Smart tv testi 2023- katso paras älytelevisio nyt

Af Elisabeth Backmanson BAdge
Elisabeth Backmanson

Elisabeth on tehnyt työtä viestinnän alalla pitkään ja on toiminut monilla eri aloilla erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Hän on tehnyt töitä IT- ja konsultointi-yrityksissä sekä ruoan parissa, ja toiminut...

Samsung-QE50Q60A-transformed 2
paras edullinen smart tv

Samsung QE50Q60A

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Parhaalla smart tv:llä, eli älytelevisiolla voit koota ohjelmat, elokuvat ja muut suoratoistot yhteen paikkaan. Älytelevisio, eli smart tv, on lyhyesti sanottuna taulutelevisio, jossa on sisäänrakennettu käyttöjärjestelmä, joka kokoaa kaikki suoratoistopalvelut – Netflixistä ja HBO:sta Amazon Prime -videoon – yhteen paikkaan. Lue läpi tekemämme testi ja löydä itsellesi paras televisio nyt.

Se tekee tv-kokemuksesta helpomman ja käyttäjäystävällisen, kun et tarvitse toista laitetta – kuten puhelinta tai tietokonetta – navigoidaksesi eri sovelluksissa ja löytääksesi haluamasi ohjelman. Nämä ovat vain joitakin monista ominaisuuksista.

Useimmissa nykyisin valmistettavissa televisioissa on nämä ominaisuudet, minkä vuoksi älytelevisiomarkkinat voivat olla laajat ja hämmentävät. Tässä oppaassa autamme sinua löytämään sinulle parhaiten sopivan television.

Tutustu osto-oppaaseen, jotta saat selville, mitkä ovat sinulle tärkeimmät tekijät, kun olet ostamassa uutta älytelevisiota. Vertailutaulukossa näet eri tuotteiden tekniset tiedot vierekkäin.

Samsung QE55Q80A

testin paras smart tv

Fordele
 • pros-icon.svg Hyvä kirkkaus
 • pros-icon.svg Suhteellisen korkea kuvanlaatu
 • pros-icon.svg 120 Hz paneeli

Detaljeret gennemgang

Miksi valita Samsung QE55Q80A?

Tämä Samsungin smart televisio on erinomainen keskiluokan televisio. Samsung tekee yleensä hyviä televisioita, eikä tämä ole poikkeus. Kyseessä on QLED -televisio, joka korvaa Samsungin Q-sarjan vuodesta 2020 alkaen. Se on loistava malli niille, jotka haluavat tehdä muutakin kuin katsella televisiota: siinä on esimerkiksi monia peliominaisuuksia, kuten HDMI 2.1 ja korkea virkistystaajuus.

Näyttö tuottaa laadukasta ja eloisaa kuvaa, jossa on paljon yksityiskohtia, jotka on helppo nähdä useista eri kulmista – vaikka seisoisit tai istuisit huoneen kaukaisimmilla puolilla. Tässä televisiossa on terävämpi kuva kuin monissa muissa malleissa.

Kontrastisuhde ei ole paras mahdollinen, joten tummat kohtaukset voivat muuttua siinä harmaiksi.

Televisiossa on Tizen OS -älykäyttöjärjestelmä, joka on helppokäyttöinen ja josta on ladattavissa laaja valikoima sovelluksia.

Samsung QE50Q60A

paras edullinen smart tv

Samsung-QE50Q60A-transformed

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Hyvä, tummat värit
 • pros-icon.svg Selkeä kuva
 • pros-icon.svg Matalan resoluution sisältö suurennetaan kauniisti
 • pros-icon.svg 4K-resoluutio

Detaljeret gennemgang

Miksi sinun pitäisi valita Samsung QE50Q60A -laite?

Jos tarvitset uuden television, joka on erittäin edullinen, tämä Samsungin budjettiystävällinen 4K Ultra HD -älytelevisio voi olla erinomainen valinta. Alhaisempaan hintaluokkaan kuuluvana televisio tarjoaa loistavan kuvanlaadun, laajan värivalikoiman, hyvän kirkkauden ja korkean kontrastin.

Siinä ei ole samoja, kehittyneempiä peliominaisuuksia kuin Samsungin kalliimmissa malleissa. Toisaalta siinä on uskomattoman alhainen input lag – määritys, joka ilmaisee viiveen määrän, joka voi esiintyä, kun näyttöä käytetään PC:llä tai konsoleilla. Siinä on kuitenkin vain HDMI 2.0 -liitäntää tukevat portit eikä HDMI 2.1, mikä ei ole optimaalinen uusille konsoleille, kuten Playstation 5:lle tai Xbox X:lle.

Näytössä on hieman yksinkertaisempi versio Tizen OS -käyttöjärjestelmästä, joka on älykäs alusta, jota myös Samsungin kalliimmat mallit käyttävät. Siinä on kuitenkin helppo navigoida, ja sovellusvalikoima on suuri. Tässä älytelevisiossa ei ole montaa eri HDR-formaattia verrattuna joihinkin kilpailijoihin.

Phillips 75PUS8536

paras tulos

Fordele
 • pros-icon.svg Houkutteleva muotoilu
 • pros-icon.svg USB 3.0
 • pros-icon.svg Vaikuttava kuvanlaatu

Detaljeret gennemgang

Miksi valita Phillips 75PUS8536?

Tämä älytelevisio tarjoaa hyvän kuvanlaadun 4k-resoluutiolla, sekä yksityiskohtaisen ja realistisen kuvan, joka pyrkii heijastamaan todellisuutta mahdollisimman tarkasti. Hintaan nähden siinä voisi olla parempi ääni, mutta tämä voitaisiin mahdollisesti toteuttaa ulkoisilla kaiuttimilla, kuten soundbarilla.

Sen käyttöjärjestelmänä on Android TV – se on erittäin intuitiivinen ja hyvin optimoitu televisiota varten. Lisäksi siinä on laaja sovelluskauppa, jossa on yli 5000 vaihtoehtoa, ja se on yhteensopiva Google Assistantin, Google Homeen ja Amazon Alexan kanssa.

Jos pidät pelaamisesta, tämä voi olla hyvä vaihtoehto, sillä siinä on AMD FreeSync Premium -tekniikka, joka mahdollistaa sulavammat ja tarkemmat liikkeet ohjainta käytettäessä. Ambilight-tekniikan ansiosta saat LED-valot sivuilta.

LG 65UP7500

paras yhdistelmänäyttö

Fordele
 • pros-icon.svg Ei paljon heijastusta näytöllä
 • pros-icon.svg Hyvä kuva, myös sivuilta
 • pros-icon.svg Pieni syöttöviive

Detaljeret gennemgang

Miksi valita LG 65UP7500

Pienen viiveen ansiosta tämä televisio sopii hyvin sinulle, joka harkitset sen käyttämistä myös tietokoneen kanssa.

Valitettavasti siinä on vain 2 HDMI-tuloa, mikä voi olla rajoittavaa, jos haluat liittää useita laitteita kerralla.

Tämä laite tarjoaa laajan katselukulman – eli televisio on helppo nähdä, vaikka seisot ja katsot sitä sivusta. Tämä on hyvä, jos sinulla on suuri olohuone, jossa istuimet ovat eri kulmissa.

Tässä mallissa on HDR. Sen kontrastisuhde on alhainen eikä siinä ole valon himmennystoimintoa – tämä tarkoittaa yhdessä sitä, että tummemmat värit voivat muuttua harmaiksi, kun katsot televisiota pimeässä.

Siinä on sama webOS-älyalusta kuin muissakin LG:n malleissa – se on helppokäyttöinen, ja siinä on hyvä valikoima suoratoistopalveluja, pelejä ja muuta.

Tässä mallissa ei ole tuttua Magic Remote -kaukosäädintä.

Guide

Miten valita paras smart tv

Kun haluat valita uuden älytelevision, sinun on hyvä huomioida joitakin asioita. Alla olevassa osto-oppaassa opastamme sinua, jotta sinulla on hyvät valmiudet valita sinulle sopiva älytelevisio.

Koko

Koko ja resoluutio vaikuttavat suuresti tv:n hintaan, joten on tärkeää, että harkitset haluamasi koon televisiota ostaessasi.

Löytääksesi parhaan koon älytelevisiolle voit mitata huoneen mitat, johon televisio sijoitetaan, ja arvioida sitten, minkä kokoinen televisio tarjoaa parhaan käyttökokemuksen ilman, että se “hallitsee” huonetta.

Älytelevisioita on saatavana monenlaisia kokoja, jotka määräytyvät valmistajan mukaan. Yleisimmät koot ovat 42 tuumaa, 50 tuumaa, 55 tuumaa, 65 tuumaa ja 75 tuumaa. Kaikki yli 65 tuumaa tarkoittaa, että hinta nousee suhteellisen paljon. On myös kalliimpia vaihtoehtoja niille, jotka haluavat 80- tai 85-tuumaisen älytelevision.

Vaikka mittaisit älytelevisiota varten tarvittavan tilan, voi olla vaikea kuvitella, miten se mahtuu todellisuuteen. Onneksi useat valmistajat, kuten Samsung, Sony ja LG, tarjoavat puhelimeen sovelluksia, joiden avulla voit katsoa, miltä televisio näyttää huoneessa.

Lopputulos

Älytelevisioita on kolmea eri resoluutiota: Full HD, 4K (tai 4k UHD) ja 8K.

Suosittelemme älytelevisiota, jossa on 4k UHD -resoluutio (3840 x 2160 pikseliä), jotta saat parhaan kokonaisvaltaisen tv-kokemuksen. Full HD eli 1080p on hieno televisio, mutta se on myös hieman vanhentunut nykypäivän resoluutio standardeihin nähden, ja yleensä korkeampien resoluutioiden hinnat ovat hyvin kohtuullisia.

8K-resoluutio on uusi 4K siinä mielessä, että saat korkeaa laatua, mutta maksat siitä myös erittäin korkean hinnan. Tästä näkökulmasta katsottuna 8K-televisioon ei todennäköisesti kannata vielä investoida. Hinta on korkea, eikä vielä ole paljon sisältöä, joka todella tekee tarpeeksi korkealla resoluutiolla, jotta näkisit eron kuvassa.

4K, joka tunnetaan myös nimellä ultra HD, tarjoaa hyvän tasapainon korkean resoluution ja edullisen hinnan välillä. Lisäksi monet suoratoistopalvelut tarjoavat nyt 4K-sisältöä, ja 4K-televisiolla voit hyödyntää sitä täysimääräisesti.

HDR – mikä on HDR?

Monissa älytelevisioissa on kuvan optimointi-tekniikka nimeltä HDR (High Dynamic Range).

HDR tekee tummista ja vaaleista väreistä yksityiskohtaisempia ja laajentaa myös väripalettia. Kun lähdet etsimään televisiota, löydät luultavasti paljon erilaisia HDR-formaatteja, kuten HDR10, Dolby Vision, HDR 10+ ja HLG, mutta kunhan näytössä on jonkinlainen HDR, kaikki on hyvin. Eri formaattien väliset erot ovat minimaaliset.

Liitettävyys

Yksi ominaisuus, joka saa monet katsomaan älykkään taulu-tv:n, on mahdollisuus integroida se kodin muihin älykkäisiin laitteisiin ja käyttää äänikomentoja sisäänrakennetun mikrofonin avulla. Esimerkiksi Sonyn Android-televisioissa on sisäänrakennettu Chromecast ja Google Assistant. Siksi se olisi itsestään selvä valinta niille, joilla on älykäs koti, jossa on monia Google-laitteita.

Liitettävyys kodin muuhin tekniikkaan

Jos käytät paljon Amazon Alexa -laitteita kotonasi, tämän tekniikan kanssa puhuva älytelevisio on järkevä, ja jos sinulla on pääasiassa Applen laitteita, Apple TV:n kanssa yhteensopiva malli voisi olla hyvä vaihtoehto.

Lyhyesti sanottuna sinun kannattaa ottaa huomioon kotisi ja muut laitteet, kun valitset uutta televisiota.

Sovellukset

Älytelevision ensisijainen käyttötarkoitus on viihde, ja viihdetoiveet on otettava selkeästi huomioon, kun valitset seuraavaa televisiota. Amazon Primen ja Netflixin kaltaiset palvelut ovat usein laajalti saatavilla kaikilla alustoilla, mutta suoratoistopalvelujen määrä kasvaa jatkuvasti, eivätkä kaikki palvelut ole yleensä saatavilla kaikilla televisioilla.

Kaikkiin älytelevisioihin on asennettu joitakin sovelluksia, ja monissa on jonkinlainen sovelluskauppa, josta voit ladata lisää sovelluksia. Esimerkiksi Samsungin televisiot tarjoavat pääsyn Samsung App Storeen, ja LG:n televisiot käyttävät LG Content Storea.

Kun ostat uuden älytelevision, tarkista, mitkä sovellukset on asennettu, ja varmista, että suosikkisi ovat mukana.

Mitä minun pitäisi tehdä, kun olen ostanut älytelevision?

Asennusprosessi ei ole yhtä yksinkertainen kuin tavallisen television kytkeminen, mutta se ei myöskään ole paljon vaikeampaa.

Valitse televisiolle täydellinen paikka ja muista, että se tarvitsee virtaa ja vahvan WiFi-signaalin.

Kytke tarvittaessa antenni.

Luo sitten tili, jota käytät sovellusten, asetusten ja päivitysten asentamiseen ja hallintaan. Käytä aikaa siihen, että opit navigoimaan valikoissa ja etsimään, valitsemaan ja asentamaan sovelluksia. Useimmilla älytelevisioilla on myös mobiilisovellukset, ja jossain vaiheessa sinun on todennäköisesti ladattava televisiollesi sopiva sovellus.

Valitse ja järjestele tarvitsemasi sovellukset, luo sisältökokoelma ja valitse tallennettavat ohjelmat. Sinun on ehkä myös kirjauduttava sisään suoratoistotileillesi. Sinun on myös asennettava televisio ja konsolit, mediasoittimet ja muut mahdolliset laitteesi.

Lopuksi voit säätää hienompia yksityiskohtia, kuten värejä, kirkkautta, valikon ulkoasua jne.

Kuinka monta Hz?

Hz:n määrä osoittaa, kuinka nopeasti näyttö päivittää kuvan. Sitä kutsutaan englanniksi ‘refresh rate’.

Älytelevisioruuduissa on 60 Hz:n tai 120 Hz:n virkistystaajuus. Numerot ilmaisevat, kuinka monta kertaa kuva päivittyy sekunnissa – mitä enemmän, sitä terävämpi kuva pysyy ja sitä vähemmän epätarkkuutta esiintyy esimerkiksi silloin, kun kuvassa on nopeaa liikettä.

Korkea virkistystaajuus on hyvä urheiluun, mutta varo katsomasta elokuvia korkealla virkistystaajuudella, sillä ne eivät välttämättä näytä aivan samalta kuin elokuvateatterissa. Käytät todennäköisesti useimmiten 60 Hz:n taajuutta, kun katsot elokuvia, sarjoja tai TV-ohjelmia – jopa kalliimmalla älytelevisiolla.

Audio

Sekä kuva että ääni ovat tärkeitä – eläväinen ääni voi parantaa merkittävästi tv- ja elokuvakokemusta.

Television kaiuttimet ovat parantuneet huomattavasti vuosien varrella, mutta ne eivät kuulosta yhtä hyvältä kuin soundbar tai ulkoiset kaiuttimet, joita esimerkiksi kotiteatterissa voi odottaa.

Jos haluat käyttää television sisäänrakennettua äänipalkkia tai kaiuttimia, kiinnitä huomiota näihin seikkoihin, kun ostat uutta televisiota:

 • Hyvä tasapaino – mikään yksittäinen elementti, kuten basso, ei saa olla liian korostunut.
 • Selkeä dialogi, kun ihmiset puhuvat elokuvissa ja tv-ohjelmissa.
 • Lämmin, resonoiva basso.
 • Selkeät yksityiskohdat korkeammilla taajuuksilla.
 • Vasemman ja oikean välisen erottelun tunne.
 • Läsnäolon tunne sen kanssa, mitä ruudulla tapahtuu.
 • Hyvä dynamiikka: askelten äänenvoimakkuuden ei pitäisi olla sama kuin räjähdyksen. Dynamiikka on pehmeän ja kovan äänen välinen ero, ja se auttaa pitämään taajuudet erillään, jotta se kuulostaa tarttuvammalta.

Näitä asioita kannattaa välttää:

 • Epätasapainoinen ääni.
 • Liian paljon bassoa – voi tuottaa mutaisen äänen.
 • Ontto, soiva tai muuten hieman karhea ääni. Tuntuu, että äänestä puuttuu pohja ja että se tulee melkein puhelinyhteyden kautta.
 • Tuntuu kuin törmäisit ääniseinään – kaikki äänet ovat saman voimaisia ja kuulostavat tasaisilta, eikä niissä ole yksityiskohtia tai vivahteita.
 • Särö
 • Television kolina tai tärinä – tämä johtuu yleensä bassosta, joka voi aiheuttaa koko laitteen tärinän. Se häiritsee ja muuttaa ääntä, ja sitä kannattaa välttää, koska sille ei voi tehdä mitään eikä sitä voi säätää television asetuksissa.

FAQ

Mikä smart televisio on paras testissä?

Testin paras televisio on Samsung QE55Q80A hyvällä kuvanlaadullaan ja tasapainoisella kirkkaudellaan. Lue testin lopusta lisätietoja testivoittajasta ja muista malleista.

Mitä on tärkeää ottaa huomioon älytelevisiota ostaessa?

Sinun on otettava huomioon, mitä sovelluksia televisio tukee, sekä laitteen koko ja resoluutio.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×