Miten valita paras smart tv
Kun haluat valita uuden älytelevision, sinun on hyvä huomioida joitakin asioita. Alla olevassa osto-oppaassa opastamme sinua, jotta sinulla on hyvät valmiudet valita sinulle sopiva älytelevisio.
Koko
Koko ja resoluutio vaikuttavat suuresti tv:n hintaan, joten on tärkeää, että harkitset haluamasi koon televisiota ostaessasi.
Löytääksesi parhaan koon älytelevisiolle voit mitata huoneen mitat, johon televisio sijoitetaan, ja arvioida sitten, minkä kokoinen televisio tarjoaa parhaan käyttökokemuksen ilman, että se “hallitsee” huonetta.
Älytelevisioita on saatavana monenlaisia kokoja, jotka määräytyvät valmistajan mukaan. Yleisimmät koot ovat 42 tuumaa, 50 tuumaa, 55 tuumaa, 65 tuumaa ja 75 tuumaa. Kaikki yli 65 tuumaa tarkoittaa, että hinta nousee suhteellisen paljon. On myös kalliimpia vaihtoehtoja niille, jotka haluavat 80- tai 85-tuumaisen älytelevision.
Vaikka mittaisit älytelevisiota varten tarvittavan tilan, voi olla vaikea kuvitella, miten se mahtuu todellisuuteen. Onneksi useat valmistajat, kuten Samsung, Sony ja LG, tarjoavat puhelimeen sovelluksia, joiden avulla voit katsoa, miltä televisio näyttää huoneessa.
Lopputulos
Älytelevisioita on kolmea eri resoluutiota: Full HD, 4K (tai 4k UHD) ja 8K.
Suosittelemme älytelevisiota, jossa on 4k UHD -resoluutio (3840 x 2160 pikseliä), jotta saat parhaan kokonaisvaltaisen tv-kokemuksen. Full HD eli 1080p on hieno televisio, mutta se on myös hieman vanhentunut nykypäivän resoluutio standardeihin nähden, ja yleensä korkeampien resoluutioiden hinnat ovat hyvin kohtuullisia.
8K-resoluutio on uusi 4K siinä mielessä, että saat korkeaa laatua, mutta maksat siitä myös erittäin korkean hinnan. Tästä näkökulmasta katsottuna 8K-televisioon ei todennäköisesti kannata vielä investoida. Hinta on korkea, eikä vielä ole paljon sisältöä, joka todella tekee tarpeeksi korkealla resoluutiolla, jotta näkisit eron kuvassa.
4K, joka tunnetaan myös nimellä ultra HD, tarjoaa hyvän tasapainon korkean resoluution ja edullisen hinnan välillä. Lisäksi monet suoratoistopalvelut tarjoavat nyt 4K-sisältöä, ja 4K-televisiolla voit hyödyntää sitä täysimääräisesti.
HDR – mikä on HDR?
Monissa älytelevisioissa on kuvan optimointi-tekniikka nimeltä HDR (High Dynamic Range).
HDR tekee tummista ja vaaleista väreistä yksityiskohtaisempia ja laajentaa myös väripalettia. Kun lähdet etsimään televisiota, löydät luultavasti paljon erilaisia HDR-formaatteja, kuten HDR10, Dolby Vision, HDR 10+ ja HLG, mutta kunhan näytössä on jonkinlainen HDR, kaikki on hyvin. Eri formaattien väliset erot ovat minimaaliset.
Liitettävyys
Yksi ominaisuus, joka saa monet katsomaan älykkään taulu-tv:n, on mahdollisuus integroida se kodin muihin älykkäisiin laitteisiin ja käyttää äänikomentoja sisäänrakennetun mikrofonin avulla. Esimerkiksi Sonyn Android-televisioissa on sisäänrakennettu Chromecast ja Google Assistant. Siksi se olisi itsestään selvä valinta niille, joilla on älykäs koti, jossa on monia Google-laitteita.
Liitettävyys kodin muuhin tekniikkaan
Jos käytät paljon Amazon Alexa -laitteita kotonasi, tämän tekniikan kanssa puhuva älytelevisio on järkevä, ja jos sinulla on pääasiassa Applen laitteita, Apple TV:n kanssa yhteensopiva malli voisi olla hyvä vaihtoehto.
Lyhyesti sanottuna sinun kannattaa ottaa huomioon kotisi ja muut laitteet, kun valitset uutta televisiota.
Sovellukset
Älytelevision ensisijainen käyttötarkoitus on viihde, ja viihdetoiveet on otettava selkeästi huomioon, kun valitset seuraavaa televisiota. Amazon Primen ja Netflixin kaltaiset palvelut ovat usein laajalti saatavilla kaikilla alustoilla, mutta suoratoistopalvelujen määrä kasvaa jatkuvasti, eivätkä kaikki palvelut ole yleensä saatavilla kaikilla televisioilla.
Kaikkiin älytelevisioihin on asennettu joitakin sovelluksia, ja monissa on jonkinlainen sovelluskauppa, josta voit ladata lisää sovelluksia. Esimerkiksi Samsungin televisiot tarjoavat pääsyn Samsung App Storeen, ja LG:n televisiot käyttävät LG Content Storea.
Kun ostat uuden älytelevision, tarkista, mitkä sovellukset on asennettu, ja varmista, että suosikkisi ovat mukana.
Mitä minun pitäisi tehdä, kun olen ostanut älytelevision?
Asennusprosessi ei ole yhtä yksinkertainen kuin tavallisen television kytkeminen, mutta se ei myöskään ole paljon vaikeampaa.
Valitse televisiolle täydellinen paikka ja muista, että se tarvitsee virtaa ja vahvan WiFi-signaalin.
Kytke tarvittaessa antenni.
Luo sitten tili, jota käytät sovellusten, asetusten ja päivitysten asentamiseen ja hallintaan. Käytä aikaa siihen, että opit navigoimaan valikoissa ja etsimään, valitsemaan ja asentamaan sovelluksia. Useimmilla älytelevisioilla on myös mobiilisovellukset, ja jossain vaiheessa sinun on todennäköisesti ladattava televisiollesi sopiva sovellus.
Valitse ja järjestele tarvitsemasi sovellukset, luo sisältökokoelma ja valitse tallennettavat ohjelmat. Sinun on ehkä myös kirjauduttava sisään suoratoistotileillesi. Sinun on myös asennettava televisio ja konsolit, mediasoittimet ja muut mahdolliset laitteesi.
Lopuksi voit säätää hienompia yksityiskohtia, kuten värejä, kirkkautta, valikon ulkoasua jne.
Kuinka monta Hz?
Hz:n määrä osoittaa, kuinka nopeasti näyttö päivittää kuvan. Sitä kutsutaan englanniksi ‘refresh rate’.
Älytelevisioruuduissa on 60 Hz:n tai 120 Hz:n virkistystaajuus. Numerot ilmaisevat, kuinka monta kertaa kuva päivittyy sekunnissa – mitä enemmän, sitä terävämpi kuva pysyy ja sitä vähemmän epätarkkuutta esiintyy esimerkiksi silloin, kun kuvassa on nopeaa liikettä.
Korkea virkistystaajuus on hyvä urheiluun, mutta varo katsomasta elokuvia korkealla virkistystaajuudella, sillä ne eivät välttämättä näytä aivan samalta kuin elokuvateatterissa. Käytät todennäköisesti useimmiten 60 Hz:n taajuutta, kun katsot elokuvia, sarjoja tai TV-ohjelmia – jopa kalliimmalla älytelevisiolla.
Audio
Sekä kuva että ääni ovat tärkeitä – eläväinen ääni voi parantaa merkittävästi tv- ja elokuvakokemusta.
Television kaiuttimet ovat parantuneet huomattavasti vuosien varrella, mutta ne eivät kuulosta yhtä hyvältä kuin soundbar tai ulkoiset kaiuttimet, joita esimerkiksi kotiteatterissa voi odottaa.
Jos haluat käyttää television sisäänrakennettua äänipalkkia tai kaiuttimia, kiinnitä huomiota näihin seikkoihin, kun ostat uutta televisiota:
- Hyvä tasapaino – mikään yksittäinen elementti, kuten basso, ei saa olla liian korostunut.
- Selkeä dialogi, kun ihmiset puhuvat elokuvissa ja tv-ohjelmissa.
- Lämmin, resonoiva basso.
- Selkeät yksityiskohdat korkeammilla taajuuksilla.
- Vasemman ja oikean välisen erottelun tunne.
- Läsnäolon tunne sen kanssa, mitä ruudulla tapahtuu.
- Hyvä dynamiikka: askelten äänenvoimakkuuden ei pitäisi olla sama kuin räjähdyksen. Dynamiikka on pehmeän ja kovan äänen välinen ero, ja se auttaa pitämään taajuudet erillään, jotta se kuulostaa tarttuvammalta.
Näitä asioita kannattaa välttää:
- Epätasapainoinen ääni.
- Liian paljon bassoa – voi tuottaa mutaisen äänen.
- Ontto, soiva tai muuten hieman karhea ääni. Tuntuu, että äänestä puuttuu pohja ja että se tulee melkein puhelinyhteyden kautta.
- Tuntuu kuin törmäisit ääniseinään – kaikki äänet ovat saman voimaisia ja kuulostavat tasaisilta, eikä niissä ole yksityiskohtia tai vivahteita.
- Särö
- Television kolina tai tärinä – tämä johtuu yleensä bassosta, joka voi aiheuttaa koko laitteen tärinän. Se häiritsee ja muuttaa ääntä, ja sitä kannattaa välttää, koska sille ei voi tehdä mitään eikä sitä voi säätää television asetuksissa.
FAQ
Mikä smart televisio on paras testissä?
Testin paras televisio on Samsung QE55Q80A hyvällä kuvanlaadullaan ja tasapainoisella kirkkaudellaan. Lue testin lopusta lisätietoja testivoittajasta ja muista malleista.
Mitä on tärkeää ottaa huomioon älytelevisiota ostaessa?
Sinun on otettava huomioon, mitä sovelluksia televisio tukee, sekä laitteen koko ja resoluutio.