitä puuttuu PIN-koodi. Saat siis saman leikkuutehon ja -tuloksen, mutta vähemmällä rahalla! Se on myös ihanteellinen niille, jotka haluavat minimaalisen asennuksen, mutta jossa on kuitenkin rajaus ja ohjausvaijeri, joten voit hallita sen liikkeitä paremmin. Tämä robottiruohonleikkuri voidaan puhdistaa puutarhaletkulla sekä ylä- että alapuolelta, mikä ei ole mahdollista kaikissa malleissa.

Bosch Indego M 700

Paras vastine rahalle

Fordele
 • pros-icon.svg Tarkka niitto märissä ja karkeissa ruohoissa
 • pros-icon.svg Hyvä voittamaan esteitä
 • pros-icon.svg Pitkä käyttöaika (75 min)
 • pros-icon.svg Vaihtelee leikkaussuuntaa aika ajoin siistimpää lopputulosta varten.

Detaljeret gennemgang

Robottiruohonleikkuri-testi arvioi myös ovatko eri koneet hintansa arvoisia. Jos etsit yksinkertaista robottiruohonleikkuria, jossa on manuaalinen asennus ja ohjaus, tämä edullinen robottiruohonleikkuri on erinomainen valinta. Sillä hoituu jopa 700 neliömetrin tasainen puutarha helposti. Plussaa on myös käyttö- ja latausajan suhde. Se on yksi niistä kahdesta testimme mallista, joiden käyttöaika on pidempi kuin latausaika. Sen kokonaiskäyttöaika on 75 minuuttia, kun taas latausaika on 60 minuuttia.

Bosch Indego M+ 700 on olemassa, mutta ainoa ero on, että sitä voidaan käyttää sovelluksen avulla ja ääniohjauksen avulla.

Sen akun kesto on myös pitkä, 75 minuuttia, toisin kuin esimerkiksi Bosch Indego S 500:n, jonka akun kesto on 60 minuuttia. Se on myös testimme kevyin robottiruohonleikkuri, mikä on eduksi asennuksen, puhdistuksen ja huollon kannalta.

Vaikka sen melutaso on testimme korkein, se on silti matala. Se on 63 desibeliä, mikä vastaa normaalin keskustelun äänitasoa. Se on siis vain 8 desibeliä äänekkäämpi kuin testin voittaja, jonka melutaso oli alhaisin.

Optimoitu navigointijärjestelmä

Kun kaapelit on asennettu, voit käynnistää sen manuaalisesti tai ohjelmoida sen. Se eroaa muista malleista liikemallinsa osalta. Monet mallit, kuten kaksi Husqvarnan mallia, liikkuvat nurmikolla satunnaisesti, mutta Bosch Indego M 700 on älykäs robottiruohonleikkuri, joka liikkuu lineaarisesti. Se aloittaa reunoista, minkä jälkeen Boschin “LogiCut”-älykäs navigointijärjestelmä laskee parhaan reitin. Näin se ei leikkaa ja aja saman kohdan yli kahta kertaa. Lineaarisen liikkumiskuvion etuna on, että robottiruohonleikkuri ei tuhlaa aikaa ajamalla saman alueen yli useita kertoja. Tämä lähestymistapa merkitsee myös nurmikon vähäisempää kulumista. Toisin kuin monia muita testissä olleita malleja, tätä robottiruohonleikkuria ei voi ohjata tai ohjelmoida sovelluksen avulla.

Kaikki tämän mallin päivitykset on siksi ladattava ja siirrettävä USB-tikulle, joka asetetaan suoraan Indego M 700:aan.

Tutkimuksemme osoitti, että se toimii hitaammin kuin muut markkinoilla olevat mallit. Tällä robottiruohonleikkurilla voit odottaa 3-6 tuntia noin 500 neliömetriä varten, mikä sisältää myös latausajan. Voit ratkaista tämän asettamalla sen korkeammalle tai maksimileikkuukorkeudelle, mikä helpottaa sen työtä.

Hyvä töyssyissä ja esteissä – rajoitetusti.

Valmistajan mukaan se on suunniteltu 27 prosentin kaltevuuteen asti, mutta se ei yleensä toimi hyvin rinteissä. Perusteellisessa testauksessamme oli selvää, että se näki rinteet esteenä ja yritti välttää niitä. Jos tontillasi on yli 27 prosentin rinteitä, suosittelemme toista robottiruohonleikkuria, kuten Husqvarna Automower 310 Mark II -robottiruohonleikkuria, joka selviytyy jopa 40 prosentin rinteistä.

Sillä ei ole ongelmia märän tai karhean ruohon kanssa. Useat testit osoittavat kuitenkin, että se toimii kilpailijoitaan huonommin pitkällä ruoholla. Sen alin asetus on 3 cm, toisin kuin monissa muissa malleissa, jotka voivat leikata ruohon 2 cm:n syvyyteen asti.

Mallin pohja on matala, mikä analyysissämme tarkoitti, että se jäi usein jumiin. Toisaalta se pystyi vapautumaan itsestään eikä tarvinnut ihmisen apua.

Meidän arviomme

Bosch Indego M 700 on täydellinen niille, jotka haluavat manuaalista käyttöä eivätkä halua hankalia sovelluksia ja internet-yhteyksiä. Se on testin paras robottiruohonleikkuri edullisessa kategoriassa ja se on hyvin edullinen robottiruohonleikkuri, joka maksaa vain hieman yli puolet kalliimman mallin, Stihl RMI 632:n hinnasta! Eikä sinun tarvitse tinkiä leikkuutehosta. Bosch Indego M 700 toimii hyvin karkealla ruoholla ja suuremmalla leikkuukorkeudella. Se toimii hyvin myös märällä nurmikolla. Se kamppailee korkean ruohon kanssa, joten jos et halua robottiruohonleikkurisi käyvän säännöllisesti, suosittelemme mallia, joka on parempi pitkälle ruoholle. Toisaalta tämän robottiruohonleikkurin avulla saat robottiruohonleikkurin, jota on helppo käyttää.

Stihl RMI 632

Paras robottiruohonleikkuri premium-kategoriassa

Stihl RMI 632

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Testin suurin leikkuuleveys (28 cm)
 • pros-icon.svg Soveltuu suurille nurmikoille (3 000 m²).
 • pros-icon.svg Tehokas ja nopea leikkuu kaikentyyppisellä ruoholla.
 • pros-icon.svg Ei ongelmia jyrkissä rinteissä (45 %).

Detaljeret gennemgang

Robottiruohonleikkuri-testi sijoitti tämän leikkurin parhaaksi premium-kategoriassa. Stihl RMI 632 erottuu edukseen hienoilla ominaisuuksilla, kuten sadetunnistimella ja mahdollisuudella ohjata sitä etänä. Testin paras robottiruohonleikkuri premiumluokassa erottuu edukseen suoriutumalla hyvin kaikissa tilanteissa. Sillä ei ole ongelmia märän, karhean tai pitkän ruohon kanssa, ja sillä voidaan leikata jopa 3 000 neliömetriä verrattuna Honda Miimo 310:een, jolla voidaan leikata 1 500 neliömetriä. Se on testimme robottiruohonleikkuri, jolla on levein leikkuuleveys, 28 senttimetriä, ja se leikkaa myös eniten neliömetrejä. Täydellinen niille, joilla on suuri puutarha!

Suuri leikkuuteho takaa hienon viimeistelyn

Stihl on asennettu testivoittajan tapaan rajavaijerin avulla, ja se kulkee satunnaisessa järjestyksessä. Toisin kuin Husqvarna Automower 310 Mark II, Stihl RMI 632 ehdottaa asennettaessa puutarhan kokoon ja pohjapiirrokseen perustuvaa leikkaussuunnitelmaa. Tätä ominaisuutta ei ole saatavilla halvemmissa malleissa, kuten Bosch Indego M 700:ssa. Voit hyväksyä ehdotuksen tai säätää suunnitelmaa tarpeen mukaan. Asennus ja käyttöönotto on yksinkertaista, mutta käyttöopas voi olla sekava. Voit pyytää apua asennuksessa ammattilaiselta tai löytää verkko-oppaita, joissa asennus käydään läpi vaihe vaiheelta.

Stihl-mallissa on myös ohjelma erityisesti reunojen leikkaamista varten, ja se voidaan ohjelmoida leikkaamaan reunoja 1-3 kertaa viikossa. Bosch Indego M 700:n tapaan terät vaihtavat leikkaussuuntaa siistimmän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Se on mahdollista ohjelmoida muuttamaan lähtökohtaa tasaisemman leikkauksen aikaansaamiseksi.

Tutkimuksemme osoitti, että Stihl RMI 632 soveltuu parhaiten esteisiin, kuten kukkapenkkeihin ja kapeisiin käytäviin. Se osoittautui huonommaksi puiden ympärillä ja aitojen lähellä olevan ruohon käsittelyssä. Toisaalta tämä robottiruohonleikkuri pystyy käsittelemään jopa 6 senttimetrin leikkuukorkeutta, kun testissämme tavallinen leikkuukorkeus on 5 senttimetriä. Ainoa malli, joka pystyy enemmän, on Robomow RK1000. Kengän kaltaisten esteiden kohdalla se pysähtyy ja kääntyy, mutta terät jatkavat pyörimistä, toisin kuin esimerkiksi Robomov RK1000, jonka terät pysähtyvät pyörimään.

Se on 13,5 kilon painollaan testimme painavin malli, kun taas kevyin painaa 7,6 kiloa. Sen keskimääräinen melutaso on 62 desibeliä, mikä tekee siitä testimme toiseksi äänekkäimmän robottiruohonleikkurin.

Kivoja ominaisuuksia

Testissämme kolme mallia on varustettu sadetunnistimella, ja Stihl RMI 632 on yksi niistä. Anturit havaitsevat sateen, joten robottiruohonleikkuri ei aja ulos tai kotiin, jos se on kesken niiton, kun alkaa sataa.

Robottiruohonleikkuri voidaan ohjelmoida manuaalisesti paneelissa tai sovelluksen avulla. Sovellus on helppo käyttää, mutta osittain vähän hankala, koska joka kerta on käytävä läpi monia valikkokohtia.

Sovellusohjauksen lisäksi se eroaa myös siinä, että etupaneeli voidaan irrottaa ja käyttää kaukosäätimenä.

Akun suorituskyky

Tämän mallin akun kesto on lyhyt verrattuna muihin testin malleihin. Useimmilla on vähintään tunnin käyttöaika, kun taas tämän robottiruohonleikkurin käyttöaika on 35 minuuttia. Se on 5 minuuttia enemmän kuin Honda Miimo 310. Käyttö- ja latausajan suhde ei ole optimaalinen. Latausaika on 120 minuuttia, mikä on 85 minuuttia pidempi kuin käyttöaika.

Meidän arviomme

Jos lyhyt ajoaika ei ole sinulle ongelma, tämä malli on tehokas robottiruohonleikkuri erittäin suurille puutarhoille, joka toimii hyvin kaikissa tilanteissa. Sillä ei ole ongelmia jopa 45 prosentin kaltevuuden kanssa. Sillä on testin levein leikkuuleveys, joten sillä voi leikata kerralla suurempia alueita.

Erinomainen leikkuuteho kompensoi hieman hankalaa sovellustoimintoa, varsinkin jos sen asettaminen manuaalisesti ei haittaa.

Robomow RK1000

Paras robottiruohonlekkuri nurmikoille, joissa on eri vyöhykkeitä

Fordele
 • pros-icon.svg Hyvä epätasaisessa maastossa
 • pros-icon.svg Hyvä vyöhykepuutarhoissa (ohjelmointi enintään 5 vyöhykkeellä).
 • pros-icon.svg Kestää jyrkät rinteet (jopa 45 %).
 • pros-icon.svg Helposti ymmärrettävä opas asennuksen helpottamiseksi
 • pros-icon.svg Intuitiivinen kosketusnäyttö
 • pros-icon.svg Latausasema voidaan sijoittaa nurkkaan

Detaljeret gennemgang

Robottiruohonleikkuri-testi tarkasteli myös minkälaisissa puutarhoissa eri mallit toimivat parhaiten. Tämä Robomow RK1000 on monin tavoin samanlainen kuin kakkossijalle yltänyt Stihlin malli. Molemmat soveltuvat hyvin jopa 45 prosentin kaltevuuteen ja toimivat hyvin kosteilla nurmikoilla ja epätasaisessa maastossa. Robomow eroaa kuitenkin siinä, että se soveltuu keskikokoisille, enintään 1 000 neliömetrin nurmikoille, kun taas Stihl pystyy hoitamaan 3 000 neliömetriä. Toisin kuin Stihlin mallissa, siinä ei ole sadetunnistinta, mutta siinä on pidempi käyttöaika ja korkeampi korkeusasetus. Toisin kuin muut tämän testin mallit, tämä malli voidaan asettaa hoitamaan jopa viittä vyöhykettä, ja se on ihanteellinen, jos sinulla on jaettu puutarha.

Helppo asennus – keskinkertainen sovelluksen toiminnallisuus

Robomow RK1000 toimii parhaan testikoneemme Husqvarna Automower 310 Mark II:n tapaan rajalangalla ja kulkee satunnaisessa kuviossa. Toisin kuin testivoittaja, se ei tarvitse ohjausvaijeria löytääkseen tiensä takaisin latausasemalle.

Siinä ei kuitenkaan ole Wi-Fi-yhteyttä, kuten esimerkiksi Worx Landroid -mallissa. Robomow RK1000 mallissa on Bluetooth jonka avulla se voidaan yhdistää sovellukseen. Sovellusohjaus toimii siksi parhaiten, kun olet lähellä robottiruohonleikkuria, mikä on huono puoli. Tutkimuksessamme havaitsimme, että Bluetooth-yhteys ei ulotu 5 metriä pidemmälle. Kauko-ohjainta ei siis voi käynnistää ilman, että se on ohjelmoitu etukäteen, tai sitä ei voi ohjelmoida ilman, että se on 5 metrin etäisyydellä. Toisaalta sovellus on intuitiivinen ja kosketusnäyttö on nopea ja helppo käyttää.

Hyvä puutarhoille, joissa on kaavoitus

Kuten useimmat muutkin testissä olleet robottiruohonleikkurit, se ajaa satunnaista kaavaa noudattaen. Monista muista malleista poiketen Robomow sopii erinomaisesti käytettäväksi monivyöhykkeisissä puutarhoissa, sillä se voidaan ohjelmoida jopa viidelle vyöhykkeelle. Vertailun vuoksi Worx Landroid L1000 WR147E.1 pystyy käsittelemään neljää vyöhykettä. Kun robottiruohonleikkuri ja terät pysähtyvät, kun se kohtaa esteitä, kuten kengän, kun taas monien muiden mallien terät jatkavat pyörimistä. Testit osoittavat kuitenkin, että se ei ole kovin hyvä kapeissa kulkuväylissä ja terävissä kulmissa, koska sen on käännyttävä jyrkästi ja pyörillä on taipumus vahingoittaa nurmikkoa, jossa se kääntyy. Tässä saattaa olla tarpeen mukauttaa rajauslanka. Sen sijaan raskaat pyörät ovat tutkimuksissa osoittautuneet hyviksi märillä ja epätasaisilla nurmikoilla.

Toisin kuin Stihlin mallissa, tässä mallissa ei ole sadetunnistinta. Sateen sattuessa sinun on siis asetettava se manuaalisesti palaamaan latausasemalleen tai estettävä sitä kulkemasta sateessa. Testeissä se suoriutuu yhtä hyvin kuin Stihl-malli jopa 45 prosentin mäissä. Ja toisin kuin Stihl RMI 632:ssa, Robomow-mallin latausasema voi seistä nurkassa, eikä se tarvitse paljon tilaa, johon ajaa latausta varten.

Valmistajan mukaan Robomow RK1000 pystyy käsittelemään jopa 10 senttimetrin pituista nurmikkoa. Tämä on hyvä, mutta kokemuksemme tuotteista on, että se toimii parhaiten alle 10 senttimetrin korkeusasetuksella.

Meidän arviomme

Robomow RK1000 on tehokas robottiruohonleikkuri. Sen koko 51 x 64 x 30 senttimetriä on tilaa vievä ja voi vaikeuttaa ahtaisiin tiloihin pääsyä. Lisäksi sen latausaika on kaksi kertaa niin pitkä kuin sen 60 minuutin ajoaika. Tämä tarkoittaa, että sen on oltava käynnissä noin 2 tuntia joka päivä 500 neliömetrin nurmikon ylläpitämiseksi.

Jos latausajalla ei ole sinulle merkitystä, voit hyötyä tästä robottiruohonleikkurista, jos nurmikko on epätasainen ja jopa 45 prosentin kaltevuudella. Se on erityisen hyvä valinta tilaviin, avoimiin puutarhoihin, joissa se leikkaa ruohon tehokkaasti ja jättää nurmikon kauniin näköiseksi.

Husqvarna Automower 405X

Paras robottiruohonleikkuri monimutkaisiin puutarhoihin

Fordele
 • pros-icon.svg Voidaan käyttää ääniohjauksella, joten sinun ei tarvitse seistä sen vieressä.
 • pros-icon.svg Matala muotoilu, joten se sopii paremmin matalien puutarhakalusteiden ja pensaiden alle.
 • pros-icon.svg Suuret sovelluksen sisäiset mukautusmahdollisuudet monimutkaisia puutarhasuunnitelmia varten

Detaljeret gennemgang

Husqvarna Automower 405X on hinnoiteltu premium-mallimme ja testivoittaja Husqvarna Automower 310 Mark II:n väliin. Ja nämä kaksi Husqvarnaa ovat hyvin samankaltaisia. Niillä on sama leikkuuleveys ja leikkuukorkeus, ja molemmat selviytyvät jopa 40 prosentin kaltevuudesta. Husqvarna Automower 405X -malli eroaa siitä, että se on suunniteltu pienemmälle alueelle. Ja tätä mallia voi käyttää ääniohjauksella.

Pieniä eroja Husqvarna Automower 310 Mark II -malliin verrattuna

Nämä kaksi mallia eroavat toisistaan esimerkiksi siten, että Husqvarna Automower 405X:n leikkuuaika on lyhyempi, 45-50 minuuttia, kun taas 310 Mark II:n käyttöaika on 60 minuuttia. Valmistaja myy tätä mallia 600 neliömetrin leikkuualueelle sopivaksi, mutta tutkimuksemme mukaan sillä voidaan leikata jopa 720 neliömetriä. Se on 280 neliömetriä vähemmän kuin 310 Mark II:lla. Toisaalta 405X-mallin muotoilu on 1 senttimetri matalampi. Tämä tarkoittaa, että se pääsee paremmin matalampien pensaiden ja puutarhakalusteiden alle.

Husqvarna Automower 310 Mark II käyttää Bluetooth-yhteyttä sovellukseen, mutta Husqvarna Automower 405X:ää voi ohjata Google Assistantilla. Ainoa muu testimme malli, jossa on myös tämä vaihtoehto, on Worx Landroid. Ja Husqvarna Automower 405X on testimme ainoa malli, jossa on valot.

Hyvä monimutkaisiin puutarhoihin

Sovellus antaa sinulle monia mukautusvaihtoehtoja. Näet reaaliaikaisella kartalla, missä robottiruohonleikkuri on ollut ja missä se on, kun katsot. Sovelluksessa voit myös ohjelmoida ja mukauttaa niiton puutarhaasi sopivaksi. Voit esimerkiksi ohjelmoida sen leikkaamaan ruohon nurmikon eri osissa eri korkeuksilla. Voit myös asettaa sen jättämään tiettyjä alueita väliin.

Se toimii hyvin kaikentyyppisellä ruoholla, ja sillä on vaikeuksia leikata pienimmällä asetuksella vain silloin, kun ruoho on korkeaa. Voit ratkaista tämän asettamalla sen korkeammalle asetukselle. Toisaalta tämä malli ei jätä ruohonleikkuujätteitä, mikä voi olla tilanne muiden robottiruohonleikkureiden kohdalla. Tämä malli onnistuu leikkaamaan ruohon esteiden läheltä. Toisin kuin monissa testissämme olleissa malleissa, leikkuukorkeus on asetettava ohjauspaneelissa tai sovelluksessa, ei säätöpyörällä. Korkeusasetukset on numeroitu, eikä niitä ole annettu mittayksikköinä. Tämä on haitta, koska sinun on pidettävä kirjaa siitä, mikä askel vastaa mitä korkeusasetusta.

Meidän arviomme

Keskikokoisille puutarhoille tarkoitettu Husqvarna Automower 405X on testimme toiseksi kallein malli, mutta se antaa sinulle täyden hallinnan leikkuun. Voit mukauttaa leikkuuta sovelluksessa, joten se on ihanteellinen niille, joilla on monimutkainen puutarha, jossa on sänkyjä, esteitä ja jopa 40 %:n rinteitä. Se on siis loistava monitoimilaite. Lisäksi voit käyttää sitä ääniohjauksella, kun taas monissa muissa malleissa käytetään Bluetooth-yhteyttä, joka edellyttää, että olet lähellä ruohonleikkuria mitä Bluetooth ei tee.

Koska se on varustettu valoilla, sitä voidaan käyttää myös silloin, kun on pimeää ja olet puutarhassa. Jos haluat erittäin hiljaisen robottiruohonleikkurin, joka toimii myös yöllä, suosittelemme testivoittaja Husqvarna Automower 310 Marks II:ta, jonka melutaso on 55. Vertailun vuoksi Husqvarna Automower 405X:n melutaso on 59 desibeliä.

Bosch Indego S 500

Paras robottiruohonleikkuri pienille nurmikoille

Fordele
 • pros-icon.svg Hyvä ja nopea pitkällä ruoholla
 • pros-icon.svg Helppo seurata asennusta ja asetuksia
 • pros-icon.svg Hyvä suhde latauksen (60 min) ja käyttöajan (60 min) välillä.
 • pros-icon.svg Intuitiivinen älykäs sovellus jota on helppo käyttää

Detaljeret gennemgang

Jos haluat robottiruohonleikkurin, joka jäljittelee manuaalisen ruohonleikkurin liikemallia, tämä malli on hyvä valinta. Paitsi että tämä robottiruohonleikkuri voi tehdä kaiken suunnittelun puolestasi, joten sinun ei tarvitse! Robottiruohonleikkuri-testi sijoitti tämän Bosch mallin parhaaksi malliksi pienemmille puutarhoille.

Saat samat ominaisuudet kuin sen isoveli Bosch Indego M 700, mutta halvemmalla. Ja miksi maksaisit enemmän, jos sinulla on pienempi puutarha etkä tarvitse robottiruohonleikkuria monille neliömetreille. Tässä on malli, joka sopii jopa 500 neliömetrin puutarhaan.

Navigointijärjestelmä – älykäs suunnittelu

Bosch Indego M 700:n tapaan tämäkin malli käyttää kalibrointiprosessia ja ajoittaa leikkauksen nurmikon koon mukaan. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse ajoittaa leikkuuta manuaalisesti. Toisin kuin kaikki muut testimme mallit, Boschin mallit liikkuvat suorissa yhdensuuntaisissa linjoissa. Se liikkuu joka kerta eri suuntaan, mikä minimoi ruohon kulumisen.

Se ajaa useita kertoja saadakseen kaiken sisään, mikä auttaa pitämään nurmikon puhtaana. Huolelliset testit osoittavat, että joskus saattaa olla muutamia kohtia, jotka se on jättänyt huomaamatta. Toisaalta testit osoittivat myös, että seuraavalla leikkauskerralla se leikkaa “ohitetut” alueet.

Testeissä kävi myös ilmi, että matalan pohjan vuoksi se jää helposti jumiin paikkoihin, joissa puutarha ei ole tasainen. Voit välttää tämän lisäämällä hieman multaa täyttämään aukkoja ja epätasaisuuksia. Se selviytyy erinomaisesti kosteasta ja karkeasta ruohosta ongelmitta. Se selviytyy myös korkeasta ruohosta, mutta on hitaampi kuin muut mallit. Tämä voidaan ratkaista samalla tavalla kuin Indego M 700 -mallissa asettamalla leikkuukorkeus aluksi korkeammaksi.

Bosch Indego S 500:n ja M 700:n erot

Bosch Indego S 500 on suunniteltu pienille nurmikoille, joiden enimmäispinta-ala on 500 neliömetriä, kun taas M 700 pystyy leikkaamaan 200 neliömetriä enemmän. Indego S 500:n käyttöaika on lyhyempi, 60 minuuttia, kun Indego M 700:n käyttöaika on 75 minuuttia.

Molemmissa malleissa on Bluetooth, ja päivitykset on tehtävä USB:n kautta. Jos haluat yhteyden internetiin, valitse Indego S+ 500 -malli.

Meidän arviomme

Pienemmän nurmikon pitäisi tarkoittaa myös alhaisempaa hintaa. Tämä Bosch Indego S 500 -ruohonleikkuri on autonominen ja älykäs ruohonleikkuri, joka epätasaisuuksia lukuun ottamatta toimii hyvin kaikentyyppisellä ruoholla. Testin paras robottiruohonleikkuri pienille nurmikoille maksaa noin 100 euroa vähemmän kuin Indego M 700.

Toisin kuin muissa testimme malleissa, tämän mallin näyttöä ei ole suojattu aukon avulla, joten se saattaa naarmuuntua käytön aikana. Siinä on myös korkein melutaso, 63 desibeliä. Mutta koska 63 desibeliä ei ole paljon enemmän kuin kahden ihmisen välinen normaali keskustelu, se on silti alhainen melutaso.

AL-KO Robolinho 1150 W

Paras robottiruohonleikkuri jossa on paras akunkesto

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Hyvä Wi-Fi-yhteys myös pidemmillä etäisyyksillä
 • pros-icon.svg Helppo asentaa vastaavaan sovellukseen
 • pros-icon.svg Antaa kauniin, tasaisen lopputuloksen märälle, pitkälle ja kuivalle ruoholle.
 • pros-icon.svg Pitkä käyttöaika (100 min)
 • pros-icon.svg Mahdollisuus tarkempiin korkeussäätöihin (2,5-5,5 cm).

Detaljeret gennemgang

Robottiruohonleikkuri-testi valitsi myös laitteen jossa on paras akunkesto. Kuten testivoittajalla, myös tällä AL-KO Robolinho mallilla on sama käynti- ja latausaika, paitsi että AL-KO Robolinho 1150 W -mallin käyntiaika on 40 minuuttia pidempi kuin Husqvarna Automower 310 Mark II:lla. Tämä tarkoittaa, että saat yhteensä 100 minuuttia käyttöaikaa. AL-KO Robolinho mallissa on myös hyvä internet-yhteys, joten voit ohjata sitä etänä, toisin kuin muita malleja.

Leikkuuteho – hyvä korkealle ruoholle

AL-KO Robolinho 1150 W on suunniteltu 1 000 neliömetrin työalueelle, joka on sama kuin testivoittajan työalue. Husqvarna Automower 310 Mark II:een verrattuna se ei ole yhtä hyvä rinteissä. Sitä markkinoidaan robottiruohonleikkurina, joka pystyy leikkaamaan jopa 45 prosentin kaltevuutta. Käytännön testit osoittavat, että AL-KO Robolinho ei pysty käsittelemään tällaisia rinteitä. Alle 30 prosentin rinteillä sillä ei kuitenkaan ole ongelmia.

Toisaalta Robolinho antaa hyvän leikkuutuloksen ja leikkaa nurmikon hyvin, olipa se märkä tai kuiva. AL-KO Robolinho selviytyy erinomaisesti pitkästä ruohosta vaivattomasti. Toisin kuin esimerkiksi Bosch Indego M 700:lla, saat tasaisen leikkauksen heti alusta alkaen, eikä leikkuukorkeutta tarvitse säätää, jos ruoho on pitkää. Se eroaa kaikista muista testimme malleista siinä, että leikkuukorkeuden voi säätää puolina senttimetreinä. Alin asetus on 2,5, mikä on puoli senttimetriä enemmän kuin testimme muiden mallien, kuten Husqvarna Automower 310 Mark II:n, alin mahdollinen asetus. Korkein asetus on 5,5 senttimetriä.

Pyörät toimivat huonommin epätasaisella nurmikolla. Voit ratkaista tämän ostamalla suuremmat pyörät AL-KO Robolinho laitteeseen, jotka on suunniteltu mäkisille nurmikoille.

Hyvä internetyhteys, sovelluksen toiminnallisuuden puute

Tämän AL-KO Robolinho mallin internetyhteys on hyvä ja sillä on pitkä kantama. Sitä voidaan käyttää Amazon Alexan kanssa.

Sovelluksen toiminnallisuuden perusteellinen analyysi osoitti, että sovellus ei vastaa ominaisuuksiltaan muita malleja. Yksittäisten asetusten ohjelmointi kestää kauan. Päivät on asetettava erikseen, toisin kuin Husqvarna Automower 310 Mark II:ssa, jossa yhden päivän asetukset voidaan kopioida seuraavalle päivälle.

Sovelluksessa on rajoitettu määrä asetusvaihtoehtoja. Et voi valita väliaikaista asetusta, mutta se muuttaa pysyvät asetukset automaattisesti. Tästä on haittaa, jos olet esimerkiksi lähdössä lomalle ja haluat poistaa tietyt toiminnot käytöstä.

AL-KO Robolinho robottiruohonleikkuri voidaan ohjelmoida käynnistymään puutarhan eri paikoista, mutta tämä vaihtoehto ei ole käytettävissä sovelluksessa, vaan se on valittava manuaalisesti ohjauspaneelista.

Meidän arviomme

Robolinho robottiruohonleikkurilla saat kauniisti leikatun nurmikon. Robolinho toimii parhaiten nurmikoilla, joissa on pieniä kaltevuuksia ja vähän epätasaisuuksia, mutta on erinomainen kaikissa muissa tilanteissa. Jos sovelluksen toimivuus on sinulle tärkeää, suosittelemme testivoittaja Husqvarna Automower 310 Mark II:ta, sillä sen sovellus on selkeämpi ja helppokäyttöisempi.

AL-KO Robolinho 1150 W:n akun kesto on kuitenkin pitkä. Aivan kuten Husqvarna Automower 310 Mark II:lla, tällä mallilla on sama lataus- ja käyttöaika. Mutta kun testivoittajan käyttöaika on 60 minuuttia, tämän mallin käyttöaika on 100 minuuttia – eli 40 minuuttia enemmän! Kun otetaan huomioon, että molemmat on suunniteltu 1 000 neliömetrin työalueelle ja että AL-KO Robolinho 1150 W on testimme halvin robottiruohonleikkuri, on vaikea sanoa ei tälle mallille.

Honda Miimo 310

Paras robottiruohonleikkuri vaihteleviin leikkuu-kuvioihin

Honda Miimo 310

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Lyhyt latausaika (30 minuuttia)
 • pros-icon.svg Leikkaa ruohon jauhemaiseksi, ihanteellinen lannoite nurmikoille.
 • pros-icon.svg Valinnainen näytön kuvio, joka voidaan asettaa tarpeidesi mukaan.
 • pros-icon.svg Hyvä rinteissä (45 %)

Detaljeret gennemgang

Miksi sinun kannattaa valita Honda Miimo 310

Robottiruohonleikkuri-testi sijoitti tämän Honda MIimo leikkurin parhaaksi leikkuriksi vaativiin leikkuukuvioihin ja monipuolisille nurmikoille. Honda Miimo 310 on tehokas robottiruohonleikkuri, joka on varustettu erityisen tehokkaalla mulching-toiminnolla, joka antaa nurmikolle samalla oikean lannoitteen. Toisin kuin monissa muissa malleissa, siinä ei ole sovellustoimintoa, joten sinun on asetettava se manuaalisesti robottiruohonleikkuriin. Se soveltuu kuitenkin suuremmille, jopa 1 500 neliömetrin alueille, ja voit valita eri leikkuukuvioiden välillä entistä parempia tuloksia varten.

Navigointimallit

Aivan kuten Husqvarna Automower 310 Mark II:n, voit asettaa Honda Miimo 310:n leikkaamaan reunat kahdesti viikossa ja antaa sen käynnistyä puutarhan eri kohdista. Voit valita ohjauspaneelista automaattisen tai manuaalisen tilan.

Automaattitoimintojen avulla voit valita kolmen eri liikemallin välillä: suorat viivat, satunnainen ja sekoitettu, ja muut testissä olevat mallit käyttävät jompaakumpaa järjestelmää. Testimme ainoana mallina siinä on erillinen kierretoiminto nurmikon alueita varten, joissa on paksumpaa ruohoa tai ruohotupsuja. Tässä tilassa se kulkee ympyrää päästäkseen paksun ruohon läpi.

Toisaalta testit osoittavat, että tällä mallilla on taipumus mennä reunan yli, minkä jälkeen se on haettava manuaalisesti ja palautettava takaisin määritellylle alueelle.

Säätömahdollisuudet ovat kehittyneemmät kuin AL-KO Robolinho 1150 W -mallissa. Voit ohjelmoida sen käynnistymään eri vuorokaudenaikoina ja valita kaksi työskentelytapaa päivässä, kuten aamu- tai ilta-tilan. Muut testin mallit toimivat samalla nopeudella, mutta tässä mallissa voit valita nopean ja hitaamman tilan välillä. Jos haluat, että se toimii myös yöllä, käytössäsi on mahdollisuus hiljaiseen tilaan.

Kaikki asetukset on tehtävä suoraan ohjauspaneelissa. Tässä mallissa ei ole internet-yhteyttä tai sovellusohjausta.

Tehokas mulching-toiminto

Monien säätömahdollisuuksien lisäksi se on erinomainen myös ruohon leikkaamisessa pieneksi. Tässä mallissa on kolme terää, jotka on asennettu 2 500 kierrosta minuutissa pyörivään levyyn. Terät ovat teräviä ja leikkaavat ruohon niin pieneksi, että siitä tulee ihanteellinen nurmikon tappaja. Nopeat pyörimisliikkeet ja terävät terät yhdistettynä siihen, että robottiruohonleikkuri työskentelee usein ja leikkaa vain vähän kerrallaan, antavat sinulle hienoimmin leikatun ruohon. Se leikataan niin pieneksi, että se jää olemassa olevan ruohon väliin eikä näy, toisin kuin monissa muissa malleissa, joissa ruohonleikkuujätteet jäävät rykelmiksi. Jos haluat hyödyntää tätä ominaisuutta täysimääräisesti, sinun on säädettävä korkeutta vähitellen alaspäin.

Meidän arviomme

Honda Miimo 310 ei ole halpa robottiruohonleikkuri, ja se on testimme toiseksi kallein malli. Mutta saat myös hyvin hoidetun nurmikon. Laaja valikoima asetuksia ja mahdollisia liikeratoja sopii erinomaisesti suuremmille nurmikoille, ja tämä malli pystyy leikkaamaan jopa 1 500 neliömetriä. Kokemus tuotteesta on, että akkua on vaikea vaihtaa. Sinun on purettava robotti, jotta pääset käsiksi akkuun. Voit siis joutua palkkaamaan ammattilaisen tekemään tämän.

Siinä ei ole sovellusohjausta tai internetyhteyttä. Sen käyttöaika on myös testimme lyhin. Sen kokonaiskäyttöaika on 30 minuuttia, kun taas latausaika on sama. Jos sinua ei haittaa, että sitä käytetään monta kertaa ja lyhyemmän aikaa kuin muita markkinoilla olevia malleja, tämä malli voi olla sinulle sopiva robottiruohonleikkuri.

Worx Landroid L1000 WR147E.1

Kahdella vaihdettavalla akulla varustettuna

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Asennus vie aikaa, mutta on yksinkertainen ja helppo.
 • pros-icon.svg Toimii hyvin rinteissä (jopa 35 %).
 • pros-icon.svg Paras käyttöaika testissä (120 min)
 • pros-icon.svg Lyhyempi latausaika (75 min) kuin käyttöaika.
 • pros-icon.svg Sadetunnistin, toisin kuin useimmissa muissa testissä olleissa malleissa

Detaljeret gennemgang

Robottiruohonleikkuri-testi valitsi myös parhaan robottiruohonleikkurin jossa on kaksi akkua. Tällä Worx Landroid -robottiruohonleikkurilla on testimme paras käyttöaika. Kun Husqvarna Automower 310 Mark II -malli voi toimia 60 minuuttia, tämä malli voi toimia yhteensä jopa 120 minuuttia. Se tarkoittaa, että sillä voi leikata suurempia alueita kerralla. Ihanteellinen keskikokoisille puutarhoille ja suurille, jopa 1 000 neliömetrin nurmikoille, joiden kaltevuus on enintään 35 %.

Navigointi ja leikkauskyky

Tässä Worx Landroid -mallissa on sama estejärjestelmä kuin Stihl RMI 632 -mallissa, joka pysähtyy ja peruuttaa esteiden kohdalla samalla kun terät jatkavat pyörimistä. Muissa malleissa, kuten Robomov RK1000:ssa, myös terät pysähtyvät pyörimään. Toisaalta tässä mallissa on erillinen siilisuoja.

Se toimii hyvin kuivalla ja märällä ruoholla, mutta se osoitti ongelmia kulkiessaan mäkisessä maastossa ja märällä nurmikolla. Rakenne on matala, mikä vaikeuttaa alustan kulkua kuoppien ja epätasaisten pintojen yli. Kostealla nurmikolla testit osoittivat, että se jäi usein jumiin, koska pyörät eivät pysty tarttumaan ja luomaan kitkaa. Ne eivät pysähdy kääntymään, mikä saattaa pilata nurmikon. Vaikka Husqvarna Automower 310 Mark II on hyvä kiemurtelemaan irti ja jatkamaan työtään, Worx Landroid -malli tarvitsee apua päästäkseen irti.

Worx Landroid L1000 on suunniteltu reunaleikkuritoiminnolla. Tutkimuksemme osoitti, että tämä toiminto ei ole tehokas. Se jättää noin 5 senttimetrin päässä reunasta olevan ruohonpalan leikkaamatta, mikä on miinus.

Kivat lisäominaisuudet

Testissämme kaksi mallia on varustettu sadetunnistimella, ja Worx Landroid on toinen niistä. Se on myös helppo asentaa. Voit myös liittää sen sovellukseen Bluetooth-yhteyden kautta, kuten useimmat muutkin testimme mallit. Worx Landroid eroaa siitä, että voit käyttää myös ääniohjausta sekä Amazon Alexan että Google Assistantin kanssa. Muut testin mallit, jotka toimivat ääniohjauksella, voivat käyttää vain yhtä ääniohjaustyyppiä. Sen melutaso on sama kuin Boschin malleilla ja testin korkein. Se on 63 desibeliä.

Testimme ainoana mallina siinä on kaksi akkua. Tämä antaa sinulle 120 minuutin kokonaiskäyttöajan, toisin kuin monissa muissa malleissa, joissa käyttöaika on noin 60 minuuttia.

Meidän arviomme

Worx Landroid on hyvä keskiluokan robottiruohonleikkuri keskikokoisille nurmikoille. Se on tarkoitettu niille, jotka haluavat robottiruohonleikkurin toimivan pidempiä aikoja. Tämä robottiruohonleikkuri antaa sinulle sen, sillä siinä on ylimääräinen ladattava akku, joten voit korvata ensimmäisen akun, kun se loppuu. Se antaa sinulle myös enemmän vapautta, sillä voit käyttää sekä sovellus- että ääniohjausta.

Jos nurmikkosi on mäkinen, suosittelemme Stihl RMI 632 -mallia 3 000 neliömetrin puutarhaan, sillä se suoriutuu paremmin testeissä märällä nurmikolla ja epätasaisilla pinnoilla.

Gardena Smart Sileno Life 750

paras robottiruhonleikkuri sovellusohjauksella

Fordele
 • pros-icon.svg Hyvät turvallisuusominaisuudet
 • pros-icon.svg Helppo käyttää sovelluksen avulla
 • pros-icon.svg Toimii hyvin kaikissa sääolosuhteissa
 • pros-icon.svg Leikkaa siististi ja tasaisesti
 • pros-icon.svg Helppo puhdistaa letkulla

Detaljeret gennemgang

Gardena Sileno Life 750 on testin robottiruohonleikkuri sovellusohjausken osalta, ja se on on suunniteltu enintään 750 m²:n nurmikoille. Leikkuukorkeutta voidaan säätää 20 -50 millimetriin.  Gardena Sileno Life 750 ruohonleikkurin leikkuuaika 60 minuutin latauksella on noin 65 minuuttia ennen kuin se palaa tukikohtaan latautumaan. Gardena Sileno Life 750 on varustettu törmäys-, nosto- ja kallistusantureilla. Tämä Gardena SIleno robottiruohonleikkuri pystyy leikkaamaan enintään 35 %:n kaltevuudella olevia nurmikkoja. Garden SIleno Life 750 robottiruohonleikkurissa on Silen Drive -moottorit jotka varmistavat hiljaisen käynnin.

Tämän robottiruohonleikkurin kompaktista rakenteesta huolimatta sen leikkuuleveys on 22 cm. Tämä malli on ihanteellinen pienille ja keskisuurille nurmikoille, joiden pinta-ala on enintään 750 m². Se pitää tämän kokoisen nurmikon täydellisesti hoidettuna ympäri vuoden vaivattomasti.

Navigointi ja leikkauskyky

Gardena Sileno Life 750 -robottiruohonleikkuri leikkaa SensorCut -sesorijärjestelmän määrittelemän satunnaiskuvion mukaan. Leikkuualue määräytyy alkuasennuksen yhteydessä asettamiesi rajajohtojen mukaan. Satunnainen kuvio saattaa aluksi vaikuttaa epätavalliselta, mutta se on erittäin tehokas. Satunnaisleikkaus ei jätä raitoja leikattuun ruohikkoon. Ruohonleikkuri on suunniteltu leikkaamaan nurmikkoa säännöllisesti, joten ennen pitkää se saavuttaa kaikki nurmikon osat, jotta nurmikko on tasaisen vehreä ja rehevä.

Törmäysanturi varmistaa, että se kiertää puutarhassa olevat esteet. Leikkuusuunnitelma laaditaan automaattisesti, kun järjestelmä asetetaan käyttöön, mutta sitä voidaan tarvittaessa säätää manuaalisesti

Kivat lisätoiminnot

Robottiruohonleikkuri-testi sijoitti tämän Gardena Smart Sileno robottiruohonleikkurin parhaaksi sovelluksen osalta. Gardena Sileno Life 750 robottiruohonleikkurin älykäs Gardena Smart Gateway toimii Gardena Smart-sovelluksen kanssa, jotta robottiruohonleikkuria olisi entistäkin helpompi käyttää. Laitteen älykäs Gardena Smart -sovellus on intuitiivinen ja käyttäjäystävällinen. Garden Smart sovellus on saatavilla iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille, ja sovellus on ilmainen. Tarvitset Wi-Fi-yhteyden ja älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen Gardena Smart -sovelluksen käyttämiseen. Robottiruohonleikkuria on helppo käyttää sovelluksen avulla.

Ruohonleikkurissa on turvaominaisuutena PIN-koodi joka estää luvattoman käytön.

Tätä Gardena Sileno robottiruohonleikkuria on turvallista käyttää. Laitteessa on nosto- ja kallistusanturi, joka pysäyttää terän turvallisesti välittömästi tarvittaessa ja törmäysanturi estää törnäykset nurmikolla olevien esteiden kanssa.Toinen hyvä turvaominaisuus on Gardena Sileno -mallin pikapysäytys. Jos Gardena Sileno Life 750 -leikkuria nostetaan tai kallistetaan, pikapysäytystoiminto pysäyttää terän pyörimisen välittömästi.

Meidän arviomme

Kun otetaan huomioon Gardena Sileno ruohonleikkurin kevyt muotoilu ja älykäs navigointijärjestelmä yhdistettynä automaattiseen lataukseen ja säännölliseen leikkaamiseen, tämä riittää enemmän kuin hyvin pitämään 750 m²:n nurmikon siistinä.

Verrattuna mitä robottiruohonleikkuri-testi arvioi testin robottiruohonleikkureiden sovellusten toiminnasta,  tässä Gardena Sileno Life 750 mallissa on erityisen hyvin toimiva ja käyttäjäystävällinen sovellusohjaus verrattuna testin muihin laitteisiin.

Guide

Miten valita paras robottiruohonleikkuri

Robottiruohonleikkurit ovat olleet markkinoilla jo jonkin aikaa, ja ne ovat todella älykäs tapa leikata ruoho. Toisin kuin tavallinen ruohonleikkuri, se tekee kaiken leikkuun itse, joten voit keskittyä mukavampiin tehtäviin puutarhassa.

Teknologian kehittyessä edelleen useimmat robottiruohonleikkurit toimivat nykyään hyvin useimmilla nurmikko- ja puutarhatyypeillä. Jos sinulla on tavallinen, pieni ja tasainen nurmikko, robottiruohonleikkuri-testimme eri robottiruohonleikkurit ovat hyvä valinta.

Eroja on kuitenkin siinä, miten hyvin ne selviytyvät mäistä ja esteistä ja pystyvätkö ne leikkaamaan nurmikon sekä märällä että kuivalla säällä. Ja tietysti kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka monelle neliömetrille se on tehty.

Testissä esiteltiin ja valittiin paras robottiruohonleikkuri, ja osto-oppaassa tarkastellaan tarkemmin eri parametreja.

Navigointijärjestelmä

Vaikka paras robottiruohonleikkuri olisi varustettu tekoälyllä, se on silti kone, jota on ruokittava tiedoilla. Kun laitat sen nurmikolle, sen on tiedettävä, kuinka suuri työalue on ja miltä maa näyttää.

Ensimmäiseksi on siis määriteltävä työskentelyalue. Robottiruohonleikkuri voidaan asentaa periaatteessa kahdella tavalla.

Asennus rajajohdon kanssa

Yleisin tapa on asettaa rajavaijeri, jota kutsutaan myös rajalangaksi. Kaikki testissämme olevat mallit on asennettu tällä menetelmällä, ja se on myös asennustapa, jonka näet useimmissa robottiruohonleikkureissa.

Rajoituslanka voidaan joko asentaa nurmikon päälle ja kiinnittää tappeilla tai upottaa maahan. Voit myös antaa ammattimaisen asentajan tehdä työn puolestasi. Heillä on yleensä kone, joka asentaa kaapelin automaattisesti.

Työ ei ole monimutkaista, mutta sinun on oltava varovainen ja noudatettava valmistajan ohjeita, sillä muuten robotti voi mennä sekaisin. Pääsääntöisesti rajajohto on asetettava noin 30 senttimetrin etäisyydelle reunasta ja sijoitettava puutarhan ympärille. Se luo robottiruohonleikkurille näkymättömän esteen, jotta se tietää, missä tonttisi päättyy.

Jotkin mallit, kuten Husqvarna Automower 310 Mark II, voidaan ohjelmoida kulkemaan reunavaijerin yli niin, että se myös leikkaa reunan mahdollisimman hyvin.

Kaapelin hautaaminen vaatii luonnollisesti enemmän työtä. Kun annat robottiruohonleikkurin lähteä matkaan ensimmäistä kertaa, huomaat nopeasti, jos kaapelia on säädettävä tietyissä kohdissa.

Kaapeli on myös ohitettava esteiden, kuten puiden, uima-altaiden, hiekkalaatikoiden ja muiden esteiden ympärillä.

Asennus raja- ja ohjausvaijerin kanssa

Tämä asennustapa kuuluu edellä mainitun rajajohdon asennuksen piiriin. Erona on se, että tässä asennuksessa asennetaan rajavaijerin lisäksi myös ohjausvaijeri. Ohjausvaijeri, kuten nimikin kertoo, ohjaa ruohonleikkuria ajamaan nopeinta reittiä takaisin latausasemalle.

Asennus GNSS-satelliittisignaalien kanssa

Nyt on myös malleja, joissa ei ole rajalankaa. Robottiruohonleikkuri ilman rajakaapelia on sen sijaan varustettu GNSS-satelliittisignaaleilla, jotka auttavat robottiruohonleikkuria navigoimaan puutarhassa. Toisin kuin rajakaapelilla varustetut mallit, GPS:llä varustettu robottiruohonleikkuri ei vaadi kaivamista tai vaijerin asentamista.

Se toimii kartoittamalla nurmikon ja mahdolliset esteet ensimmäisen ajon aikana ja laskemalla sitten parhaan reitin.

Liikemallit

Monet robottiruohonleikkurit liikkuvat satunnaisesti nurmikolla ja onnistuvat leikkaamaan kaiken ruohon. Stihlin malli on esimerkki mallista, joka toimii satunnaisella liikekuviolla. Boschin mallit sen sijaan laskevat mallin ja liikkuvat järjestelmällisesti ja suorissa linjoissa.

Molemmissa on sekä etuja että haittoja. Satunnainen kuvio tarkoittaa, että nurmikossa ei ole raitoja. Toisaalta strategisempi lähestymistapa tarkoittaa, että nurmikon leikkaamiseen kuluu vähemmän aikaa, koska samaa kohtaa ei tarvitse leikata useaan kertaan. Tämän seurauksena nurmikko myös kuluu vähemmän.

Navigointi esteiden ohi

Kun työalue on määritelty, robottiruohonleikkuri voidaan käynnistää (muista, että sen on oltava täysin ladattu).

Niiden toiminnassa on eroja. Jotkin mallit on kalibroitava ensin, eli ne kartoittavat alueen ja havaitsevat mahdolliset tiellä olevat esteet. Esimerkiksi Boschin malli Indego S 500 käyttää tätä tekniikkaa.

Muut voivat aloittaa heti. Testivoittajaa, Husqvarna Automower 310 Mark II:ta, ei tarvitse kalibroida. Se on varustettu sisäänrakennetulla anturilla, joka havaitsee tiellä olevat esteet. Kun se kohtaa ne, se löytää tien niiden ympäri. Monissa malleissa voit syöttää esteet ja kartoittaa puutarhan sovellustoiminnolla, kuten Husqvarna Automower 310 Mark II:ssa.

Jos sinulla on paljon esteitä matalien huonekalujen muodossa, matala ja pieni robottiruohonleikkuri on suositeltavampi. Tällainen voisi olla esimerkiksi Husqvarna Automower 405X.

Kattavuusalue – Kuinka paljon se voi leikata?

Eri robottiruohonleikkurit soveltuvat eri alueille. Kun katsot ruohonleikkuria, siinä kerrotaan aina, kuinka monta neliömetriä se voi leikata. Yleensä siinä kerrotaan myös, onko se suunniteltu pienelle, keskikokoiselle vai suurelle nurmikolle. Paras robottiruohonleikkuri juuri sinun nurmikolle selviää vertailemalla. Olemme koonneet pienen taulukon, josta saat käsityksen siitä, mitä eri neliömetrit vastaavat.

Enintään 500 m² = pieni nurmikko

Enintään 1 000 m² = keskikokoiset puutarhat

Yli 1 000 ja enintään 2 500 m² = suurempi alue ja puistomainen nurmikko.

Jos sinulla on siis pieni nurmikko, Bosch Indego S 500 on täydellinen. Jopa 1 000 neliömetriin asti useat testimme malleista soveltuvat, mukaan lukien testivoittaja, joka pystyy leikkaamaan jopa 1 200 neliömetriä.

Jos sinulla on yli 1 500 neliömetrin puutarha, Stihl-malli on oikea valinta.

Akun kesto

Robottiruohonleikkurissa on yleensä litiumioniakku, joka on sekä kevyt että ladattava. Akun kesto riippuu siitä, miten hyvin hoidat ruohonleikkuria. On esimerkiksi tärkeää, että viet sen talvella sisätiloihin, sillä akku ei kestä äärimmäistä kylmyyttä. Litiumioniakkujen on odotettava latautuvan 500-1 000 kertaa, minkä jälkeen se on vaihdettava.

Käyttö- ja latausaika vaihtelee eri robottiruohonleikkureiden välillä. AL-KO Robolinho 1150 W:n käyttö- ja latausaika on 100 minuuttia, kun taas testivoittajan 60 minuuttia. Bosch Indego M 700:n kohdalla on eroa. Sen käyttöaika on pidempi kuin latausaika, kun taas Robomow RK1000:lla on päinvastoin.

Koska sinun ei tarvitse ladata robottiruohonleikkuria itse, tämä ei ehkä ole sinulle tärkeää. On kuitenkin hyvä tietää, kuinka kauan sen voidaan odottaa toimivan.

Toisin kuin muissa malleissa, Worx Landroidissa on kaksi ladattavaa akkua, joten voit asettaa toisen ladattavan akun, jos ensimmäinen loppuu.

Leikkuukapasiteetti

Leikkuukyvystä puhuttaessa tarkastellaan, pystyykö se leikkaamaan nurmikon märissä ja kuivissa olosuhteissa ja pystyykö se käsittelemään eri korkeuksia.

Robottiruohonleikkureissa on kolme tai neljä terää, jotka on asennettu käynnistyksen yhteydessä pyörivään levyyn. Esimerkiksi Honda Miimo 310 toimii 2 500 kierroksen minuutissa ja leikkaa ruohon hyvin pieneksi. Ruohonleikkuujätteet jäävät nurmikolle ja toimivat sitten lannoitteena.

Myös leikkuukorkeuden osalta on eroja niiden suorituskyvyssä. AL-KO Robolinho 1150 W leikkaa erittäin hyvin pitkänkin nurmikon lyhyeksi. Muissa malleissa sinun on aloitettava korkeammalla asetuksella ja vähitellen alennettava korkeutta hyvän tuloksen saamiseksi. Siksi on tärkeää tarkastella kunkin mallin ominaisuuksia.

Maasto – Miltä nurmikkosi näyttää?

Nurmikko on harvoin täysin tasainen ja sileä. Siellä on yleensä epätasaisuuksia ja rinteitä, vaikka ne olisivatkin pieniä.

Testivoittaja leikkaa jopa 40 prosentin jyrkissä rinteissä. Bosch Indego M 700 on suunniteltu jopa 27 prosentin kaltevuuteen, mutta se ei ole yhtä tehokas rinteissä. Jos puutarhassasi on siis rinteitä, sinun on löydettävä malli, joka selviää niistä.

Sama koskee epätasaista maastoa. Esimerkiksi testivoittajalla ei ole ongelmia epätasaisuuksien kanssa, kun taas Bosch Indego M 700:lla on taipumus juuttua kiinni, koska sen pohja on matala.

Kivat lisäominaisuudet

Ruohonleikkuu helpottuu robottiruohonleikkurilla. Ja jotkin ominaisuudet voivat tehdä siitä vieläkin helpompaa.

Varkaudenesto

Robottiruohonleikkuri leikkaa nurmikon silloinkin, kun et ole kotona. Ellet ohjelmoi sitä tekemään jotain muuta.

Siksi on hyvä tietää, että siinä on jonkinlainen sisäänrakennettu varkaudenesto. Varkaudenestolaitteita on erityyppisiä. Monissa malleissa hälytys alkaa piipittää, jos joku nostaa robottiruohonleikkuria. Esimerkiksi Husqvarna Automower 310 Mark II -mallissa on tällainen nostoturvalaite. Bosch Indego M 700 -mallissa on jopa PIN-koodi, jotta tuntematon ei voi käyttää ohjauspaneelia.

Sovellus

Sovellustoiminnolla voit ohjata leikkuria näytön sijasta matkapuhelimella. Usein näin voit asettaa erilaisia ohjelmia, kuten aikatauluttaa viikon niittopäivät. Voit myös jakaa puutarhan eri vyöhykkeisiin, jos robottiruohonleikkurissa on tämä toiminto. Esimerkiksi Robomow RK1000 voidaan ohjelmoida 5 vyöhykettä varten, kun taas Worx Landroid L1000 WR147E.1 voidaan ohjelmoida 4 vyöhykettä varten.

Sadetunnistin

Sadeanturi varmistaa, että robottiruohonleikkuri palaa latausasemalle, kun alkaa sataa. Se varmistaa myös, että sen virta ei lopu sateella. Kaikissa malleissa ei ole sadetunnistinta. Useimmat voivat työskennellä märällä nurmikolla, mutta nurmikkoa ei leikata yhtä siististi. Siksi sitä ei yleensä kannata leikata sateella. Kun laitteessa ei ole sadetunnistinta, sinun on käskettävä sitä manuaalisesti siirtymään latausasemalle tai poistettava se käytöstä. Testissämme sekä Stihlin että Worxin malleissa on sadetunnistin.

Reunan leikkaustoiminto

Se, miten hyvin mallit pystyvät leikkaamaan reunoja, vaihtelee. Esimerkiksi Husqvarna Automower 310 Mark II voidaan ohjelmoida kulkemaan hieman reunavaijerin yli niin, että myös reunat leikataan. Worxin mallissa on erityinen reunaleikkaustoiminto. Kannattaa tarkistaa, miten yksittäiset mallit käsittelevät reunoja, jos et halua ottaa riskiä siitä, että joudut leikkaamaan ne jälkikäteen käsin.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Mikä robottiruohonleikkuri on testin paras?

Robottiruohonleikkuri-testi on saanut testivoittajaksi robottiruohonleikkurin Husqvarna Automower 310 Mark II. Testin paras robottiruohonleikkuri on hyvä ja helppokäyttöinen robottiruohonleikkuri, joka pystyy hoitamaan jopa 1 200 neliömetriä. Testin paras robottiruohonleikkuri selviytyy märästä ja kuivasta nurmikosta yhtä hyvin, ja se on myös testimme hiljaisin malli.

Onko mahdollista saada robottiruohonleikkuri ilman rajalankaa?

Kyllä, voit hankkia robottiruohonleikkurin, joka toimii ilman rajalankaa. Tällöin se on varustettu GPS:llä.

Miten robottiruohonleikkuri toimii ilman rajajohtoa?

Robottiruohonleikkuri, joka ei käytä rajalankaa, käyttää navigointiin GNSS-satelliittisignaaleja. Tämä edellyttää yleensä GPS-vastaanottimen asentamista puutarhaan.

Minkä robottiruohonleikkurin valitsisit?

Eri robottiruohonleikkureiden joukosta kannattaa valita sellainen, joka täyttää leikkuutehon ja maastovaatimukset.

Kumpi on parempi Gardena vai Husqvarna?

Molemmat merkit ovat tunnettuja ja valmistavat hyviä robottiruohonleikkureita. Testissämme Husqvarna on testin paras eikä Gardenan robottiruohonleikkuri. Tärkeintä on löytää robotti, joka täyttää vaatimuksesi ja sopii nurmikolle.

Voiko robottiruohonleikkurit jättää talveksi ulos?

Aivan kuten tavallinen ruohonleikkuri olisi varastoitava talven ajaksi, myös robottiruohonleikkuri olisi tuotava talveen. Akku ei kestä äärimmäisiä lämpötiloja, ja kylmyys (ja äärimmäinen kuumuus) vahingoittaa sitä.

Kuinka paljon robottiruohonleikkurin käyttö maksaa sähköä?

Eri robottiruohonleikkureilla on erilaiset ajo- ja latausajat, joten se riippuu valitsemastasi mallista. Keskimäärin voit kuitenkin odottaa maksavasi noin 10-15 euroa kuukaudessa käyttökustannuksia.

Kuinka monta tuntia robottiruohonleikkurin pitäisi toimia päivässä?

Se riippuu nurmikon koosta ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Eri robottileikkurit eivät myöskään toimi samalla nopeudella. Voit olettaa, että sen pitäisi työskennellä vähintään pari tuntia päivässä.

Kuinka kauan robottiruohonleikkurin akku kestää?

Testissä olleiden robottiruohonleikkureiden käyttöaika vaihtelee 30 ja 100 minuutin välillä.

Kuinka kauan robottiruohonleikkuri kestää?

Itse robottiruohonleikkuri voi kestää useita vuosia. Sinun on kuitenkin varauduttava siihen, että akku on vaihdettava jossain vaiheessa.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×